Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Metropolförvaltningen intresserar - 76 utlåtanden

Valtiovarainministeriö

Metropolförvaltningen intresserar - 76 utlåtanden

Pressmeddelande.
Publicerad: 07.07.2014 kl. 09:03
Utgivare: Valtiovarainministeriö

Sammanlagt 76 utlåtanden om mellanrapporten från arbetsgruppen som bereder metropolförvaltningslagen lämnades in inom den utsatta tiden. 24 kom från kommuner och 52 från andra parter. Remisstiden löpte ut fredagen den 4 juli 2014.

Utlåtandena om arbetsgruppens mellanrapport finns i statsrådets projektregister HARE, och kan hittas med projektnummer VM093:00/2013 under mellanbladet ”Asiakirjat”.

Kommunerna har möjlighet att komplettera sina utlåtanden ända tills den 25 juli så att de även kan ta ställning till mellanrapportens förslag med hänsyn till lagen om ordnande av sote-tjänster som är under beredning.

En sammanfattning av utlåtandena i arbetsgruppens mellanrapport ges ut i augusti.

Beredningen fortsätter

Arbetsgruppen som bereder metropolförvaltningslagen fortsätter lagberedningen utifrån remissresponsen. Arbetsgruppens mandatperiod löper ut den 15 september 2014, då ett utkast till en regeringsproposition också ska vara färdig.

Två alternativa förvaltningsmodeller i mellanrapporten

Arbetsgruppen föreslog två alternativa modeller för metropolförvaltningen i sin mellanrapport.

I modellen med minimiuppgifter är metropolförvaltningens uppgifter strategiska till sin karaktär. Metropolförvaltningen kunde i detta fall gälla ett mera omfattande område som skulle täcka Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Kyrkslätt, Kervo, Träskända, Nurmijärvi, Tusby, Sibbo, Mäntsälä, Hyvinge, Lojo, Borgå och Riihimäki.

I den utvidgade modellen skulle metropolförvaltningens uppgiftshelhet vara täckande. Förvaltningen skulle på grund av uppgifternas omfattning och betydelse begränsas till ett mindre antal kommuner, vilket skulle inkludera det s.k. kärnområdet inom metropolförvaltningen: Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla, Kyrkslätt, Kervo, Träskända, Nurmijärvi, Tusby och Sibbo.

Arbetsgruppens mellanrapport (pdf)
Din åsikt: hurdan metropolförvaltning behöver vi? (otakantaa.fi)
Metropolpolitiken på finansministeriets webbplats

Ytterligare information

Teemu Eriksson, finansråd, tfn 0295 530 177

Finansministeriet (FM) är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs