Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Statsrådet förpliktar Kärsämäki till samarbete inom hälsovården

Valtiovarainministeriö

Statsrådet förpliktar Kärsämäki till samarbete inom hälsovården

Pressmeddelande.
Publicerad: 08.05.2014 kl. 13:49
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Statsrådet förpliktar Kärsämäki kommun till att ordna den grundläggande hälsovården i samarbete med de övriga kommunerna i området. Kärsämäki har uppsagt sitt avtal med Selänne-samkommunen och beslutat outsourca sin social- och hälsovård till privata bolag. Statsrådets beslut tryggar ordnandet av den grundläggande hälsovården i området och bidrar även i större omfattning till samarbetsområdenas varaktighet.

Kommunerna ska enligt lagen om en kommun- och servicestrukturreform (Paras-ramlagen) ordna socialservicen och de grundläggande hälsovårdstjänsterna inom ett område med åtminstone 20 000 invånare. Inom den grundläggande hälsovården skulle förpliktelsen uppfyllas senast vid ingången av 2013, men inom socialvården fortsätter övergångsperioden ända till ingången av 2015.

Kärsämäki har deltagit i basservicesamkommunen Selänne som inledde sin verksamhet 2010. De övriga Selännekommunerna är Haapajärvi stad, Pyhäjärvi kommun samt Reisjärvi kommun.

Kärsämäki har uppsagt avtalet med samkommunen från och med den 31 maj 2014. Kommunen har beslutat att outsourca social- och hälsovården till Attendo och Attendo Terveyspalvelut från och med den 1 juni.

Haapajärvi, Pyhäjärvi och Reisjärvi anser i sina utlåtanden att Kärsämäkis beslut kan äventyra ordnandet av servicen inom samarbetsområdet. Kärsämäkis utträdande skulle enligt de övriga kommunerna leda till bristfälligt utnyttjande av servicen.

Kärsämäki konstaterar i sitt svar att utträdandet hindrar kommunen från att hamna i kris och tryggar dess existens. Beslutet förbättrar dessutom enligt svaret tillgången till service.

Regeringen har i sin aftonskola i juni 2012 slagit fast att kommunerna ska hålla sig till de samarbetsarrangemang som anmälts. Statsrådet utnyttjade sin behörighet förra gången i december 2012 då Tohmajärvi kommun förpliktades till samarbete med Kides stad inom den grundläggande hälsovården.  

Statsrådet beslutade torsdagen den 8 maj att förplikta Kärsämäki till att ordna tjänsterna inom den grundläggande hälsovården tillsammans med Haapajärvi, Pyhäjärvi och Reisjärvi. Motiveringen är att ordnandet av servicen skulle försvåras avsevärt om en kommun träder ut från samarbetsområdet Selänne. Beslutet förstärker dessutom i allmänhet kommunernas förtroende för de existerande samarbetsstrukturerna.  

Statsrådets beslut verkställs omedelbart.

Ytterligare information:

Päivi Laajala, överdirektör, FM, tfn 02955 30026
Anu Hernesmaa, konsultativ tjänsteman, FM, tfn 02955 30027
Päivi Salo, regeringsråd, social- och hälsoministeriet, tfn 02951 63113

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs