Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon

Lahden kaupunki

Potilastiedot valtakunnalliseen arkistoon

Tiedote.
Julkaistu: 21.05.2014 klo 14:55
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupunki ja Peruspalvelukeskus Oiva valmistelevat sähköisen Potilastiedon arkiston käyttöönottoa. Potilastiedon arkisto on palvelu, jonne lääkärit ja muut terveydenhuollon työntekijät kirjaavat tietoja asiakkaan terveydentilasta ja hoidosta. Myös kansalaisilla on mahdollisuus tarkastella järjestelmästä omia potilastietojaan.

Potilaskertomustiedot, allergiat ja muut hoidossa huomioitavat tiedot, rokotustiedot, voimassaoleva lääkitys sekä laboratoriotulokset löytyvät jatkossa Lahden kaupungin ja Peruspalvelukeskus Oivan omien potilastietojärjestelmien lisäksi valtakunnallisesta Potilastiedon arkistosta.

Ajantasainen tieto luo potilasturvallisuutta. Kun potilastiedot ovat yhdessä paikassa, hoitoon liittyvä tiedonkulku paranee. Päällekkäiset tutkimukset ja hoidot voidaan välttää sekä varmistaa oikea hoito kaikissa terveydenhuollon yksiköissä.

Käyttöönotto touko-kesäkuussa

Lahti ja Oiva ovat ensimmäisiä Potilastiedon arkiston käyttöönottajia Päijät-Hämeen alueella. Käyttöönotto ajoittuu touko-kesäkuun vaihteeseen. Liittymisen jälkeen valtakunnalliseen arkistoon viedään kaikki Lahden ja Oivan alueen terveydenhuollon palveluyksiköissä syntyvät uudet potilastiedot. Mikäli potilas on antanut suostumuksensa, tiedot ovat käytettävissä myös valtakunnallisesti esim. mökkikunnan terveyskeskuksessa.

Potilastiedon arkiston käyttöönotto on merkittävä kehitysaskel kohti terveydenhuollon valtakunnallista sähköistä tietojärjestelmää. Arkiston käyttöönotolla tähdätään potilaiden hoidon tehostumiseen ja tietojen tehokkaampaan käyttöön hoitojen aikana. Ajan mittaan uusi toimintatapa säästää terveydenhuollon kustannuksia.

Palvelu tarjoaa täysi-ikäisille kansalaisille mahdollisuuden tarkastella omia potilastietojaan tietokoneelta vaivattomasti, ajasta ja paikasta riippumatta. Palvelu löytyy osoitteesta www.kanta.fi. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Anna suostumus tietojen käyttöön

Omakannassa voi myös asettaa suostumuksia ja kieltoja omien potilastietojensa käyttämiseen eri terveydenhuollon yksiköissä. Potilastiedon arkistosta on eniten hyötyä potilaalle ja terveydenhuollon henkilökunnalle silloin, kun potilastiedot ovat kaikkien potilasta hoitavien käytettävissä.

Informaation kuittaaminen ja suostumusten merkitseminen Omakannassa nopeuttaa asiointia ja henkilöstön työtä terveydenhuollossa. Lahden sosiaali- ja terveystoimialan avohoidon johtava ylilääkäri Kimmo Kuosmanen sekä peruspalvelukeskus Oivan johtava ylilääkäri Mikko Timonen toivovat, että mahdollisimman moni kävisikin nettipalvelussa antamassa suostumuksensa tietojen käyttöön.

Tietojen luovuttamisen salliminen tarkoittaa käytännössä sitä, että esimerkiksi terveyskeskuksen hoitava lääkäri voi katsoa, mitä tietoja potilaasta on arkistoitu sairaala- tai terveyskeskuskäynneillä.

Potilastiedon arkisto otetaan käyttöön vaiheittain eri puolilla Suomea. Potilastiedot kertyvät arkistoon sitä mukaa kun arkiston käyttöönotto laajenee.

Potilastiedon arkisto on osa Kanta-palveluja (Kansallinen Terveysarkisto). Näihin terveydenhuollon, apteekkien ja kansalaisten valtakunnallisiin tietojärjestelmäpalveluihin kuuluvat Potilastiedon arkiston lisäksi sähköinen resepti, Lääketietokanta ja Omakanta.

Lisätietoja:

Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala, avohoidon johtava ylilääkäri Kimmo Kuosmanen, puh. 050 539 1648

Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala, Potilastiedon arkiston projektipäällikkö Joni Hammar, puh. 044 416 3175

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymä, Peruspalvelukeskus Aava -liikelaitos, Potilastiedon arkiston aluehankepäällikkö Ari Painilainen, puh. 044 440 6616

Peruspalvelukeskus Oiva, Potilastiedon arkiston projektipäällikkö Varpu Lahtinen, puh. 044 780 2810.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs