Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Ministeri Risikko ehdottaa asiantuntijatahoa arvioimaan lakihankkeita

Valtiovarainministeriö

Ministeri Risikko ehdottaa asiantuntijatahoa arvioimaan lakihankkeita

Tiedote.
Julkaistu: 11.12.2014 klo 13:08
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko ehdottaa, että Suomeen perustetaan riippumaton asiantuntijataho arvioimaan lainsäädäntöhankkeiden vaikutuksia. Arviointi keskittyisi muun muassa tärkeimpien hankkeiden taloudellisiin vaikutuksiin.

- Lakihankkeiden todelliset kustannukset ovat usein jotain ihan muuta kuin etukäteen on arvioitu. Olen nähnyt paljon tällaisia ”yllätyksiä”, kun on esimerkiksi arvioitu kunnille annettavien tehtävien kustannuksia, Risikko sanoi Taloudelliset vaikutukset -seminaarissa torstaina 11. joulukuuta.

Ministerin mukaan lainvalmistelun vaikutusarviointi on vielä valitettavan vaihtelevaa. Hän pitää tärkeänä, että päätökset pohjautuvat luotettaviin ja tutkittuihin tietoihin.

- Kun pohjatiedot ovat kunnossa ja tiedossa on erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen vaikutukset, niin lopulta ratkaistavaksi jää enää poliittinen valintakysymys eli minkälaista politiikkaa kulloinkin halutaan harjoittaa.

Risikko muistutti, ettei taloudellisten vaikutusten arviointi ole helppoa. Etukäteen on vaikea tietää, miten lakihankkeet lopulta vaikuttavat. Esimerkiksi ihmisten käyttäytymistä on usein vaikea ennakoida. Vaikeus ei kuitenkaan saa lannistaa.

Selvitysten mukaan lakien vaikutusten arviointi on kohentunut viime vuosien aikana, mutta puutteita on edelleen. Kansainväliset kokemusten perustella vaikutusarvioinnin kehittäminen vaatii itsenäistä asiantuntijatahoa.

Itsenäisen asiantuntijayksikön perustamista on aiemmin ehdottanut muun muassa teollisuusmaiden järjestö OECD. Ehdotus saa tukea Risikolta.

- Suomeen tulisi perustaa pysyvä ja riippumaton asiantuntijataho, joka toisi sekä päätöksentekijöille että kansalaisille tarvittavat eväät politiikkatoimien arviointiin ja valintojen tekemiseen. Toki sekään ei voi kaikkia lakihankkeita arvioida, vaan sen tulee keskittyä ennen kaikkea yhteiskunnallisesti merkittäviin hankkeisiin.

Risikko ehdottaa, että vaikutusten arvioinnin kehittäminen aloitettaisiin selvityshenkilö Kari Raivion selvityksen pohjalta. Raivio luovutti lokakuussa valtioneuvoston kanslialle selvityksensä Näyttöön perustuva päätöksenteko –  suomalainen neuvonantojärjestelmä. Hän teki selvityksessään ehdotuksia tutkitun tiedon käytön edistämisestä päätöksenteossa.

- Nämä ehdotukset tulee käydä nyt tarkkaan läpi ja tehdä sitten tarvittavat päätökset arvioinnin kehittämiseksi ja tiedon käytön edistämiseksi, Risikko totesi.

Ministeri ehdottaa, että vaikutusten arvioinnissa hyödynnetään paremmin myös valtiovarainministeriön ja oikeusministeriön hyvää asiantuntemusta. 

Kari Raivion selvitys valtioneuvoston kanslian sivuilla

Lisätietoja:

Erityisavustaja Antti Häkkänen, puh. 040 7057134
etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs