Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Sähköinen liikenne valtaa Turun ja Suomen!

Turun kaupunki

Sähköinen liikenne valtaa Turun ja Suomen!

Tiedote.
Julkaistu: 21.06.2016 klo 11:30
Julkaisija: Turun kaupunki

Sähköisen liikenteen kehittäminen etenee Turussa nopeasti ja kaupunki on aktiivisesti mukana myös kansallisessa ja eurooppalaisessa kehitystyössä. Turun Vanhalla Raatihuoneella julkistettiin tiistaina 21.6. Fiksun sähköisen liikkumisen manifesti, joka pohjautuu valtakunnallisen Älykäs sähköinen liikenne -hankkeen tuloksiin.

Manifesti viitoittaa Suomelle ja Turulle tietä kohti nykyistä parempaa liikkumisjärjestelmää. Maailman pääomat ja kehityspanokset ovat nopeasti siirtymässä fossiilisesta energiasta uusiutuvaan. Turun ja koko Suomen on tartuttava tähän tilaisuuteen. Uusia puhtaita ja älykkäitä liikkumisen ratkaisuja on nykyistä voimallisemmin keksittävä, kehitettävä, kokeiltava ja otettava käyttöön Suomessa.

– Turussa sähköbussilinjan käynnistäminen kotimaisella kalustolla tänä vuonna on hyvä esimerkki uuden puhtaan teknologian käyttöönotosta. Olemme myös hankkineet kaupungin käyttöön sähköautoja ja laatineet suunnitelman 200 latauspisteen sijoittamiseksi Turkuun, kertoi Turun kaupungin kehittämispäällikkö Risto Veivo.

Äly mullistaa arkipäivän liikkumispalvelut

Fiksun sähköisen liikkumisen manifestin mukaan Turun ja koko Suomen tulisi myös nykyistä paljon tehokkaammin käyttää älykästä teknologiaa liikkumispalveluiden tarjoamiseen ja ohjaamiseen. Liikennesuunnittelun lähtökohtana on oltava liikkumisen palveluna ja liikkumispalveluiden kehittymistä on aktiivisesti tuettava esimerkiksi tarjoamalla kehittäjien käyttöön avointa tietopohjaa.

Liikkuminen on palvelu ja tämän palvelun tuottamisen, hankkimisen ja käyttämisen logiikka on vahvassa kehitysvaiheessa. Älykäs mobiiliteknologia mullistaa koko systeemin ja avaa loistavia uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Turun seudulla on hyvät valmiudet olla tämän kehityksen kärjessä, esimerkiksi Turun seudun joukkoliikenteen Fölin mobiililippujärjestelmä on jo alansa huippua, jakoi tunnustusta valtakunnallisen sähköinen liikenne hankkeen johtaja Elias Pöyry.

Kehitystä ohjataan sähköiseen liikkumiseen

Manifestin mukaan kaupunkisuunnittelussa tulee myös panostaa ratkaisuihin, jotka vähentävät tarvetta siirtyä pitkiä välimatkoja työn, palveluiden, virkistymisen tai harrastusten saavuttamiseksi. Julkisen vallan tulisi Suomessa muutenkin entistä vahvemmin ohjata kehitystä: sähköisten ajoneuvojen hankintaa on kannustettava taloudellisin ohjauskeinoin, liikkumispalveluiden hankinnassa on painotettava ympäristö- ja terveysvaikutuksia, julkinen liikenne on toteutettava hiilineutraalisti, sähköisiä yhteiskäyttöajoneuvoja on suosittava liikenne-. ja pysäköintijärjestelyissä. Turun uusilla asuinalueilla sähköinen liikkuminen suunnitellaan osaksi arkipäivää.

– Skanssin alueella sähköautojen latauspisteet tulevat kaikille pysäköintialueille ja osa sähköautoista tulee asukkaiden yhteiskäyttöön. Autojen lisäksi yhteiskäyttöön on tulossa myös aurinkosähköllä ladattavia tavarapolkupyöriä, joilla hoituu vaikka ostosreissu. Joukkoliikenne toteutetaan ratikalla tai sähköbusseilla ja pyöräilylle tehdään hyvät väylät, kertoi Skanssin projektipäällikkö Oscu Uurasmaa.

Turun latauspisteverkosto kehittyy nopeasti

Turun seudulla on jo tällä hetkellä parikymmentä kaupallista sähköautojen latauspistettä, joista Turku Energia on toteuttanut suurimman osan. Laajempi latauspisteverkko mahdollistaa jo hyvin sähköauton käyttämisen koko Etelä-Suomen työssäkäyntialueella.

– Turku Energian latauspisteet ovat osa sähköautoilijoille latauspistepalveluja tarjoavan, energiayhtiöiden omistaman Virtapisteen kansainvälistä verkostoa. Sähköautoilijat voivat helposti ladata autonsa samalla tapaa kaikissa verkoston latauspisteissä. Virtapisteen hyvän mobiilisovelluksen avulla latauspisteen löytäminen ja varaaminen on helppoa. Turku Energia suunnittelee Turkuun myös lisää pisteitä ja toteuttaa uusia pisteitä kysynnän kehittyessä. Verkoston kehitys etenee hyvin ja käyttäjien määrä kasvaa tasaisesti, kertoi Turku Energian kehityspäällikkö Antto Kulla.

Euroopan ensimmäinen esteetön sähkötaksi

Turussa myös taksiyrittäjät ovat innostuneet sähköisestä liikkumisesta. Kaupungissa on jo parikymmentä sähkö- ja hybriditaksia. Kaupunki on myös entistä vahvemmin alkanut painottaa kuljetuspalvelujen hankinnassa ajoneuvojen vähäpäästöisyyttä. Yksi sähkötaksiyrittäjistä on alan kokenut ammattilainen Pekka Mauro, joka on hankkinut ja osin myös itse kehittänyt esteettömän sähkötaksin. Nissanin tila-auton alustalle kotimaisin voimin rakennettu versio soveltuu hyvin pyörätuolin ja liikuntarajoitteisten henkilöiden kyydittämiseen.

– Periaatteessa sähköauton voi ajaa vaikkapa palvelutaloon sisälle, koska pakokaasua autosta ei tule. Sähköautoilu on ammattikäytössä myös taloudellista. Vaikka sähköautot ovat fossiiliautoja kalliimpia hankkia, ovat käyttö- ja huoltokustannukset sekä verot selvästi edullisemmat. Samalla vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä, pienhiukkaspäästöjä ja liikennemelua, kiitteli Mauro.

Turku ohjaa myös eurooppalaista kehitystyötä

Jotta suomalainen fiksun sähköisen liikkumisen kehitystyö voi menestyä, on sen myös liittouduttava hyvien kansainvälisten kehityskumppanien kanssa. Turku tarjoaa tähän nyt oivan mahdollisuuden Suomen ensimmäisen Civitas-hankkeen avulla. Civitas on Euroopan Unionin kestävän kaupunkiliikenteen ohjelma, jonka hankkeita ei Suomessa ole vielä toteutettu.

- Yhdessä Tukholman, Münchenin, Madridin ja Rusen kaupunkien sekä muiden kansainvälisten kehityskumppaneiden kanssa toteutettava hanke luo Turun johdolla eurooppalaista Liikkuminen palveluna mallia, jota kehitetään ja testataan hankkeen kaikissa kaupungeissa vuosina 2016–2020. Kaikki suomalaiset kehittäjät kutsutaan mukaan hyötymään hankkeesta, innosti kehittämispäällikkö Veivo.

Viisas liikkuminen on yhteinen etu

Turun Vanhalla Raatihuoneella järjestetyn manifestin julkistamistilaisuuden juonsi sähköautoilija Tuomas Enbuske ja manifestin ottivat vastaan Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtinen, kansanedustaja Saara-Sofia Siren ja paikalla olleet valtion edustajat.Tilaisuuden paneelikeskusteluun osallistuivat myös poliitikko Elina Rantanen, joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte, kestävän kehityksen hankejohtaja Stella Aaltonen, Kakolan rakentaja Olli Ojala sekä Liikenne- ja viestintäministeriön virkamies Saara Jääskeläinen.

Suomen valtion tukema kansallinen Älykäs sähköinen liikenne -hanke saattoi yhteen kehittäjäyritykset, asiantuntijat ja kaupungit. Hankkeessa toteutettiin suuri määrä onnistuneita toimenpiteitä, kehitettiin uusia ratkaisuja sekä liiketoimintaa ja luotiin Suomeen hyvää pohjaa älykkäälle sähköiselle liikkumiselle.

Joulukuussa 2015 ihmiskunta yhdisti Pariisissa voimansa ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Turkulaiset päättivät jo kesäkuussa 2014 tehdä kaupungistaan hiilineutraalin vuoteen 2040 mennessä. Sähköinen liikkuminen on myös osa tämän suuren tavoitteen toteuttamista.

Lisätietoja:

Risto Veivo, ÄSL-hankejohtaja, kehittämispäällikkö, Turun kaupunki
Puh. 050 5590 417 ja s-posti: risto.veivo@turku.fi

Antto Kulla, ÄSL-hankejohtaja, kehityspäällikkö, Turku Energia
Puh. 050 5573 257 ja antto.kulla@turkuenergia.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs