Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspalvelujen kokoaminen etenee

Lahden kaupunki

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspalvelujen kokoaminen etenee

Tiedote.
Julkaistu: 19.08.2015 klo 08:17
Julkaisija: Lahden kaupunki

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueen kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun kokoaminen etenee. Tiistaina kokoontunut sosiaali- ja terveyspalvelujen poliittinen ohjausryhmä yhtyi sote-työvaliokunnan esitykseen koota kuntien ja nykyisen Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymän palvelujen järjestämisvastuu hyvinvointikuntayhtymälle. Sote-ohjausryhmä koostuu sairaanhoitopiirin kaikkien omistajakuntien valtuustojen ja hallitusten puheenjohtajista.

Uudistettu kuntayhtymä vastaisi sosiaalipalveluista, perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta kaikkien kuntien puolesta. Tätä varten Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyskuntayhtymän perussopimus ja hallinto uudistettaisiin 1.1.2016 alkaen, ja sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyisi Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle 1.1.2017 alkaen. Valtaosa kunnista puolsi valmistelun jatkamista.

– Huomattava enemmistö kuntien edustajista näki omaehtoisen etenemisen tärkeäksi ja puolsi jatkovalmistelua. Vaikka täyttä yksimielisyyttä ei saavutettu, jaettiin yhteisesti se näkemys, että kansallisessa sote-uudistuksessa alueen tulee olla yksi, yhtenäinen sote-itsehallintoalue, totesi ohjausryhmän puheenjohtaja, Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Kari.

Päätösvalta perussopimuksen uudistuksesta on kuntien valtuustoilla. Mikäli välttämätöntä, uudistus voidaan toteuttaa, vaikka yksittäinen kunta tai kunnat jäisivätkin tässä vaiheessa perustason sote-palveluiden kokoamisen ulkopuolelle. Tästä huolimatta yhteistyö erikoissairaanhoidossa ja laajemminkin jatkuisi.

Yhteisellä alueellisella organisoitumisella pyritään myös maakunnan vahvempaan asemaan kansallisessa sote-uudistuksessa sekä varmistamaan, että Päijät-Häme muodostaa valtakunnallisen SOTE-uudistuksen jälkeen yhden SOTE-alueen. Uudistus tukisi Päijät-Hämeen keskussairaalan asemaa ja muutenkin lähipalveluiden ja työpaikkojen säilymistä alueella.   

Valmisteltava palvelumalli ennakoi tulevaa valtakunnallista kuntarajoista riippumatonta sote-uudistusta ja helpottaa siirtymistä siihen. Yhtenä esimerkkinä on valtakunnallisesti tunnustusta saanut Etelä-Karjalan Eksote-kuntayhtymä ja mm. Pohjois-Karjalan vastaava uudistusprosessi.

Poliittinen ohjausryhmä jatkaa toimintaansa muutosta ohjaavana toimijana.

 

Lisätietoja:

sote-ohjausryhmän puheenjohtaja Mika Kari, 050 398 5601

Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, 050 63895

sote-ohjausryhmän sihteeri Elina Laavi, 040 708 2121

 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta. Uudessa Lahden kaupungissa asukkaita on noin 120 000.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs