Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lukiolaiset haluavat kuulua kunnallisessa päätöksenteossa

Suomen Lukiolaisten Liitto

Lukiolaiset haluavat kuulua kunnallisessa päätöksenteossa

Tiedote.
Julkaistu: 17.10.2016 klo 09:00
Julkaisija: Suomen Lukiolaisten Liitto

TIEDOTE 17.10.2016
Suomen Lukiolaisten Liitto ry
Julkaisuvapaa HETI

Tulevana viikonloppuna 22.–23.10.2016 reilu 120 lukiolaista ympäri Suomen saapuu Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) järjestämälle Water-opiskelijakuntafestivaalille Seinäjoen lukioon. Koulutukseen osallistuvat nuoret toimivat aktiivisina vaikuttajina omissa lukioissaan ja viikonlopun kantavana teemana on opiskelijakuntien vaikuttaminen kunnissa.

Suurin osa lukiolaisia suoraan koskevista päätöksistä tehdään kuntatasolla. Tällä hetkellä kuntapäättäjien keski-ikä on 48 vuotta, joten he tarvitsevat päätöstensä tueksi myös nuorten asiantuntemusta. “Jokaisessa lukiossa toimii opiskelijakunta, joka on lukiolaisten ensisijainen kuulemiskanava kunnassa. Opiskelijakunnat tarjoavat parhaan käyttäjälähtöisen näkemyksen lukiolaisten arjesta ja lukion kehittämistarpeista. On tärkeää, että lukiot ja kunnat ottavat nuoret mukaan suunnitteluun ja päätöksentekoon”, kannustaa Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Elli Luukkainen.

Tämän hallituksen koulutusleikkauspäätökset eivät koske suoraan lukiota, mutta lukioon on jo aiemmin 2010-luvulla kohdistunut säästöjä. Näiden säästöjen myötä valtiolta tuleva rahoitus on jäänyt jälkeen lukiokoulutuksen järjestämisen todellisista kustannuksista. Tämä on tarkoittanut sitä, että moni koulutuksen järjestäjä on joutunut säästämään lukiokouluksesta eri tavoin.

SLL:n opiskelijakunnille tekemän kyselyn mukaan säästöt ovat näkyneet useissa lukioissa muun muassa kurssitarjottimen karsimisena, ryhmäkokojen kasvuna ja lukioiden yhdistämisinä. “Kunnat valmistelevat parhaillaan talousarvioitaan, joissa päätetään lukiokoulutuksen ja nuorisopalvelujen resursseista. Nuorten näkemyksiä on kuultava talousarviota laadittaessa. Vain silloin kunta voi olla aidosti myös nuorten kunta”, Luukkainen vaatii.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Elli Luukkainen, puh. 050 433 3171, elli.luukkainen@lukio.fi
Varapuheenjohtaja Auli Piiparinen, puh. 044 291 5966, auli.piiparinen@lukio.fi

Suomen Lukiolaisten Liitto pyrkii lisäämään opiskelijakuntien toimintaedellytyksiä ja kehittämään keskustelevaa lukiokulttuuria. Lukiolaisten Liitto – SLL on lukiolaisten oma valtakunnallinen, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton edunvalvonta-, palvelu- ja harrastusjärjestö. Vuonna 1985 perustettu SLL on 50 000 jäsenen voimin yhtä kuin lukiolaiset lukiolaisten asialla.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs