Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Mäntykoti i Åbo tas i bruk för inkvartering av asylsökande i början av februari

Turun kaupunki

Mäntykoti i Åbo tas i bruk för inkvartering av asylsökande i början av februari

Pressmeddelande.
Publicerad: 29.01.2016 kl. 10:00
Utgivare: Turun kaupunki

Finlands Röda Kors tar i bruk Mäntykoti i Åbo för inkvartering av asylsökande i början av februari. Mäntykoti tas gradvis i bruk så att de första boende flyttar till lokalerna i början av februari och i början av mars är alla lokalerna i Mäntykoti i bruk.

I början av mars kommer 150 asylsökande som anlänt till Finland i höstas och under vintern att vara placerade i Mäntyhemmet. Lokalerna har hyrts ut till FRK som tillfällig nödinkvartering.

FRK:s Egentliga Finlands distrikt hyr lokalerna i Mäntykoti från Åboregionens social- och hälsovårdsfastigheter Ab. Lokalerna i närheten av Åbo centrum, i området för stadssjukhuset har stått tomma sedan våren 2015. I lokalerna har tidigare verkat en vårdenhet för Åbo stads äldreomsorg. 

Mäntykoti är en av stadens lokaler som stadsstyrelsen i Åbo år 2015 beslöt att hyra ut för nödinkvartering. De övriga lokalerna är Perno skola, Kastu skola, Runosbackens skola, vårdhemmet Niuskala och det före detta vandrarhemmet.

Utöver Åbo har FRK:s Egentliga Finlands distrikt flyktingförläggningar i Halikko, Laitila och Punkalaidun.

Boende i Mäntykoti från Perno och Patis

Såsom det nu ser ut flyttas boende från Perno skola och från Patis samt möjligen från flyktingslussen i Torneå till Mäntykoti. Det är meningen att de tillfälliga nödinkvarteringsenheterna i Perno och Patis ska stängas. Nödinkvarteringsenheten i Heinänokka stängs i slutet av april.

-Att antalet asylsökande till Finland har minskat möjliggör omställning av inkvarteringslokalerna och förflyttningar till lokaler som bättre lämpar sig för inkvartering. Situationen kan ändå förändras ganska snabbt under våren. Det finns inga exakta uppgifter om antal asylsökande eller om hur situationen kommer att utvecklas, berättar verksamhetsledare för FRK:s Egentliga Finlands distrikt Pauli Heikkinen.   

Asylsökande inkvarteras fortfarande på flyktingförläggningen i Pansio, i stadens vandrarhem, i grupphemmet i Oriketo samt nu i Mäntykoti.

-Vi har fortfarande inga säkra uppgifter om hur många som kommer från flyktingslussen i Torneå. Från flyktingförläggningen i Pansio flyttar hela tiden personer som intervjuats av Migrationsverket vidare till andra flyktingförläggningar så att vi innan flyttdagen inte med säkerhet kan säga vilka som flyttar in i Mäntykoti, berättar verksamhetsledare för FRK:s Egentliga Finlands distrikt Pauli Heikkinen.

Mäntykoti erbjuder boendemöjligheter för ensamma kvinnor och män, par och familjer. Rummen fylls allt efter situation och behov. Lokalerna har en yta på 2630 kvadratmeter.

För intresserade ordnas en frågetimme i sociala medier

Frågor kring Mäntykoti kommer att besvaras under en frågetimme på Åbo stads Facebooksida i slutet av februari. Frågorna besvaras av representanter för Åbo stad, FRK, Migrationsverket, polisen och andra vederbörande aktörer.  

Tidpunkten för frågestunden på webben meddelas senare.

Frågorna och svaren under frågetimmen läggs ut på Åbo stads webbplats www.turku.fi/kysymyksia där det för övrigt finns sammanställd information om situationen för asylsökande. 

Feedback och frågor kan alltid skickas via feedbacktjänsten www.turku.fi/palaute.

Ytterligare information:

verksamhetsledare Pauli Heikkinen, Finlands Röda Kors, Egentliga Finlands distrikt, tfn 040 770 9341
kommunikationsdirektör Saara Malila, Åbo stad, tfn 044 907 5710

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs