Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Nästa sommars Tall Ships Races framskrider med fart

Turun kaupunki

Nästa sommars Tall Ships Races framskrider med fart

Pressmeddelande.
Publicerad: 06.10.2016 kl. 11:46
Utgivare: Turun kaupunki

Tiotals fartyg har redan anmält sin ankomst till Kotka och Åbo

Förberedelserna inför nästa sommars toppevenemang, Tall Ships Races pågår för fullt. Värdhamnarna i Finland, Kotka och Åbo förbereder sig för segelfartygens ankomst i juli 2017 och det kommer att bli ett av de mest anslående evenemangen under Finlands 100-årsjubileum.

Tall Ships Races 2017 har väckt ett brett intresse runt om i Europa och antalet fartyg som hittills anmält sig för tävlingen är fler än förut. Till Åbo har anmält sig 44 fartyg av vilka åtta är stora fartyg med än längd på över 40 meter i A-klass. Antalet fartyg som anländer till Kotka är för till-fället 35.

De fartyg som hittills anmält sig för tävlingen kommer från England, Belgien, Sverige, Dan-mark, Norge, Estland, Ryssland och Polen. Det största fartyget som anmält sin ankomst till Åbo är det 97 meter långa fartyget Statsraad Lehmkuhl som kommer från Åbos vänort Bergen. För Kotkas del är det största fartyget det 64 meter långa norska Sorlandet som är världens äldsta fortfarande i trafik varande fullriggare. Sorlandet har byggts 1927. Äldst av de deltagande farty-gen är den 15 meter långa engelska gaffelkuttern Leila som byggts 1892.

Det finns fortfarande gott om tid kvar att anmäla sig till Tall Ships Races nästa sommar så att det slutliga antalet fartyg kommer att stiga avsevärt.

Samarbete ökar evenemangets vikt och dragningskraft

Åbo står värd för Tall Ships Races redan för femte gången. Detta innebär att Åbo har haft flest värdskap för fartygsevenemanget bland Östersjöområdets städer. Det är nu tredje gången far-tygen besöker Kotka. De stora segelfartygen har varje gång lockat hundratusentals besökare till värdstäderna från olika håll i Finland och Europa.

Eftersom The Tall Ships Races år 2017 undantagsvis besöker två finländska hamnar samtidigt, Kotka och Åbo, når evenemanget en ännu större publik tack vare samarbetet städerna emel-lan. Samtidigt har publiken möjlighet att uppleva den stämning som segelfartygen för med sig i två traditionsrika hamnstäder.

Segelfartyg är ambassadörer för renare färdsätt

Seglingsrutten förenar Tall Ships Races-städerna till en kedja runt Östersjön och evene-mangen når totalt miljontals besökare i värdstäderna. Det oroande tillståndet för Östersjön berör alla länder i Östersjöområdet och därför påminner de stora segelfartygen med bara sin existens om renare färdsätt. Åbo och Kotka är aktiva aktörer i skyddet av Östersjön och därför lyfts temat starkt fram i samband med The Tall Ships Races-evenemang.

Evenemanget år 2017 startar i början av juli i Halmstad i Sverige varifrån segelfartygen seglar till Kotka. Därifrån seglar fartygen vidare till Åbo varifrån seglatsen fortsätter till Klaipeda i Li-tauen. Tävlingens sista sträcka går till destinationshamnen Szczecin i Polen i början av au-gusti. Seglingssträckan mellan Kotka och Åbo utgör en Cruise-in-Company-sträcka där man inte tävlar.

The Tall Ships Races 2017

Halmstad (Sverige), 30.6 – 3.7.

  • Tävlingssträcka 1

Kotka, 13 – 16.7.

  • Cruise-in-Company-sträcka (ej tävling)

Åbo, 20 – 23.7.

  • Tävlingssträcka 2

Klaipeda (Litauen), 29.7 – 1.8.

  • Tävlingssträcka 3

Szczecin (Polen), 5 – 8.8.

Ytterligare information:

Åbo: Projektchef Kimmo Hyyppä, tfn 050 5590 180, kimmo.hyyppa@turku.fi, Tall Ships Races Turku
Kotka: Producent Heli Toikka, tfn 040 5873 416, heli.toikka@kotka.fi, Tall Ships Races Kotka

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs