Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Mikkelissä otetaan käyttöön päiväkotihoidon palveluseteli

Mikkelin kaupunki

Mikkelissä otetaan käyttöön päiväkotihoidon palveluseteli

Tiedote.
Julkaistu: 25.09.2015 klo 08:12
Julkaisija: Mikkelin kaupunki

Mikkelin kasvatus- ja opetuslautakunta on päättänyt ottaa käyttöön yksityisen päiväkotihoidon 760 euron suuruisen (760 €/kk) palvelusetelin 1.8.2016 alkaen.

Mikkelissä yksityisessä päivähoidossa olevien lasten osuus kaikista päivähoitoikäisistä lapsista on tällä hetkellä noin 25 prosenttia ja toimintaa tuetaan avustuksin. Palvelusetelin käyttöönotosta kaupungin edustajat ovat keskustelleet Mikkelissä toimivien yksityisten päiväkotien kanssa. Yhteistyössä on ollut mukana myös Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy. Palvelusetelistä tullaan järjestämään vanhempainiltoja yksityisiin päiväkoteihin ensi vuoden puolella.

Palvelusetelin käyttöönotosta päivähoitoon on visioitu aikaisemminkin. Kaupungin palvelustrategiaan vuosille 2011–2016 varhaiskasvatuspalvelujen järjestämisen linjauksiin on kirjattu uusien päivähoitoalan yritysten syntymisten edistäminen ja palvelusetelin käytön kokeilu.

Lisää asiakkaan valinnan mahdollisuuksia

Päivähoidon palveluseteli on vaihtoehto kunnan järjestämälle päivähoidolle. Palvelusetelin tarkoituksena on lisätä asiakkaan valinnan mahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta, edistää julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä sekä monipuolistaa palvelutuotantoa. Palvelusetelitoiminta kohtelee yrityksiä tasapuolisesti. Kunta määrittelee kriteerit palvelun tuottajille ja kriteerit täyttävä palveluntuottaja voi tarjota päivähoitoa asiakkaille. Kunnan näkökulmasta palveluseteli on kevyt tapa tuottaa palveluita, koska tällöin vältytään kilpailutuksilta. Käyttöönoton on todettu vähentävän kunnallisten hoitopaikkojen kysyntää, päivähoitojonoja ja kunnan investointitarpeita.

Perheiden näkökulmasta palveluseteli luo sosiaalista oikeudenmukaisuutta, kun yksityiset päivähoitopalvelut mahdollistuvat useampien kuntalaisten käytettäväksi tulotasosta riippumatta. Perheiden valitessa palveluntuottajan syntyy enemmän kilpailua myös päivähoidon laadulla. Palveluntuottajan toimintaedellytykset kasvavat, kun useammalla perheellä on mahdollisuus yksityisen päivähoidon asiakkuuteen.

Päivähoidon palveluseteli on lapsikohtainen tuki, jonka avulla perhe voi hankkia päivähoitopalvelun yksityiseltä palveluntuottajalta. Samanaikaisesti perhe ei voi saada Kelan yksityisen hoidon tukea eikä kotihoidon tukea. Mikkelissä otetaan käyttöön tulosidonnainen palveluseteli, jossa kunta määrittelee asiakkaalle päivähoitomaksun, jonka asiakas maksaa suoraan palveluntuottajalle. Palveluntuottaja ilmoittaa palveluhinnan hakeutuessaan palveluntuottajaksi. Palveluntuottaja saa korvausta tuottamastaan palvelusta asiakkaan maksamana omavastuuna ja kunnan maksamana palvelusetelinä enimmäisarvoon asti. Mikäli palveluntuottaja on hinnoitellut palvelunsa suuremmaksi kuin palvelusetelin enimmäisarvo, maksaa asiakas erotuksen.

Lisätietoja:

Varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Vartiainen, pirjo.vartiainen(at)mikkeli.fi, 044 794 23 73
Palvelupäällikkö Leila Korhonen, leila.m.korhonen(at)mikkeli.fi, 044 741 70 53

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs