Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Mediakutsu: Turku ja Espoo loivat yhteisen digitaalisten palveluiden selkärangan

Turun kaupunki

Mediakutsu: Turku ja Espoo loivat yhteisen digitaalisten palveluiden selkärangan

Kutsu.
Julkaistu: 18.11.2015 klo 15:14
Julkaisija: Turun kaupunki

Miten kunnan tulisi tarjota palvelunsa asiakkaalleen nykyaikaisesti ja digitaalisesti, yhden luukun periaatteella? Turku ja Espoo ovat yhdessä kehittäneet tietomallia, jotta tulevaisuudessa pystytään purkamaan toiminnan siiloja kaupunkien palvelutuotannossa.

Uusi tietomalli julkaistaan avoimena datana maanantaina 23.11.2015. Media on tervetullut julkistamistilaisuuteen:

Aika: ma 23.11.2015 klo 12.00 – 13.30
Paikka: Turun kaupungin auditorio (Puutarhakatu 1, Turku)

Julkistamistilaisuutta voi seurata suorana lähetyksenä myös verkossa. Tilaisuuden ohjelma ja linkki verkkolähetykseen löytyvät osoitteesta www.turku.fi/PAT2015.

Mistä PAT-ydintietomallissa on kyse?

Turun ja Espoon kaupunkien luomalla Palvelut-Asiointi-Toimijat-tietomallilla (PAT) on olennainen rooli kaupunkien kehittäessä tulevaisuuden digitaalisia palveluitaan. PAT-malli on jatkossa peruskivi, jolla kuvataan palveluiden, digitaalisen asioinnin ja toimijoiden muodostama kokonaisuus.

Käytännössä malli niittaa saumattomasti yhteen palveluntuottajat (esimerkiksi siivousalan yritys), varsinaisen palvelun (kotisiivousta senioreille) sekä prosessin (asiakaskontakti), jolla palvelu toimitetaan asiakkaalle (seniori). Malli ei tee varsinaista eroa digitaalisen tai fyysisen palvelun välillä, ja mallilla voidaan kuvata palvelutarjooma, jossa fyysiset ja digitaaliset kanavat toimivat rinnakkain.

- Mallin tarkkuus riittää kuvaamaan esimerkiksi Turun kaupunginsairaalan osaston käytävän välipala-automaatin sijainnin ja siihen liittyvät kuvailutiedot. Tällä mallilla Turku syventää kumppanuutta seudullisiin yrityksiin ja yhteisöihin tarjoamalla heille uusia liiketoimintamahdollisuuksia, toteaa Turun kaupungin IT-palveluiden pääsuunnittelija Juha Seppänen.

- Monikäyttöisellä mallilla voidaan kuvata niin kaupungin vuokrattavat venepaikat, nuorisotilan pelipöydät kuin kauppatorin myyntipaikatkin – miksei myös Turun konserttitalon konsertitkin. Kaikkea dataa hallitaan yhdessä paikassa, josta sitä voidaan myös jakaa aina ajantasaisena ulos hyödynnettäväksi, Seppänen jatkaa.

PAT-tietomalli mahdollistaa saumattoman liittymän Kansalliseen Palveluväylään, minkä ansiosta mm. toimijatiedot pysyvät aina ajan tasalla. Samalla mahdollistetaan liittymät muihin kansallisen tason digitaalisiin palveluihin ja tietovarantoihin.

PAT-ydintietomallin sekä ydintiedon hallintamallin omistavat Espoon kaupunki ja Turun kaupunki. Mallit  julkaistaan avoimena datana, Creative Commons CC BY-SA -lisenssillä. Näin ne ovat vapaasti kenen tahansa käytettävissä ja jatkojalostettavissa.

PAT-malliin perustuvia digitaalisia palveluita on jo kehitteillä ja ensimmäiset siihen pohjautuvat digitaaliset asiointipalvelut otetaan Turussa käyttöön kevään 2016 aikana.

PAT-malliin liittyvästä tiedottamisesta vastaa toistaiseksi Turun kaupunki.

Lisätiedot:

PAT-malli:
Juha Seppänen
IT-pääsuunnittelija
Turun kaupungin IT-palvelut
p. 040 675 7780
juha.seppanen@turku.fi

Auditoriotilaisuus:
Harri Falck
Projektisuunnittelija
Turun kaupunki, DriveTurku-hanke
p. 040 664 5504
harri.falck@turku.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs