Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Taidekeskus Kasarmin Martan kammarissa uusi näyttely

Tuusulan kunta

Taidekeskus Kasarmin Martan kammarissa uusi näyttely

Tiedote.
Julkaistu: 11.04.2016 klo 15:15
Julkaisija: Tuusulan kunta

Wendelin_Valkoisen torakan seikkailuja

 

Näyttelyssä ”Koululaisromaaneista satukirjoihin – uusia lahjoituksia” kävijällä on mahdollisuus nähdä ensimmäistä kertaa kustannusosakeyhtiö Otavan arkiston kätköistä vuosi sitten löytyneitä Wendelinin alkuperäiskuvituksia. Kirjoista tutut kuvat hehkuvat upean värisinä ja kutsuvat luokseen.

Tuusulan taidemuseo sai tämän noin 50 kuvituksen kokoelman lahjoituksena yksityiseltä taholta maaliskuussa 2015. Esillä on tuttuja Mary Marckin, Susan Coolidgen, Johanna Spyrin ja Annikki Setälän lasten- ja nuortenkirjojen kansi- ja sisäkuvituksia. Osa kuvituksista oli viime kesänä esillä Hämeenlinnan taidemuseon laajassa Martta Wendelinin näyttelyssä.

Harvinaisia kirjankuvituksia ovat Martta Wendelinin kuvitukset ”Poikien seikkailukirjasto” -kirjasarjaan. Wendelin kuvitti Suomen historiaan liittyviä sotaisia aiheita muun muassa Jalmari Finnen historiallisiin romaaneihin. Finne kirjoitti myös poikamaisia seikkailuromaaneja kuten ”Tuhatmarkkanen – valkoisen torakan seikkailuja”.

Mary Marckin, Susan Coolidgen ja Johanna Spyrin kannet syntyivät 1920–40-luvuilla. Mary Marck oli kirjailija Kersti Bergrothin nimimerkki, jolla hän kirjoitti useita koululaisromaaneja vuodesta 1917. Näyttelyssä nähdään tuttuja kansikuvia kirjoihin ”Yhteiskoululaisia” ja ”Luokan merkkihenkilöitä”. Wendelinin kansikuvissa välittyy kouluaikojen parhaat hetket, nuorten toveruus, toisaalta vaikeudet ja haaveet. Suomalaisen nuorison elämän realismia on Anna Kasurisen kirjan ”Se olikin sotasyksy” (1940) kansikuvassa, jossa lumiviittoihin suojautuneet lapset tarkkailevat lentokoneita. Susan Coolidgen ja Johanna Spyrin kirjojen kansikuvissa Wendelin hyödynsi vuoden 1927 pitkää ulkomaanmatkaansa, jolloin kävi Sveitsin Alpeilla, Spyrin kirjojen tapahtumapaikalla ja myös Italiassa kuten näkyy Coolidgen kirjan ”Katyn myöhemmät toimet” kansikuvassa.

Martan kammarissa nähdään myös taidekonservaattorin kevättalvella 2016 kunnostamia Martta Wendelinin maisemamaalauksia Martta Wendelin Seuran kokoelmasta. Nämä teokset ovat pääosin kuuluneet alun perin Tuusulan entisen kirjastonjohtajan ja Martta Wendelinin ystävän Kyllikki Kuuselan omaan kokoelmaan. Ne lahjoitettiin vuonna 2014 Martta Wendelin Seuralle. Väreissään hehkuvien, kunnostettujen pastelli- ja akvarellimaalausten joukossa on näkymiä muun muassa Suursaaresta, Pohjanmaalta ja Porvoosta.

 

Näyttely on esillä 12.4.-2.10.2016.

Taidekeskus Kasarmi

la 16.4. klo 10 – 16

Ke 18.5. klo 12–17

Osoite: Jääkärinpolku 2, 04300 Tuusula

p. 040 314 3459, 040 314 3462

 

 Martan kammari on avoinna sopimuksen mukaan, ma-pe klo 9-16 sekä tapahtumien yhteydessä.

Tuusula on kestävästi kehittyvä kunta lentokentän läheisyydessä Helsingin metropolialueella. Luonnonläheisessä kulttuurikunnassa asuu yli 38 000 asukasta. Tuusulan keskuksia ovat Hyrylä, Jokela ja Kellokoski. www.tuusula.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs