Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Maaliskuussa kaupunginteatterin näyttämölle nousee kaksi yhteistuotantoa

Lappeenrannan kaupunki

Maaliskuussa kaupunginteatterin näyttämölle nousee kaksi yhteistuotantoa

Tiedote.
Julkaistu: 17.02.2015 klo 08:00
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Veeran kammarin maaliskuun ensi-illat ovat Dostojevskin pysäyttävä rakkaustarina ja Kafkan koominen kuvaus virkamiehistä

Lappeenrannan kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä nähdään maaliskuussa kaksi ensi-iltaa. Ensimmäinen, dostojevski.fi, saa ensi-iltansa torstaina 5.3. Näytelmä tuotetaan yhdessä georgialaisen Liberty-teatterin kanssa. Esitys on suomenkielinen ja rooleissa nähdään teatterin omat näyttelijät. 

Oikeusjuttu on toinen maaliskuun ensi-illoista 24.3. Veeran kammarissa. Lappeenrannan kaupunginteatterin lisäksi työryhmässä ovat mukana Teatteri Jurkka ja Teatteri Kansan Syvät Rivit. Rooleissa nähdään viime kuukausina Sadunmaa-päiväkotikiertueella viihtynyt ja runsaasti jalkautumisestaan kiitosta saanut kaupunginteatterin näyttelijä Samuli Punkka. 

Fantastisen draaman ohjaa yksi Kaukasian alueen merkittävimmistä ohjaajista 

Maaliskuun 5. päivä nähdään, millaisen teatteritarinan georgialainen Avtandil Varsimashvili on rakentanut Fjodor Dostojevskin Lempeä luonne -novellin ympärille. Dostojevski.fi -nimen saanut ohjaus kuvaa, mitä voi tapahtua, kun liiallinen ja itsekäs omistushaluisuus alkaa muokata parisuhdetta. Naisen roolin näyttelee Liisa Sofia Pöntinen ja miehen Sami Lanki

− Tulossa on kaunis juttu, rakkausnäytelmä. Dostojevski on maailman tarkkanäköisimpiä ihmisen ymmärtäjiä. Hän näkee ihmisen pyrkimyksen tulla hyväksytyksi ja rakastetuksi juuri sellaisena kuin on. Tavoite on sinänsä hyvä, mutta sen takia joskus yritämme muokata ja muuttaa rakastettuamme itsellemme ihanteelliseksi, kertoo Sami Lanki näytelmästä. 

− Käy ilmi, että meillä ihmisillä ei ole loputtomasti aikaa vaieta ja odottaa, että ihminen vierellämme muuttuu mieleiseksemme. Pitäisikö meidän pyrkiä enemmän kuuntelemaan ja ymmärtämään toisiamme? Itseämmehän me jo ymmärrämme! Suosittelen tätä näytelmää kaikille miehille ja heidän naisilleen.

Varsimashvili tunnetaan vaativan venäläistyyppisen ohjaajakoulukunnan kasvattina, jonka töitä on nähty ja palkittu useilla kansainvälisillä festivaaleilla. Teatterinjohtaja Jari Juutinen on mieltynyt ohjaajan tyyliin. 

− Avto on erittäin tarkka ja taitava. Ehkä enemmän saksalaistyyppinen ohjaaja kuin mihin Suomessa on totuttu. Hänellä oli konsepti täysin selvillä jo ensimmäisessä harjoituksessa. Hän tuntuu tietävän täsmälleen, mitä haluaa näyttelijöiltä, yksityiskohtia myöten. Miehen roolia näyttelevä Lanki on samoilla linjoilla. 

− Hän on todella hyvä ja ymmärrys välillämme toimii lähes sanattomasti. Ohjaaja käsittelee Dostojevskia oivaltavasti: on hyvin uskollinen alkuperäiselle ajatukselle, mutta muuttaa materiaalia riemukkaasti teatterin kielelle. Tällöin lopputulos on monipuolinen ja kunnianhimoinen, mutta samalla helposti lähestyttävä. Esitys nauraa ihmiselle, mutta ymmärtävästi ja lämmöllä. Jopa säälien ja osaa ottaen, pohtii Lanki.

Varsimashvili on yksi Kaukasian alueen merkittävimmistä ohjaajista, joka on ohjannut Georgian lisäksi ainakin Saksassa, Venäjällä, Italiassa, Ukrainassa ja Virossa. 

− Olen nähnyt häneltä 5−6 ohjausta. Ne ovat hurjia, herkkiä, syvällisiä ja mielikuvituksellisia. Todellisen teatterimiehen ohjauksia, ja niissä näytellään hyvin. Varsimashvilin Rikhard III on yksi hienoimmista Shakespeare- tulkinnoista, mitä elämäni aikana olen nähnyt. Ja olen kyllä muutaman nähnyt, kertoo Juutinen.

Modernin klassikon rooleissa nähdään Samuli Punkka ja Markus Järvenpää 

Oikeusjuttu lukeutuu Franz Kafkan tunnetuimpiin romaaneihin, jonka näyttämösovituksesta ja ohjauksesta vastaa Tuomo Rämö. Moderni klassikko on koominen kuvaus virkamiesten ja sääntöjen hallitsemasta maailmasta. Pieni ihminen pyristelee byrokratian viidakossa ja yrittää selviytyä elämän arvaamattomuuden ja epäreiluuden keskellä. Esitys on sekä hauska että liikuttava, välillä molempia yhtä aikaa. 

Kaupunginteatterin Samuli Punkka nauttii työskentelystä yhteistuotannossa, jossa hänen osansa on näytellä lähes kaikki roolit. 

− Kyllä siinä saa vispata! Hahmoja on yhteensä 10−15. Täytyy vain toivoa, että muistan tulla oikeissa vaatteissa lavalle. Osa vaihdoista on aika napakoita. 

Oikeusjuttua esitetään keväällä 2015 sekä Teatteri Jurkassa että Lappeenrannassa. Tämän jälkeen esitys lähtee kiertueelle. Lappeenrannan kaupunginteatterissa esityksiä on yhteensä seitsemän. Ensi-illan jälkeen yksi näytös esitetään huhtikuussa ja loput toukokuun alkupuoliskolla. Punkka näkee teattereiden välisen yhteistyön positiivisena asiana. 

− Toki jaetut resurssit tuovat myös vapautta, ja voimme vaihtaa ideoita. Tämä on kuin lomamatka, mutta töissä käyden.

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Teatterinjohtaja Jari Juutinen, puh. 040 3562 366
jari.juutinen@lappeenranta.fi 

Näytelmästä Oikeusjuttu
Näyttelijä Samuli Punkka, puh. 050 540 8485

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs