Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Siisti Aurajoki -tapahtumassa kerätään ja analysoidaan roskia

Turun kaupunki

Siisti Aurajoki -tapahtumassa kerätään ja analysoidaan roskia

Tiedote.
Julkaistu: 31.07.2015 klo 09:52
Julkaisija: Turun kaupunki

Turun kaupunki järjestää yhdessä Turun luonnonsuojeluyhdistyksen ja muiden kansalaisjärjestöjen kanssa Siisti Aurajoki -tempauksen. Tapahtuman aikana 1.8. klo 13–19 jokea siivotaan alueelta Tuomiokirkkosilta–Teatterisilta. Tempauksen tarkoituksena on kiinnittää huomiota Aurajoen roskaantumiseen.

Aurajoen tila on yleisesti ottaen hyvä, mutta varsinkin suurten massatapahtumien aikana syntyy valitettavan suuria määriä roskia. Asukkaat voivat merkittävästi vaikuttaa oman kotipaikkansa siisteyteen.

– Penkkejä ja roska-astioita korjataan ja uusitaan vuosittain 50 000 eurolla, muttei roskaaminen kuitenkaan vähene sillä, että kaupunki lisää roska-astioiden määrää. Niitä pitää myös osata käyttää, sanoo ylläpitopäällikkö Mari Helin.

Turun kaupunki tekee kovasti työtä asenteiden muuttamiseksi muun muassa olemalla mukana erilaisissa siisteyskampanjoissa.

-Asenteet tuntuu hieman muuttuneen ja ihmisten oma aktiivisuus on lisääntynyt, iloitsee Helin. Elokuun alussa Turku on mukana Turun luonnonsuojeluyhdistyksen järjestämässä siisteyskampanjassa, jossa mukana myös AMK opiskelijoita sekä Roska päivässä -liike.

Tempauksen yhtenä tarkoituksena on kerätä tietoa siitä, kuinka suuri Aurajokeen kohdistuva rasite todellisuudessa on. Tätä tarkoitusta varten Turun luonnonsuojeluyhdistys kerää ja lajittelee kelluvia roskia suoraan Aurajoesta. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat taas keräävät vertailukohdaksi roskia rannoilta. Roska päivässä -liike jakaa käytännön tietoa siitä, miten roskaamista voidaan pienillä henkilökohtaisilla päätöksillä vähentää.

–Jokirannan roskaaminen on erityisen ongelmallista siksi, että jokeen vajonnut muovijäte hajoaa mikroroskaksi ja kulkeutuu suoraan Itämereen, Pertti Sundqvist luonnonsuojeluyhdistyksestä kertoo.

Siisti Aurajoki -tempauksen pääpaikka on Aurajoen rannalla, Kristiinankadun päässä. Järjestöjen edustajat hoitavat  “Pantittomasta pantilliseksi”-keräystä, jossa pantittomia tölkkejä otetaan vastaan pientä palkkiota vastaan. Juuri pantittomien tölkkien on aiempina vuosina havaittu päätyvän Aurajokeen suurissa määrissä.

 

 

Lisätietoja:

Pertti Sundqvist, Turun luonnonsuojeluyhdistys, pertti@palapeli.net, 050 432 8281

Kristiina Paju, Turun ammattikorkeakoulun Resurssitehokas liiketoiminta -tutkimusryhmä,  kristiina.paju@turkuamk.fi, 0443718521

Magnus Taxell, Roska päivässä-liike Turku Åbo, magnustaxell@yahoo.com, 0414651172

Kiinteistöliikelaitos, Ylläpitopäällikkö Mari Helin, mari.helin@turku.fi, 0503242506

Ympäristönsuojelu, Ympäristötarkastaja Virpi Laine, puh. 050-5650082.

 

Turun kaupunki yhteistyökumppaneineen haluaa tehdä Turusta entistäkin siistimmän ja viihtyisämmän. Jokainen voi osallistua näihin talkoisiin omilla teoillaan ja ideoillaan sekä jakaa niitä sosiaalisessa mediassa tunnuksella #siistiturku. Kehittämisideoita voi välittää myös kaupungin Paikalla-palautepalvelussa www.turku.fi/paikalla.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs