Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Psykologi- ja kuraattoripalveluiden 50-vuotista taivalta juhlistetaan Lahdessa

Lahden kaupunki

Psykologi- ja kuraattoripalveluiden 50-vuotista taivalta juhlistetaan Lahdessa

Tiedote.
Julkaistu: 11.03.2015 klo 14:46
Julkaisija: Lahden kaupunki

Kutsu median edustajille

Tervetuloa Lahden kaupungin psykologi- ja kuraattoripalveluiden 50-vuotisjuhlaseminaariin
aika ja paikka: ma 16.3.2015 klo 13–17 Sibeliustalo, Lahti
Teemana: ”Yhteistyössä yksilökohtaista ja yhteisöllistä oppilashuoltoa jo vuodesta 1965.”   

Suomen ensimmäinen koulupsykologi Erkki Aho aloitti työnsä Lahden kaupungissa maaliskuussa 1965.
_ _ _ _ _ _ _ _

”Koulupsykologia kaivataan erittäin kipeästi Lahdessa”, uutisoi Etelä-Suomen Sanomat 10.5.1963. Vuoden 1965 maaliskuussa tämä toive toteutui, ja tehtävässä aloitti Suomen ensimmäisenä koulupsykologina Erkki Aho. Hän ennätti olla Lahdessa vain 11 kuukautta, kunnes siirtyi Lahdesta kouluhallituksen palvelukseen, sittemmin kouluhallituksen pääjohtajaksi. Ahon muistelmat koulupsykologitoiminnan käynnistämisestä on julkaistu Psykologi-lehdessä 01/2015. Muistelmissaan Aho kuvaa Lahtea kaupunkina, jossa vallitsi sekä maalaisidylli että urbaani dynamiikka.

Psykologi- ja kuraattoripalveluiden 50-vuotisseminaariin maanantaina 16.3.2015 kokoontuu 130 oppilashuollon toimijaa päiväkodeista, kouluista ja oppilaitoksista sekä laaja joukko yhteistyökumppaneita. Juuri tuona päivänä 50 vuotta sitten Erkki Aho sai ensimmäisen yhteydenoton oppilaan huoltajalta.
- Oppilaiden, huoltajien, koulujen, päiväkotien ja muiden verkostojen kanssa tehtävä yhteistyö on keskeisintä oppilashuollon toiminnassa, kertoo johtava psykologi Eija Kinnunen Lahden kaupungin kuraattori- ja psykologipalveluista.

Elokuussa 2014 tuli voimaan uusi oppilas-ja opiskelijahuoltolaki, jonka tavoitteena on siirtää oppilashuoltotyön painopiste ennaltaehkäisevään ja yhteisölliseen suuntaan. Lainsäädännön avulla on haluttu lisätä oppilashuoltotyön suunnitelmallisuutta ja oppilaiden ja huoltajien osallisuutta.
- Erkki Ahon muistelmien mukaan Lahdessa on alusta asti panostettu yhteisölliseen työhön, Kinnunen toteaa.  


Oppilashuoltoryhmissä oppilaat mukana

Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen Lahden perusopetuspalveluista kertoo, että Lahdessa oppilashuoltoryhmien toimintakulttuuri on jo nyt saatu muutettua niin, että oppilaat on otettu mukaan toimintaan. - Koulut ja päiväkodit ovat laatineet lain edellyttämät yksityiskohtaiset suunnitelmat, joissa kuvataan esimerkiksi kiusaamisen vastainen toiminta, miten huoltajia ja oppilaita kuullaan, miten edistetään luokkien yhteistoimintaa ja miten toimitaan silloin, jos yksittäisen lapsen asioissa tarvitaan tukea.

Juhlapuheessaan  emeritus kouluhallituksen pääjohtaja Erkki Aho pohtii, millaiseksi koulupsykologien ja kuraattorien työnkuva kehittyy. Hänen mielestään olemme Suomessa aina pystyneet yhdistämään innovaation ja tradition luovalla tavalla.
- Toinen keskeinen vahvuus on luottamus ja työyhteisössä toimivien ihmisten rakentava yhteistyö, Aho toteaa.

Opetushallituksesta opetusneuvos Kristiina Laitinen korostaa juhlaluennossaan, että oppilashuollon kehittämisen haasteet nousevat lasten ja nuorten toimintaympäristön, yhteiskunnan ja maailman muutoksista.

Oppilas-ja opiskelijahuoltolaki toi kuraattori- ja psykologipalvelut lakisääteisiksi myös esiopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Kunnan vastuulla on 2015 alkaen myös yksityisten oppilaitosten palveluiden järjestäminen.

Lisätiedustelut
Eija Kinnunen, johtava psykologi, puh. 050 539 1660
Lahden kaupungin sivistystoimiala

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta. Uudessa Lahden kaupungissa asukkaita on noin 120 000.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs