Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Selvittäjät tuovat uusia näkökulmia Salpausselän kuntajakoselvitykseen

Salpausselän kuntajakoselvitys

Selvittäjät tuovat uusia näkökulmia Salpausselän kuntajakoselvitykseen

Tiedote.
Julkaistu: 22.07.2014 klo 09:45
Julkaisija: Salpausselän kuntajakoselvitys

Kuntatalous, kuntien kilpailukyky ja edunvalvonta ovat painopisteinä Salpausselän kuntajakoselvityksessä. Selvittäjät Seppo Huldén ja Rolf Paqvalin työstävät ehdotustaan kesän ajan. Kuntajakoselvityksen työryhmien loppuraporteista selvittäjät painottavat erityisesti alueen elinvoiman kasvattamista ja strategisia valintoja.

Eteläisessä Suomessa kilpailu metropolialueen kanssa kiristyy tulevaisuudessa, joten kuntajakoselvityksen alueen elinvoiman kasvattaminen on tärkeää. Selvittäjät Seppo Huldén ja Rolf Paqvalin korostavat kuntien talouden tervehdyttämistä, työpaikkojen lisääntymistä, työttömyyden vähenemistä ja asukasluvun kasvua. Suurella kunnalla on huomattavasti paremmat mahdollisuudet sopeuttaa toimintojaan, kasvattaa elinvoimaa ja tätä kautta parantaa työllisyyttä sekä saada lisää verotuloja.

Yksi tärkeä tekijä kuntien kilpailukyvyn vahvistamisessa on alueen edunvalvonta. Selvittäjät pitävät tärkeänä realistisen strategian laatimista ja sen konkreettista toimeenpanoa. Yhdyskuntarakenteen kannalta tulisi kehittää etenkin valtatie 12:a ja kuntakeskustaajamia. Elinvoiman kannalta oleellisia ovat Helsinki – Lahti – Pietari -kehityskäytävä sekä yritysten uudet kasvualat.

Huldén ja Paqvalin nostavat esille uusien toimintatapojen käyttöönoton palvelutuotannossa. Näkökulmana selvittäjillä on ollut peruspalvelujen kustannusten vertailu suhteessa palvelutasoon.

Selvittäjät käsittelevät ehdotuksessaan myös keskeneräisen sote-uudistuksen vaikutuksia. Viiden sote-alueen mallissa haasteena on toisaalta alueen asukkaiden äänen kuuluminen järjestämistason päätöksenteossa, toisaalta palveluiden tuottaminen mahdollisimman lähellä kuntalaisia. Kummassakin asiassa suuren kunnan toimintaedellytykset ja vaikutusmahdollisuudet voisivat olla olennaisesti paremmat kuin pienten kuntien

Tulevan ehdotuksen pohjaksi Seppo Huldén ja Rolf Paqvalin ovat pohtineet uuden isomman kaupungin menetystekijöitä ja sitä, miten pärjättäisiin nykyisellä kuntarakenteella. Selvittäjät tulevat myös arvioimaan onko olemassa vaihtoehtoisia yhdistymismalleja.

Salpausselän kuntajakoselvityksessä ovat mukana Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä, Lahti ja Nastola. Selvittäjien ehdotus valmistuu 6.8. ja kuntien valtuustot päättävät asiasta 29.9.2014.

Lisätietoja:

Selvittäjä Seppo Huldén, 029 553 0487

Selvittäjä Rolf Paqvalin, 045 209 2199

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs