Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Rakennusala peräänkuuluttaa Suomeen rakenteellisia muutoksia: Lean-toimintatavan tulee juurtua Suomeen

Brunnen Communications

Rakennusala peräänkuuluttaa Suomeen rakenteellisia muutoksia: Lean-toimintatavan tulee juurtua Suomeen

Tiedote.
Julkaistu: 24.03.2014 klo 12:54
Julkaisija: Brunnen Communications

Suomen bruttokansantuotteesta merkittävää osaa edustavalla rakennusalalla on potentiaalia pienentää maamme kestävyysvajetta useita kymmeniä prosentteja. Muutos aikaansaadaan uusimalla alan rakenteita sekä toimintakulttuuria. Rakennusalan merkittävimmistä toimijoista (Consti, Fira, Granlund, Lemminkäinen, Liikennevirasto, Oulun yliopisto, SKANSKA, Talokeskus Yhtiöt, Sweco PM, Vianova, Vison sekä WSP) koostuva Lean Construction -kehityshankkeen ohjausryhmä esitteli 19. maaliskuuta valmiiksi saamia Lean-mallin käyttöönottamisen linjauksia ja periaatteita.

Lean on toimialariippumaton johtamisfilosofia, joka tähtää toiminnan jatkuvaan kehittämiseen. Lean on jo tuonut vallankumoukselliset tuottavuusparannukset teollisuuteen ja palveluihin. Nyt kokoontuneen Lean Construction -ohjausryhmän tavoitteena on toimia esimerkkinä maamme koko rakennusalan muutokselle. Pioneeriryhmän toiminta käynnistyi vuonna 2010.

Rakennusalalle tarvitaan kansallinen strategia ja rakennemuutos

Rakennusala on kansallisesti yksi suurimpia investointieriä, sillä rakentamisen arvo maassamme liikkuu noin 28 miljardissa eurossa. Suomessa tehtävistä investoinneista peräti 2/3 on rakennusinvestointeja. Selvitysten mukaan pahimmassa tapauksessa noin kolmannes rakennustyömaiden tuottavasta työstä on maksullista joutoaikaa.

”Rakentamisen nykytapa on tullut tiensä päähän. Suomi ei saa jäädä muusta maailmasta jälkeen, sillä nykyinen toimintatapa ei auta kestävyysvajeen pienentämistä”, painottaa Lean-ohjausryhmän puheenjohtaja ja WSP:n toimitusjohtaja Kirsi Hautala.

Hautalan mukaan esimerkiksi Iso-Britanniassa hallitus on sitoutunut kansallisen tuottavuuden nostamiseen 15 %:lla Leanin avulla. Hallitustasolta lähtevä tahtotila kannustaa uudenlaisten toimintamallien kehittämiseen, rohkeuteen ja hallittuun riskinottoon.

”Muuten toistetaan samoja vanhoja malleja. Suomessa on vallalla voimakas epäonnistumisen pelko, joka tuottaa vain tavanomaisia ratkaisuja. Maahamme tarvitaan taho, jolla on kokonaisymmärrys koko rakentamisen prosessista”, Kirsi Hautala toteaa.

Lean-ohjausryhmän mielestä Suomi tarvitsee kansallisen strategian siitä, miten rakennusalan totutut toimintatavat muutetaan aina hankintatavoista alkaen. Pelkkä yhteinen tahtotila ei kuitenkaan yksin riitä, vaan alalla tarvitaan myös siilot rikkova rakennemuutos. Tilaajat, alihankkijat ja loppukäyttäjät tulee kaikki päästää suunnittelu- ja rakennusprosessiin, jonka on oltava aukoton ja läpinäkyvä. Vain siten limittäiset toiminnot karsitaan, ja kustannukset pysyvät kurissa.

Oikeanlaisilla tilaratkaisuilla voidaan parantaa oppimista 25 %

”Tampereen Rantatunnelihanke on hyvä esimerkki Lean-ajattelun menestyksekkäästä soveltamisesta. Siinä avainasemassa on Bigroom-tyyppinen yhteistyö, jossa tilaajat eli Liikennevirasto ja Tampereen kaupunki, suunnittelijat ja urakoitsijat työskentelevät kaikki samassa tilassa”, Lean-ryhmän projektikoordinaattori Lauri Merikallio Vison Oy:stä mainitsee.

Toisena esimerkkinä on Salfordin yliopistossa toteutettu tutkimus, jonka mukaan pelkillä opetustiloilla on 25 %:n vaikutus oppimistuloksiin. Silti edelleen rakennetaan vanhan kaltaisia kouluja, jotka ovat toisintoja aiemmista.

Kirsi Hautalan mukaan uudenlaisessa suunnittelussa ei ole kyse rakennuskustannusten kasvattamisesta, vaan asiakkaan arvon kasvattamisesta jatkuvalla oppimisella ja parantamisella.

Paneelikeskustelun panelistit olivat Aki Aapaoja (Oulun yliopisto), Otto Alhava (Fira), Jaakko Jauhiainen (Sweco PM), Jaakko Kivi (Lemminkäinen), Tiina Koppinen (SKANSKA) ja Juha Salminen (Consti).

Lean-ohjasryhmän jäsenet ovat KirsiHautala (pj, WSP), Otto Alhava (Fira), Harri Haapasalo (Oulun yliopisto), Juho-Pekka Hämäläinen (SKANSKA), Jaakko Jauhiainen (Sweco PM), Tero Järvinen (Granlund), Janne Katajamäki (Talokeskus Yhtiöt), Tarja Merikallio (Lemminkäinen), Seppo O. Mäkinen (Liikennevirasto), Juha Salminen (Consti) ja Maila Suvanto (Vianova).

 

Lisätietoja:

Lean-ohjausryhmän puheenjohtaja, WSP:n toimitusjohtaja Kirsi Hautala, puh. 040 8455 481, kirsi.hautala@wspgroup.fi

projektikoordinaattori Lauri Merikallio, Vison Oy, puh. 0400 450 217, lauri.merikallio@vison.fi

 

Lean on johtamisfilosofia, joka keskittyy asiakkaalle tuovan arvon maksimointiin sekä kaiken arvoa tuottamattoman toiminnan eli hukan karsimiseen. Lean-ajattelun kautta pyrkimys on kustannusten alentamiseen, läpimenoajan nopeuttamiseen sekä korkeaan laatuun. Lean-ajattelussa keskiössä ovat työn tekijät, jotka ovat mukana toimintatapojen kehittämisessä ja jatkuvassa parantamisessa.

 


Henkilökuvassa Lean-ohjausryhmän puheenjohtaja ja WSP:n toimitusjohtaja Hautala Kirsi.


Usean henkilön kuvassa järjestyksessä paneelikeskustelijat vasemmalta oikealle: Koppinen Tiina (SKANSKA), Alhava Otto (Fira), Jaakko Kivi (Lemminkäinen), Salminen Juha (Consti), Jauhiainen Jaakko (Sweco PM) ja Aapaoja Aki (Oulun Yliopisto)

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs