Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Rautatienkadun katukokeilusta tykätään

Lahden kaupunki

Rautatienkadun katukokeilusta tykätään

Tiedote.
Julkaistu: 20.09.2016 klo 13:04
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupunki keräsi syyskuussa palautetta asukkailta Rautatienkadun levennetystä jalkakäytävästä. Palautetta kerättiin Lahden kaupungin Porukka-mobiilisovelluksen kautta. Myös taidelauantaina 3.9. Kaupungintalon puutarhajuhlassa kartoitettiin asukkaiden mielipiteitä kokeilusta. Porukan kautta mielipiteensä kokeilusta kertoi yli 200 ihmistä ja puutarhajuhlissa vastauksia saatiin noin 150 kappaletta. Kiitos kaikille mielipiteensä kertoneille.

Mistä kokeilussa on kyse?

Kadunvarren yritykset lähestyivät loppuvuodesta kaupunkia ja ehdottivat kokeilua, jossa pysäköintipaikat poistettaisiin toiselta puolelta katua heidän liikkeittensä edustalta ja jalkakäytävää levennettäisiin sen päälle. Yritykset halusivat selvittää saavutetaanko jalankulkuolosuhteiden tilapäisellä parantamisella myös Lahdessa yhtä hyviä tuloksia kuin monessa muussa suomalaisessa ja eurooppalaisessa kaupungeissa on saavutettu ja tekeekö jalkakäytävän leventäminen Rautsikasta elävämmän. Kokeilua suunniteltiin alkuvuodesta vuorovaikutteisesti alueen asukkaiden ja yritysten kanssa ja se toteutettiin huhtikuussa 2016.

 

Jalkakäytävästä halutaan pysyvästi levennetty

Porukkasovellukseen vastanneet haluaisivat (70 %) Rautsikan katukokeilusta eli levennetystä jalkakäytävästi pysyvän. 15 % vastaajista kannattaa paluuta entiseen ja 15 prosenttia ei osaa sanoa, kumpi ratkaisuista on parempi. Puutarhajuhlissa (3.5.) saatujen monien vastausten perusteella vaikuttaa, että Rautsikka-kokeilusta tykätään ja siitä toivotaan pysyvää.

Suurin osa vastaajista kokee, että jalankulkuolosuhteiden parannus Rautsikalla tuo keskustaan viihtyisyyttä ja elinvoimaa. 96 vastaajan mielestä Rautsikasta voisi tehdä vaikka kävelykadun. Kommenteissa moni mainitsee levennetyn jalkakäytävän tehneen kadusta kävelijälle viihtyisämmän. Arvostelua kokeilu saa väliaikaisesta ulkonäöstä. Muutama kokee investoinnin turhaksi. Muutama myös kokee pysäköintipaikkojen poistamisen haitalliseksi kadunvarren yrityksille.  Kyselyn vastaajat eivät koe, että levennetty jalkakäytävä olisi mitenkään vaikuttanut heidän asiointiinsa.

”Levennys tekee kadusta huomattavasti mukavamman kulkea”

”Autoillessa ei ympäristöllä ole niin väliä, mutta ulkoilijat menevät paikkoihin, joissa sieulu lepää”

Hyvää työtä mutta eikö keskusta säilyisi vetovoimaisempana jos autot

mahtuisivat myös kulkemaan siellä?

Porukkakyselyssä kartoitettiin myös vastaajien tyypillisiä saapumistapoja keskustaan.  Kaksi viidestä vastaajasta saapuu keskustaan yleensä autolla. Joka neljäs vastaajaa saapuu kävellen ja joka viides pyörällä. Bussilla keskustaan saapuu joka kymmenes kyselyyn vastannut. Autolla saapuvat pysäköivät mieluiten Toriparkkiin (1/4) tai mahdollisimman lähelle liiketilaa (1/4). Ilmaisen parkkipaikan etsii joka neljäs.

Pyöräilymahdollisuuden puuttuminen saa kritiikkia

Rautatienkadulle kokeilun kohdalle toivotaan pyöräilymahdollisuutta keskustan suuntaan. Tällä hetkellä Rautatienkadulla saa pyöräillä ajoradalla noudattaen samoja liikennesääntöjä kuin autoilijatkin. Rautatienkadun jalkakäytävällä ei pyöräily ei ole sallittua. Tällä hetkellä jalkakäytävä ei ole riittävän leveä, jotta siinä voisi turvallisesti sallia pyöräilyn. Rautatienkadun lopullisen vaiheen suunnittelussa tarkastellaan pyöräilymahdollisuuden toteuttamista Rautsikalle molempiin suuntiin esimerkiksi pyöräkaistajärjestelyin. 

Rautatienkadun kokeilun vaikutusten arviointi jatkuu

Rautatienkadun kokeilun vaikutusten arviointi jatkuu. Syksyllä Lappeenrannan teknillinen yliopisto haastattelee tutkimushankettaan varten läpi kadunvarren yritykset ja kartoittaa heidän mielipiteitään ja kokemuksiaan kokeilusta. 

Kesän aikana kokeilun vaikutuksia myös liikkumiseen ja pysäköintiin on tarkkailtu. Tulosten perusteella vaikuttaa, että kadulla vietetään aiempaa enemmän aikaa. Jalankulku on kadulla pääkulkumuoto; kävelijöitä on kuusinkertaisesti autoihin verrattuna.  Pysäköintipaikkojen käyttöasteita tarkkailtiin kesäkuussa arkisin 10-16. Paikoista on havaintojen perusteella pääasiassa käytössä 50-60 prosenttia, mutta lounasaikaan pysäköintipaikkojen käyttöaste on korkea, jopa 80-100 prosenttia.

Yhteenveto tuloksista: http://lahtiuudistuu.fi/ydinkeskusta/kokeilut-keskustassa/

 

Lisätietoa: Kristiina Kartimo, liikenneinsinööri, puh. 050 559 4100

 

 

 

 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva lähes 120 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs