Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Matkailun kokonaistulovaikutukset Hämeenlinnassa lähes 120 miljoonaa vuonna 2014

Linnan Kehitys Oy

Matkailun kokonaistulovaikutukset Hämeenlinnassa lähes 120 miljoonaa vuonna 2014

Tiedote.
Julkaistu: 01.02.2016 klo 14:30
Julkaisija: Linnan Kehitys Oy

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun Tutkimus- ja koulutuskeskus Synergosin tekemän Hämeenlinnan matkailun tulo- ja työllisyysselvityksen mukaan yksityisen sektorin yritysten saama välitön matkailutulo oli vuonna 2014(*) noin 82 miljoonaa euroa ilman arvonlisäveroa ja veron kanssa noin 95 miljoonaa euroa. Matkailun kokonaistulovaikutukset, jotka sisältävät välittömän matkailutulon ja kerrannaisvaikutukset, nousivat hieman yli 119 miljoonaan euroon. Suurimpia hyötyjiä kaupunkiin kohdistuneesta matkailusta olivat majoitus- ja ravitsemispalvelut, vähittäiskauppa sekä virkistys- ja muut palvelut.

Matkailun kokonaistyöllisyysvaikutukset olivat noin 750 henkilötyövuotta, joista noin 580 kohdistui hämeenlinnalaisiin. Myös matkailun työllisyysvaikutuksista suurin osa kohdistui edellä mainittuihin kolmeen toimialaryhmältä, mutta majoitus- ja ravitsemispalvelut on näistä matkailutyöllistäjänä selkeästi suurin.

Henkilöverotuloina matkailu toi kaikkiaan lähes 2 miljoonaa euroa Hämeenlinnan kuntatalouteen, sen jälkeen kun verotuloista oli vähennetty kaupungin kaikki matkailumenot.

Mikä on sitten matkailun merkitys Hämeenlinnalle? Matkailun kokonaistulovaikutusten (119 M€) osuus Hämeenlinnan kaikkien toimialojen liikevaihdosta oli noin 3 prosenttia. Työllisyysvaikutusten osalta osuus oli noin 4,1 prosenttia.

Matkailua voi myös vertailla esimerkiksi metallituotteiden valmistuksen liikevaihtoon, joka oli vuonna 2013 (v. 2014 tietoja ei vielä saatavissa) noin 75 miljoonaa euroa ja työllistävyys 406 henkilötyövuotta, Liikevaihto on lähellä Hämeenlinnan saamaa välitöntä matkailutuloa (82 miljoonaa), mutta matkailun välitön työllistävyys on isompi (622 htv). Vastaavasti esimerkiksi koko maa-, metsä- ja kalatalouden kokonaisliikevaihto Hämeenlinnassa oli noin 20 miljoonaa euroa ja työllistävyys 655 henkilötyövuotta.

Tutkimuksen tilasi Linnan Kehitys Oy Hämeenlinnan matkailutoimialan edelleen kehittämisen tueksi.

 

Lisätietoja:

Linnan Kehitys Oy, toimitusjohtaja Mervi Käki, puh. 040 742 4054, mervi.kaki@linnan.fi

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulu Tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos, projektipäällikkö Mikko Manka, puh. 040 549 8557, mikko.manka@staff.uta.fi

 

(*) Tilastoviiveen takia tutkimuksen pohjatietona on käytetty Tilastokeskuksen vuoden 2013 toimipaikkatilastojen lukuja. Uudet luvut saadaan helmi-maaliskuussa 2016. Tämän jälkeen tutkimus julkaistaan Linnan Kehityksen verkkosivuilla osoitteessa www.linnan.fi

Linnan Kehitys Oy on Hämeenlinnan kaupungin omistama elinkeinoyhtiö. Tehtävänämme on lisätä Hämeenlinnan tunnettuutta ja taloudellista kasvua verotuloina sijoittuvien yritysten, tapahtumien ja uusien asukkaiden kautta. Tavoitteenamme on, että Hämeenlinna on kehittyvä, kasvava ja elinvoimainen kaupunki.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs