Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Nuorilla vahva kuntaidentiteetti ja hyvä käsitys palveluista

Salpausselän kuntajakoselvitys

Nuorilla vahva kuntaidentiteetti ja hyvä käsitys palveluista

Tiedote.
Julkaistu: 06.05.2014 klo 15:00
Julkaisija: Salpausselän kuntajakoselvitys

Salpausselän kuntajakoselvityksen nuorten kyselyssä selvitettiin kuntaidentiteetin lisäksi nuorten mielipidettä uudesta, suuresta kunnasta ja tulevaisuuden palveluista. Kyselyyn vastasi 611 selvityksen alueella asuvaa nuorta peruskoulusta tai lukiosta. 

Nuoret suhtautuvat mahdolliseen kuuden kunnan yhdistymiseen epäröiden. Suurin osa nuorten kyselyn vastaajista ei osannut sanoa, onko suuressa, tulevaisuuden kunnassa enemmän hyviä kuin huonoja puolia.
Myönteisistä asioista eniten mainintoja sai mahdollisuus säästöihin kuntataloudessa. Nuoret uskovat, että suuri kunta turvaisi palvelut ja ne olisivat monipuolisempia. Julkisen liikenteen ajateltiin paranevan ja lippujen tulevan edullisemmiksi. Uuden kunnan uskotaan olevan elinvoimaisempi, se houkuttelisi lisää asukkaita ja uusia työpaikkoja. Moni nuori vastasi kuitenkin, ettei osaa sanoa tai ei näe mitään myönteistä suuremmassa kunnassa.

Nuoret ovat huolissaan siitä, että lähipalvelut heikkenevät, vähenevät tai ruuhkautuvat suuremmassa kunnassa. Matkat palveluihin pitenevät, kun ne keskittyvät keskustaan tai kuntataajamiin. Palveluista huolestuttavat eniten terveyspalvelut, joiden pelätään heikentyvän ja ruuhkautuvan. Koulujen lakkauttamiset ja tämän johdosta syntyvät suuremmat koulut herättävät mietteitä nuorissa. Nuoret eivät luota siihen, että suuressa kunnassa kuunneltaisiin myös haja-asutusalueiden asukkaita.

Nuorilta kysyttiin, kuinka vahvasti he tuntevat olevansa juuri nykyisen kuntansa asukkaita. 62 prosenttia vastaajista tuntee olevansa vahvasti oman kuntansa asukkaita ja heikosti vain 10 prosenttia.  Yli puolet vastanneista nuorista tuntisi itsensä edelleen vanhan kotikuntansa asukkaaksi, jos kunnat yhdistyisivät.

Nuoret vastasivat myös kysymyksiin heidän lähiympäristönsä toimivuudesta. Parhaat arviot saivat kevyt liikenne ja liikenne yleisesti. Eniten kehitettävää olisi kyselyn pohjalta julkisten alueiden nuorisoystävällisyydessä ja nuokun toiminnassa. Kaikki vastaukset lähetetään selvittäjille ja työryhmille, jotka hyödyntävät tuloksia loppuraporteissaan.

Lisätietoja:
kuntajakoselvittäjä Seppo Huldén, 029 553 0487
tutkimuspäällikkö Sari Alm, 050 398 5162

Liitetiedostot

Salpausselän kuntajakoselvityksessä ovat mukana Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä, Lahti ja Nastola. Kuntajakoselvittäjien esitys valmistuu elokuussa 2014. Kuntien valtuustot päättävät syyskuussa 2014, syntyykö uusi kunta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs