Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Riskienhallinta on lapsenkengissä yhteistyöhön perustuvassa julkisten palvelujen tuotannossa

Turun kaupunki

Riskienhallinta on lapsenkengissä yhteistyöhön perustuvassa julkisten palvelujen tuotannossa

Tiedote.
Julkaistu: 16.12.2015 klo 14:28
Julkaisija: Turun kaupunki

Julkisia palveluita tuotetaan enenevässä määrin yhteistyössä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kesken. Uskotaan, että on järkevää yhdistää resursseja, kun kohteena ovat vaikeat sosiaaliset ongelmat. Yksittäiset tahot eivät myöskään pysty ratkaisemaan näitä ongelmia yksin.

Yhteistyö eri organisaatioiden ja sektoreiden välillä voi olla haastavaa. Silloin korostuvat palveluiden tuotantoon liittyvät riskit, joita tulisi huomioida ja käsitellä yhteistyössä nykyistä systemaattisemmin, kirjoittaa MSc Paula Sonja Karlsson Turun kaupungin julkaisemassa tutkimuskatsauksessa.

Riskienhallinta on osa hyvää hallintoa. On erityisen tärkeää, että riskejä pohditaan yhteistyössä, sillä riskit mielletään ja niitä siedetään eri tavoin eri sektoreilla ja organisaatioissa. ”Riskejä ei tule tarkastella vain taloudellisesta näkökulmasta, vaan julkisissa palveluissa yhtä tärkeä näkökulma on tuotettujen palvelujen tuloksellisuus”, sanoo Paula Sonja Karlsson.

Tällä hetkellä riskienhallinta prosessina kuitenkaan harvoin ulottuu palveluihin, jotka kunnat tuottavat yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Todennäköisesti riskienhallinta toteutuu paremmin muodollisissa kumppanuuksissa, joissa tekijöiden roolit ja vastuut on jaettu. Yhteistoimin toteutetun riskienhallinnan ulottaminen myös muihin yhteistyömuotoihin, kuten sopimussuhteeseen perustuvaan ulkoistamiseen, olisi kuitenkin tärkeää, johtuen juuri roolien ja  vastuun epäselvyydestä ja mahdollisesta luottamuksen ja avoimuuden puutteesta. Esimerkiksi asiakaslähtöinen palveluiden kehittäminen kun edellyttää avointa tiedonvaihtoa.

Katsaus perustuu MSc Paula Sonja Karlssonin valmisteilla olevaan väitöskirjaan, jota hän tekee Glasgow Caledonianin yliopistossa Skotlannissa. Empiirinen aineisto perustuu yhteensä kuuteen tapaustutkimukseen Skotlannissa, Suomessa ja Ruotsissa.

Paula Sonja Karlsson: Riskienhallinta yhteistoimintaan perustuvassa julkisten palvelujen tarjonnassa. Turun kaupunkitutkimusohjelman Tutkimuskatsauksia 5a/2015. 9 s. www.turku.fi/kaupunkitutkimus  

Lisätietoja:

Paula Sonja Karlsson, sähköposti paula.karlsson@gcu.ac.uk, puhelin +44 (0)751 327 6543.

Turun kaupunkitutkimusohjelma on Turun kaupungin ja yliopistojen yhteinen tutkimusohjelma, jossa tehdään kaupunkikehitystä koskevaa monitieteistä akateemista tutkimusta. Ohjelman tavoitteena on edistää kaupunkitutkimusta, tarjota työkaluja kaupungin päätöksentekoon ja kehittää yliopistojen ja kaupunginjohdon välistä tiedonvaihtoa. Yhteinen tutkimusohjelma on kansainvälisesti uraauurtava yhteistyömalli.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs