Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Salpausselän kuntajakoselvitys tutkii vain kuuden kunnan yhdistymistä

Salpausselän kuntajakoselvitys

Salpausselän kuntajakoselvitys tutkii vain kuuden kunnan yhdistymistä

Tiedote.
Julkaistu: 16.04.2014 klo 19:52
Julkaisija: Salpausselän kuntajakoselvitys

Salpausselän kuntajakoselvityksessä ei selvitetä muita kuntakokoonpanoja kuin kuuden kunnan yhdistymistä. Kärkölän kuntalaistapaamisen jälkeen keskusteluun on noussut, että kuntajakoselvittäjien tulisi tarkastella muitakin vaihtoehtoja kuin kuuden kunnan yhdistymistä. Selvittäjät eivät kuitenkaan pidä sitä mahdollisena.

- Salpausselän kuntajakoselvityksestä irrottautuminen ei ole mahdollista ja erillisselvityksiä kuntajakoselvittäjät eivät ryhdy tekemään, painotti selvittäjä Seppo Huldén Hollolassa järjestetyssä kunnanhallitusten yhteiskokouksessa.

Jos Hollola, Kärkölä ja Hämeenkoski haluavat selvittää keskenään yhdistymistä, niiden on tehtävä se omasta aloitteestaan. Huldén muistutti, että Hollolalla, Lahdella ja Nastolalla on lain mukaan selvitysvastuu yhdyskuntarakenteen perusteella, eli ne ovat lähes yhteen kasvaneita.

Kokouksessa keskusteltiin uuden kunnan lähidemokratiasta. Demokratiatyöryhmä muodostaa kevään aikana yhden tai kaksi lähidemokratian toteuttamisen mallia ja esityksen aluejaosta. Avoinna ovat vielä alueellisten toimielinten toimivalta, määrärahat ja edustajien valinta. Työryhmän tehtävänä on myös laatia arvio yhdistymisen eduista ja haitoista demokratian näkökulmasta.

- Ryhmä pohtii parhaillaan, miten paikallinen asiantuntemus voidaan säilyttää päätöksenteossa suuressa kunnassa, kertoi puheenjohtaja Minna Suominen Hämeenkoskelta.

Uuden kunnan toimintaorganisaatiosta käytiin keskustelua kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran esityksen pohjalta. Kunnanvaltuuston koko olisi Myllyvirran esityksessä 67 jäsentä ja hallituksen 15 tai 17. Kaupunginhallitukselle suunnitellaan vahvaa asemaa. Kaupunginhallitukseen tai lautakuntiin ei tulisi alueellisia kiintiöitä.

Sote-uudistuksen linjaukset heijastuvat vahvasti kuntatoimintaan. Järjestämisvastuu, poliittinen päätöksenteko palvelutasosta ja sisällöstä sekä talousvastuu poistuvat yksittäisen kunnan harteilta. Muutos tarkoittaa sitä, että sivistystoimi sekä tekninen ja ympäristötoimiala korostuvat kunnan toiminnassa. Kuntarajojen merkitys katoaa erityisesti terveyspalveluissa, muistutti Myllyvirta.

Seuraava johtoryhmän kokous pidetään 29.4. Hollolassa. Asialistalla on kunnan nimen lisäksi muun muassa yhdistymishallituksen kokoonpano.

Lisätietoja:

kokouksen puheenjohtaja, Hollolan kv pj. Matti Siirola, puh. 040 524 8351
johtoryhmän puheenjohtaja, Nastolan kv pj. Reijo Oksanen, puh. 040 531 3787
kuntajakoselvittäjä Seppo Huldén, puh. 029 553 0487
kuntajakoselvittäjä Rolf Paqvalin, puh. 045 209 2199
www.salpauskunta.fi, www.facebook.com/salpauskunta

16.4. hallitusten kokouksen materiaalit löytyvät verkosta:
http://www.salpauskunta.fi/kuntaselvitys/hallitusten-yhteiskokoukset/

Salpausselän kuntajakoselvityksessä ovat mukana Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä, Lahti ja Nastola. Kuntajakoselvittäjien esitys valmistuu elokuussa 2014. Kuntien valtuustot päättävät syyskuussa 2014, syntyykö uusi kunta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs