Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Tiedote ja kutsu: Oulun vedenhankinnan varmistamisen monitavoitearviointi käynnistyy

Oulun yliopisto

Tiedote ja kutsu: Oulun vedenhankinnan varmistamisen monitavoitearviointi käynnistyy

Tiedote.
Julkaistu: 11.02.2014 klo 09:06
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, Thule-instituutti
Tiedote ja kutsu 11.2.2014

Oulun vedenhankinnan varmistamisen monitavoitearviointi käynnistyy

Oulun yliopisto on käynnistänyt arviointimenettelyn Oulun kaupungin vedenhankinnan varmistamiseksi. Arvioinnissa selvitetään eri osapuolten ja asiantuntijoiden kanssa vedenhankintaan liittyvät tavoitteet, vaihtoehdot ja vaikutukset. Tavoite on antaa suositukset hyväksyttävistä vaihtoehdoista päätöksentekijöille kesäkuussa 2014.

Oulun kaupunki on velvollinen järjestämään riittävän vesihuollon myös poikkeusoloissa. Oulun kantakaupungin vedenhankinta perustuu Oulujoesta otettavaan veteen. Nykyisellään varajärjestelmä on riittämätön, ja kanta-Oulun alue kuuluu alhaisimpaan varmuusluokkaan (luokka III) ainoana suurena kaupunkina Suomessa. Oulun tulisi nostaa vedenhankinnan varmuusluokitustaan III-luokasta vähintään II-luokkaan. Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on maa- ja metsätalousministeriön kehotuksesta pyytänyt Oululta ratkaisuesitystä vedenhankinnan varmistamiseksi mahdollisimman pian.

Vesihuollon varmistamishanke on pitkittynyt ja saanut osakseen arvostelua. Oulun kaupungin pohjavesiseminaarin (25.3.2013) jälkeen päätettiin selvittää vedenoton vaihtoehdot uudestaan. Oulun Vesi teki esiselvityksen Oulun vedenhankinnan varmistamisen vaihtoehdoista, ja sen jälkeen Oulun kaupungin liikelaitoksen johtokunta (29.1.2014) ja kaupunginhallitus (10.2.2014) hyväksyivät monitavoitearvioinnin toteuttamisen Oulun yliopiston johdolla.

Monitavoitearviointi on menetelmä, jossa sidosryhmät ja päätöksentekijät yhdessä asiantuntijoiden kanssa suunnittelevat ja arvioivat monimutkaisia ongelmia. Menetelmän avulla saadaan kokonaiskuva suunnittelutilanteesta, eri osapuolten näkökulmista, vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista. Tämä muodostuu yhdistämällä arviointitietoa, osapuolten tavoitteita ja arvoja. Arviointi on läpinäkyvää ja lisää tulosten hyväksyttävyyttä. 

Menetelmä tuottaa päättäjien avuksi selkeät perustelut sille, miksi jokin vaihtoehto on valittu tai miksi jokin vaihtoehto ei ole toteuttamiskelpoinen. Monitavoitearvioinnista on hyviä kokemuksia kärjistyneiden ja ristiriitaisia intressejä sisältävien hankkeiden suunnittelussa sekä Suomessa että maailmalla, esimerkiksi vesistöjen säännöstelyssä.

Oulun yliopisto ja hankkeessa menetelmällistä tukea antava Suomen ympäristökeskus (SYKE) saavat rahoituksensa monitavoitearvioinnin toteuttamiseen Suomen Akatemian vesitutkimusohjelmasta (AQVI-hanke) ja Euroopan unionilta (IMPERIA-hanke LIFE11 ENV/FI/905).

Monitavoitearvioinnin toteuttamisesta ja aikataulusta saa lisää tietoa hankkeen nettisivuilta (www.oulu.fi/thule/vesiarviointi) ja alla mainituilta henkilöiltä sekä Aleksinkulmassa 26.2. järjestettävässä keskustelutilaisuudessa (ks. ohjelma alla).

Lisätietoja:

yliopistotutkija, dosentti Timo P. Karjalainen (timo.p.karjalainen@oulu.fi), puh. 0400 662 171
tutkija Lauri Rantala (lauri.rantala@oulu.fi), puh. 050 3480 620
tutkija Pekka Rossi (pekka.rossi@oulu.fi)

 

Kutsu

Keskustelutilaisuus Oulun vedenhankinnan tulevaisuudesta 26.2.2014 kello 18.00

Tervetuloa Oulun yliopiston järjestämään avoimeen keskustelutilaisuuteen, jossa käsitellään eri näkökulmista Oulun kaupungin vedenhankinnan varmistamiseen liittyviä kysymyksiä. Tilaisuudessa yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja omia näkökulmiaan esimerkiksi veden laadusta, varavesisuunnitelmasta ja ympäristöasioista.

Tilaisuus järjestetään Aleksinkulmassa, Aleksanterinkatu 9. Pääovi on sisäpihan puolella, ja sisäpihalle pääsee Aleksanterinkadun tai Hallituskadun puolelta.

Ohjelma

18.00    Avauspuheenvuoro

Timo P. Karjalainen, Oulun yliopisto/Thule-instituutti

- Tilannekatsaus – Oulun vedenhankinnan tulevaisuus – mikä päätös tarvitaan?

- Oulun Veden selvitys vaihtoehdoista

- Monitavoitearviointi vedenhankinnan varmistamiseksi

18.20 Keskustelu

18.45 Paneeli

Puheenjohtaja Kari Laine, johtaja, Thule-instituutti

- keskustellaan Oulun vedenhankinnasta eri näkökulmista

- puheenjohtaja esittää kysymyksiä panelisteille

- yleisöllä mahdollisuus kysyä ja esittää näkökulmiaan

Panelistit:

Timo Yrjänä, päällikkö, ELY-keskus, vesistöyksikkö (viranomaisnäkökulma, vesihuolto) 

Ilkka Miettinen, johtava tutkija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (veden laatu ja terveys)

Jouni Lähdemäki, johtaja, Oulun Vesi (vedentoimittaja, huoltovarmuus, riskit)

Eeva-Maria Parkkinen, kaupunginvaltuutettu (huoli ympäristöstä/ paikalliset näkökulmat)

Björn Klöve, professori, Oulun yliopisto (tutkimus, hydrologia)

Mari-Leena Talvitie, kaupunginvaltuutettu, valtuuston pj. (kanta-kaupungin näkökulma)

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs