Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Meton Håkan Nystrand suomii budjettiesitystä

METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

Meton Håkan Nystrand suomii budjettiesitystä

Tiedote.
Julkaistu: 14.08.2014 klo 14:40
Julkaisija: METO - Metsäalan Asiantuntijat ry

KORJATTAVAA ON PALJON

Metsäalan asiantuntijoiden puheenjohtaja Håkan Nystrand suomii tuoreessa blogissaan kovin sanoin valtiovarainministeriön budjettiesitystä ensi vuodelle. Nystrandin mukaan korjaamisen varaa on paljon. Nystrand harmittelee myös uusiutuvien luonnonvarojen poissaoloa hallitusohjelmasta.

- Oletan, että budjettiesitys on tehty hallitusohjelman mukaisesti ja  hallitusohjelma on hyvin harvasanainen mitä tulee metsiin ja uusiutuviin luonnonvaroihin, Nystrand toteaa.

- Metsä -sanaa siellä ei näy ollenkaan, ei liioin luonnonvara-, metsäteollisuus- tai biotuoteteollisuus-sanoja.

Paljon esillä oleva biotalous mainitaan Nystrandin mukaan ainoastaan kerran teollisuuden uudistumisen painopistealueena. Niin ikään uusiutuvuudesta puhutaan vain energiasektorin yhteydessä.

-  Hallitusohjelma on puristettu lyhyeksi ja sillä on aina helppo perustella puutteita. Ohjelma kertoo kuitenkin jotain hallituksen ajatusmaailmasta ja se on huolestuttavaa.

 

Tuoreessa budjettiesityksessä on Nystrandin mielestä kummallisia ristiriitaisuuksia.

-  Valtiovarainministeriö haluaa esimerkiksi leikata puuntuotannon kestävyyden turvaamiseen tarkoitettua tukea 15 prosentilla. Samalla metsien kasvua pitäisi nostaa reilusti kohtaamaan tulevia tarpeita, jotka ovat nurkan takana! Tiedossa olevat investoinnit ja kaavailut merkitsevät vuotuisen puun tarpeen kasvua 10 miljoonalla kuutiometrillä. Nykyinen marginaali on noin 15 miljoonaa kuutiometriä ja raja tulee hyvin nopeasti vastaan.

- Myös Suomen metsäkeskuksen määrärahoja halutaan leikata siten, että henkilöstöä joudutaan irtisanomaan. Liikenneinfran toimenpiteissä on aukkoja juuri siellä, missä nyt tarvitaan toimenpiteitä, luettelee Nystrand.

- Mielestäni tavoitteellisempi metsästrategia on nyt tarpeen ja se vaatii lisää sekä henkilö- että koneresursseja käytännön toimenpiteisiin ja niiden edistämiseen. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että ilman tekijöitä ja toimintaedellytysten parantamista nousevat puumäärät eivät liiku metsistä biotuotteiden jalostajille!  

Nystrandin mukaan biotalouden vahvat näkymät eivät valitettavasti näy käytännössä ensi vuoden budjettikaavailuissa -  ainakaan toistaiseksi.

- Toivottavasti hallituksen aikeet ja ajatusmaailma kirkastuvat, kunhan päästään varsinaisen budjetin tekoon, Nystrand toteaa.

 

Seuraa Håkan Nysrandin blogia http://www.meto-ry.fi/blogi/270-valtiovarainministerion-ajatusmaailma-paljastuu-budjetista

puh. 040 761 5176

METO- Metsäalan Asiantuntijat ry on metsä- ja luonnonvara-alan asiantuntijoiden edunvalvontajärjestö. Jäseniä on noin 8 000 ja he työskentelevät luonnonvara-aloilla suunnittelijoina, esimiehinä, työnjohtajina, puun osto- ja korjuutehtävissä, metsänhoidon tehtävissä, toiminnanjohtajina, toimistonhoitajina, neuvojina, luonnonhoidon tehtävissä, opettajina ja asiantuntijoina, muissa johtotehtävissä sekä itsenäisinä yrittäjinä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs