Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Siemens parantaa Lahden kiinteistöjen energiatehokkuutta

Lahden kaupunki

Siemens parantaa Lahden kiinteistöjen energiatehokkuutta

Tiedote.
Julkaistu: 04.04.2014 klo 09:01
Julkaisija: Lahden kaupunki

Siemens ja Lahden Tilakeskus ovat allekirjoittaneet sopimuksen kaupungin toimitilakiinteistöjen energiatehokkuuden parantamisesta. Energiansäästösopimus kattaa yhteensä 10 kiinteistöä. Siemens takaa, että kiinteistöjen energiankulutus pienenee noin kolmanneksen lähtötasosta. Urakan hinta on noin kolme miljoonaa euroa.

Kymmenen kiinteistön joukossa ovat muun muassa kaupungintalo, kaupunginkirjasto, hiihtostadionin kiinteistöt sekä Lahden kaupunginteatteri. Sopimuksen mukaan kymmenen kiinteistön sähköenergian kulutus pienenee lähes 30 prosenttia ja lämmitysenergian noin 35 prosenttia.

– Lahden kaupunki on sitoutunut vähentämään energiankulutustaan ja hiilidioksidipäästöjään. Kiinteistöt kuuluvat suurimpiin energiankuluttajiin, siksi kulutuksen pienentäminen niissä on tärkeää. Tavoitteisiin tähtäävä takuusopimus on hyvä tapa vähentää sekä päästöjä että kustannuksia, Lahden kaupungin toimitilajohtaja Mauri Koistinen toteaa.

Sopimukseen kuuluvat energiatehokkuusinvestoinnit toteutetaan vuosina 2014-2015. Investoinneilla saavutetaan vuodessa lämmönsäästöä lähes 4900 MWh ja sähkönsäästöä 1380 MWh. Tämä tarkoittaa noin kolmen prosentin säästöä kaupungin julkisten rakennusten energiankulutukseen, vuoden 2011 energianhinnoilla laskettuna säästetään vuosittain 350 000 euroa.

Sopimus takaa säästön

Siemens toteuttaa energiansäästön energiatakuusopimuksen mukaisilla toimenpiteillä. Tämä tarkoittaa sitä, että toteuttaja takaa kiinteistön energiankulutuksen pienenevän. Jos sopimuksen mukainen säästö ei toteudu, Siemens maksaa asiakkaalle takaisin sovitun osan energiansäästöön tehdystä sijoituksesta.

Energiansäästösopimuksessa Siemens arvioi, kuinka paljon kiinteistössä on mahdollista säästää energiaa. Jos säästö on riittävän suuri, yhtiö tekee kiinteistönomistajan kanssa sopimuksen, jossa taataan, että energiansäästöinvestoinnit maksavat itsensä takaisin sopimusaikana. Sen jälkeen säästöt parantavat kiinteistön tuottavuutta. Energiankulutuksen pienentyminen vähentää luonnollisesti myös kunnan hiilidioksidipäästöjä.

– Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen säästää ympäristöä ja ilmastoa. Samalla se on järkevää myös taloudellisesti, koska investoinnin takaisinmaksuaika on lyhyt ja pääoman tuottoprosentti usein kaksinumeroinen. Tässä voittavat asiakas, yhteiskunta sekä Siemens, kertoo Siemensin talotekniikkaratkaisuista vastaavan liiketoimintayksikön johtaja Markku Lilja.

Siemens toteuttaa energiansäästöt ennenkaikkea tehostamalla talotekniikkaa. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kiinteistön lämmitys- ja ilmastointi- sekä valaistusjärjestelmät modernisoidaan energiatehokkaiksi. Samalla parannetaan sisäilman laatua ja kiinteistöjen käyttömukavuutta.

Siemens on tehnyt vastaavaa yhteistyötä aiemmin menestyksekkäästi muun muassa Pieksämäen kaupungin kanssa.

Tukee kaupungin strategiaa

Lahden kaupungin strategian mukaan konserni toimii ympäristölähtöisesti. Kaikessa toiminnassa, hankinnoissa ja investoinneissa huomioidaan ilmasto- ja ympäristövaikutusten pienentäminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen sekä resurssitehokkuus.

Tavoitteena on vähentää kaupungin julkisten rakennusten kokonaisenergian kulutusta vähintään 15 % vuoden 2005 tasosta vuoteen 2016 mennessä.

Lisätietoja:

Markku Lilja, johtaja, Siemens Osakeyhtiö, puh. 050 4695 110
Jouni Arola, kiinteistöpäällikkö, Lahden Tilakeskus, puh. 050 559 4227

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Metropolialueella sijaitsevassa Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs