Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Suomen kaupungit jakautuvat kahtia - asuinalueissa eriarvoistumisen vaara

Kiinteistömaailma

Suomen kaupungit jakautuvat kahtia - asuinalueissa eriarvoistumisen vaara

Tiedote.
Julkaistu: 14.10.2015 klo 09:15
Julkaisija: Kiinteistömaailma

Suomalaisissa asuinalueissa on olemassa eriarvoistumisen vaara. Alimpien tulotasojen vaikutus näkyy asukastyytyväisyydessä noin puolessa Suomen kaupunkeja.

Kiinteistömaailman tekemä data-analyysi suomalaisista asuinalueista osoittaa, että tulotasolla on vaikutusta alueen asukastyytyväisyyteen. Ylimmän tuloluokan edustuksen kasvaessa tyytyväisyys asuinalueella kasvaa. Tämä toistui kaikkien suurimpien suomalaisten asuinalueiden kohdalla.

Alimman tuloluokan vaikutus alueen asukastyytyväisyyteen puolestaan jakaa Suomen kaupungit kahtia. Esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Tampereella alimmalla tuloluokalla ei ole merkitystä alueen asukastyytyväisyyteen, kun taas esimerkiksi Vantaalla, Jyväskylässä ja Rovaniemellä alimman tuloluokan edustuksen kasvaessa asukastyytyväisyys laskee.

”Tässä on selkeä kahtiajako. Toisella puolella on kaupunkeja, joiden kaupunginosat ovat heterogeenisia ja tasavertaisia keskenään. Toisella puolella taas on kaupunkeja, joissa on eriarvoistumisen vaara, ja joissain kaupunginosissa jopa slummiutumisen uhka. Alueen asukastyytyväisyyteen vaikuttaa oleellisesti se, kuinka asukasinfran suunnittelussa huomioidaan erilaiset rakenteet ja alueen väestön tulotasokehittyminen”, arvelee Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Erkki Heikkinen


Asuinalueessa tärkeintä on palvelut

Data-analyysin lisäksi välittäjät arvioivat tärkeimpiä kriteerejä asuinalueen valinnassa. Kyselyssä selvisi, että asunnon etsijät arvostavat nykypäivänä erityisesti toimivia palveluita, hyviä kulkuyhteyksiä sekä koulun ja päiväkodin hyvää sijaintia. Lisäksi asunnon ostajat haluavat tietää tulevista naapureistaan sekä alueen rauhallisuudesta.

Kyselyssä selvitettiin myös ostajien tiedontarvetta asuinalueisiin liittyen: välittäjien mukaan asunnon ostajilla on puutteita erilaisiin asuinalueisiin liittyvässä tiedossa. Sen seurauksena asuntoa etsitäänkin usein alueilta, jotka ovat ennalta tuttuja.

”Asuinalueisiin liittyy paljon vahvoja ennakkoluuloja, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Suomessa on paljon hyviä asuinalueita ja valinta kannattaa tehdä omaa taloutta ja elämäntilannetta peilaten”, Heikkinen neuvoo.

Kiinteistömaailmassa suosiota keränneet asuntojen esittelyvideot saavat nyt seuraajikseen alueiden esittelysivut, joissa myös videoilla on keskeinen rooli.

”Kaikki tieto, jota voimme ostajalle tarjota hänen omalla kotisohvallaan on tärkeää”, Heikkinen jatkaa.

 

Lisätiedot:

Erkki Heikkinen, toimitusjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, p. 050 433 2080

Hanna Lantto, viestintäsuunnittelija, Kiinteistömaailma Oy, p. 044 714 0090

 

Selvitys suomalaisista asuinalueista tehtiin puolivuosittaisen Kiinteistönvälittäjäbarometrin yhteydessä. Lue lisää asuntomarkkinoiden kehityksestä >>

Kiinteistömaailman Kiinteistönvälittäjäbarometri toteutettiin 43 kerran. Barometrissä selvitettiin eri asuntotyyppien kappalemäärien, hintojen ja myyntiaikojen kehitystä. Lisäksi tänä syksynä barometrin lisäteemana tehtiin selvitys suomalaisista asuinalueista. Selvityksen aineistona käytettiin kaupunginosien asukastyytyväisyyspisteytystä (toim. Oodles Solutions Oy) sekä Tilastokeskuksen Paavo-tietosisältöä.

Kiinteistömaailma on vuonna 1990 perustettu vahva ja valtakunnallinen kiinteistönvälitysketju, jossa työskentelee lähes 700 asuntokaupan ammattilaista 55 eri paikkakunnalla, 110 asuntomyymälässä. Brändin omistaa Danske Bank ja asuntomyymälät ovat itsenäisten franchising-yrittäjien omistamia osakeyhtiöitä. Kiinteistömaailma haluaa tehdä asiakkaidensa asunnonvaihdosta mahdollisimman mukavaa ja turvallista. Siksi se kuuntelee aktiivisesti asiakkaitaan ja kehittää jatkuvasti palveluaan paremmaksi. Useilla alueilla – esimerkiksi pääkaupunkiseudulla – Kiinteistömaailma on alansa kiistaton markkinajohtaja.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs