Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Staten understöder data- och kommunikationstekniska förbättringar i anslutning till de kommunala strukturförändringarna

Valtiovarainministeriö

Staten understöder data- och kommunikationstekniska förbättringar i anslutning till de kommunala strukturförändringarna

Pressmeddelande.
Publicerad: 07.05.2014 kl. 12:07
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Kommuner som utreder kommunsammanslagningar kan ansöka om statsunderstöd för utveckling av sin ICT-verksamhet. Med hjälp av understödet kan kommunerna göra en utredning av sin nuvarande ICT-verksamhet, bland annat kostnader, överlappande datasystem, utrustningar och tjänsteavtal. Därutöver kan kommunerna ansöka om understöd för planering av informationsförvaltningen för den nya kommunen och samarbetet mellan kommunerna.

ICT-utredningsunderstöd kan ansökas fram till slutet av året

ICT-utredningsunderstöd betalas för utredningsområden som avses i 41 § i kommunstrukturlagen. Genom beslut av Finansministeriet kan understöd emellertid beviljas även för kostnader för ICT-utveckling i anslutning till en sammanslagningsutredning som genomförs på ett annat område.

Understödet är högst 50 000 euro per utredningsområde. Beloppet av understöd beror på sammanslagningsutredningens omfattning, innehållet i ICT-utredningarna och det nuvarande läget för kommunens ICT-verksamhet.

Kommunerna kan ansöka om ICT-utredningsunderstöd till och med den 31 december 2014. Finansministeriet fattar beslut om statsunderstöd allteftersom ansökningar lämnas in.

Finansministeriets anvisningar om ansökan och villkor för understödet

Stöd till kommuner för förändringar i informationsförvaltningen

ICT-förändringsstöd som erbjuds kommunerna är en del av programmet till reformstödprogrammet för kommunreformen. Målet med ICT-stödet är att hjälpa kommunerna att i ännu högre grad utnyttja ICT som stöd vid servicen, öka samarbetet mellan kommunerna och göra besparingar.

Programmet är knutet till åtgärder för att utveckla kommunproduktiviteten och effektiviteten samt till den offentliga förvaltningens ICT-strategi och lagen om informationsförvaltning.

ICT-stödet omfattar bland annat anvisningar, expertstöd och statsunderstöd för de olika skedena i kommunstrukturförändringarna. Anvisningar och verktyg läggs ut stegvis på databanken om kommun- och servicestrukturreformen www.kommunstrukturen.fi.

Mer information:

programchef Ossi Korhonen, tfn 050 442 9042, e-postetunimi.sukunimi@vm.fi, projektchef Hanna Majurinen, tfn 050 434 9395, e-postfornamn.efternamn@vm.fi, konsultativ tjänsteman Ville-Veikko Ahonen (programmet till reformstödprogrammet för kommunreformen), tfn 02955 30066, e-post fornamn.efternamn@vm.fi

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs