Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Maankäytöllä voidaan vahvistaa hiilinieluja

Lahden kaupunki

Maankäytöllä voidaan vahvistaa hiilinieluja

Tiedote.
Julkaistu: 19.06.2014 klo 10:17
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahdessa oli vuonna 2011 maankäyttösektorin hiilivarastoja yhteensä 3 920 tuhatta hiilidioksiditonnia. Varastot kasvoivat tarkasteluvuoden aikana arviolta 106 tuhatta tonnia, jos ei huomioida vuoden aikana tehtyjä puuston hakkuita.

Kaupungin kasvillisuusalueiden hiilivarastot ovat sitä suuremmat, mitä enemmän alueella on metsiä, peltoja ja muita viheralueita. Hiilivarastoa kutsutaan nieluksi, jos varastoon sitoutuu enemmän hiilidioksidia kuin sitä vapautuu ilmakehään. Ilmastonmuutosta voidaan hillitä hiilinieluja vahvistamalla.

Hiilivarastojen muutoksen suuruus on suhteellisen merkittävää, kun sitä verrataan Lahden energiankäytön, liikenteen, teollisuuden, maatalouden ja jätehuollon kasvihuonekaasupäästöihin. Kokonaispäästöt olisivat reilun kymmenesosan pienemmät, jos hiilivarastojen vaikutus huomioitaisiin laskelmissa.

Tiivis kaupunkirakenne säilyttää metsät

Lahden hiilinielut ja maankäytön kasvihuonepäästöt kartoitettiin Ilmastonkestävä kaupunki (ILKKA) -hankkeessa. Tuloksena saatiin tietoa metsiin, puistoihin ja peltoihin sitoutuneesta hiilivarastosta sekä eri maankäyttöluokkien merkityksestä hiilen sidonnassa.

Hiilinielukartoituksen tuloksia voidaan hyödyntää yhdyskuntasuunnittelussa. Tiivis ja eheä yhdyskuntarakenne turvaa hiilivarastoja ja tehokkaasti hyödynnetty maa vähentää tarvetta muuttaa metsämaita rakennusmaiksi. Rakennetuilla viheralueilla hiilivarasto kehittyy suotuisasti, jos niillä suositaan luonnonmukaista, monikerroksellista ja suurta kasvillisuuden määrää.

ILKKA-hankkeessa kehitettiin laskentatyökalu rakennettavan alueen hiilinielujen ja maankäytön kasvihuonekaasupäästöjen muutosten arviointiin. Työkalulla kaavoittaja ja suunnittelija voi laskea asemakaava- ja tonttitasolla maankäytöstä aiheutuvan hiilivarastojen muutoksen. Tarkastelussa ovat mukana viherrakenteet, kuten viherkannet, viherkatot, katu- ja tonttipuut. Työkalulla voi myös arvioida kohdealueen kerrostalorakentamisen päärakenteiden hiilijalanjäljen ja rakenteisiin sitoutuneen hiilivaraston.

Hankkeessa koostettiin myös toimenpidevalikoima kuvaamaan, miten kestävällä maankäytön suunnittelulla voidaan vaikuttaa hiilinielujen säilymiseen ja vähentää maankäytön kasvihuonekaasupäästövaikutusta.

Lahden, Helsingin, Turun, Vantaan ja Espoon hiilitasekartoituksen raporttiin, hiilitaselaskuriin ja toimenpidevalikoimaan voit tutustua ILKKA-hankkeen sivuilla.

Lisätietoja:
Marko Nurminen
Kestävän kehityksen koordinaattori
Lahden seudun ympäristöpalvelut
marko.nurminen@lahti.fi, 044 416 3499 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs