Raaseporin kaupunki jatkaa pitkää perinnettään kiintiöpakolaisten vastaanottamisessa ja integroimisessa yhteiskuntaan. Vuodesta 1990 lähtien, jolloin ensimmäinen ryhmä saapui silloiseen Karjaan kaupunkiin, Raasepori on vastaanottanut ja integroinut noin 480 ihmistä eri puolilta maailmaa. Raasepori on siis pisimpään yhtäjaksoisesti kiintiöpakolaisia vastaanottanut kunta Suomessa.
Raaseporin kaupunki jatkaa pitkää perinnettään kiintiöpakolaisten vastaanottamisessa ja integroimisessa yhteiskuntaan. Vuodesta 1990 lähtien, jolloin ensimmäinen ryhmä saapui silloiseen Karjaan kaupunkiin, Raasepori on vastaanottanut ja integroinut noin 480 ihmistä eri puolilta maailmaa. Raasepori on siis pisimpään yhtäjaksoisesti kiintiöpakolaisia vastaanottanut kunta Suomessa.
- Ensimmäiset kiintiöpakolaiset olivat 33 hengen ryhmä, joka pakeni sotaa ja vainoa Irakin kurdiosasta. Olemme vuosien varrella vastaanottaneet Kosovon albaaneja, pakolaisia Myanmarista (Burmasta), irakilaisia, syyrialaisia, ihmisiä Pakistanista, Ruandasta, Eritreasta ja Sudanista, Raaseporin kaupungin maahanmuuttajakoordinaattori Karin Ljung-Hägert kertoo.
Raaseporin kaupunki toimii lainsäädännön mukaisesti kotoutumisen edistämiseksi. Kotouttamisen edistämisestä annetun lain mukaan kunnat ovat velvollisia laatimaan kotouttamisohjelman, jonka kunnanvaltuusto hyväksyy ja joka tarkistetaan vähintään joka neljäs vuosi. Ohjelmaa päivitetään parhaillaan kaudelle 2024–2026, ennen kotouttamislain tulevaa uudistusta, joka tulee voimaan 1.1.2025. Tämä heijastaa kaupungin sitoutumista integraatiotyön kärjessä pysymiseen ja muuttuvien tarpeisiin vastaamiseen.
Nykyisen kiintiöpakolaisten vastaanottoa koordinoivan ELY-keskuksen kanssa tehdyn sopimuksen mukaan Raaseporin kaupungin tulee ottaa vastaan noin 25 kiintiöpakolaista joka kolmas vuosi. Koronapandemian vuoksi kiintiöpakolaisten vastaanotto viivästyi ja vaikeutui vuonna 2020. Viimeinen kiintiöpakolainen saapui siten vasta keväällä 2023, samana vuonna, kun kaupunki valmistautuu ottamaan vastaan seuraavaa pakolaiskiintiötä.
- Viime kerralla saapui 26 henkilöä muun muassa Sudanista ja Eritreasta. Tänä syksynä otamme vastaan ryhmän samoista lähtömaista kuin viimeksikin. Ruandan pakolaisleiriltä saapuu näinä päivinä 19 henkilöä, ja valmistelut heidän vastaanottamiseksensa ovat loppuvaiheessa, Ljung-Hägert toteaa.
Maahanmuuttajaohjaajat ovat keskeisessä roolissa pakolaisten ja maahanmuuttajien ensimmäisenä kontaktina Raaseporissa ja Hangossa. He tarjoavat tukea muun muassa yhteydenpidossa viranomaisiin, avustavat oleskelulupa-asioissa sekä neuvovat ja ohjaavat elämää ja asumista Suomessa koskevissa asioissa. Maahanmuuttopalveluihin voi ottaa yhteyttä oleskeluluvan tyypistä tai Suomessa oleskelun pituudesta riippumatta.
Maahanmuuttopalvelut järjestävät myös koulutusta vapaaehtoisille, jotka voivat toimia ystävinä, pakolaisten tukihenkilönä. Viimeinen kurssi järjestettiin keväällä 2023 ja uusilla "ystävillä" on nyt mahdollisuus tutustua ryhmään, joka saapuu tänä syksynä Raaseporiin.
- Uusia ystäväperheitä tarvitaan aina. Ystävänä toimit kontaktina uuteen asuinpaikkaan ja uuteen kulttuuriin. Voit esimerkiksi ottaa maahanmuuttajan mukaan harrastus- ja vapaa-ajan toimintaan, kehottaa maahanmuuttajaohjaaja Laura Malin.
Kaupungin organisaatiouudistuksen myötä Maahanmuuttajapalveluiden nimi vaihtuu Kotouttamispalveluiksi. Kotoutumisohjelman, vapaaehtoisten tuen ja eri toimijoiden kanssa tehtävän yhteistyön kautta kaupunki pyrkii olemaan aktiivinen ja osallistava paikka, jossa monimuotoisuus nähdään voimavarana ja jossa maahanmuuttajat ja pakolaiset voivat tuntea itsensä tervetulleiksi.
Lisätietoja antaa:
Karin Ljung-Hägert, maahanmuuttajakoordinaattori, puh. 019 289 2291, [email protected]
Lehdistötiedote_Raasepori ottaa vastaan kiintiöpakolaisia.pdf
Koko: 0,11 MB Tyyppi: pdfLehdistötiedote_Raasepori ottaa vastaan kiintiöpakolaisia.pdf
Koko: 0,11 MB Tyyppi: pdf***
Raaseporin kaupunki
Raaseporin kaupunki syntyi 1.1.2009, kun Tammisaari, Karjaa ja Pohja yhdistivät voimavaransa. Kaupunki on saanut nimensä keskiaikaisen Raaseporin linnan mukaan, joka mainitaan ensimmäisen kerran historiallisissa asiakirjoissa vuonna 1378.
Raaseporin kaupunki sijaitsee noin 76 kilometriä länteen Helsingistä (Karjaalle) ja noin 111 km kaakkoon Turusta (Tammisaareen). Raaseporin asukkaista noin 65 % puhuu ruotsia äidinkielenään.
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1