Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lausuntoaika valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta päättyi

Valtiovarainministeriö

Lausuntoaika valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta päättyi

Tiedote.
Julkaistu: 04.04.2014 klo 16:34
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Lausuntoaika valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta päättyi perjantaina 4. huhtikuuta 2014. Lausuntoja tuli määräaikaan mennessä 331, joista 261 oli kuntien lausuntoja ja 70 muiden tahojen lausuntoja.

Annetut lausunnot ovat luettavissa valtioneuvoston hankerekisteristä(hankenumero VM064:01/2012).

Ehdotuksen hallituksen esitykseksi on tehnyt selvitysmies Arno Miettinen. Valtiovarainministeriö pyysi siihen lausuntoa muun muassa kunnilta, ministeriöiltä, Suomen Kuntaliitolta, maakuntien liitoilta ja yksityisiltä opetuksen järjestäjiltä. Vastauksia odotetaan vielä saamelaiskäräjiltä ja ruotsinkielisiltä kunnilta, jotka saivat lisäaikaa käännösten viivästymisen takia.

Selkeyttä valtionosuuksiin

Valtionosuusjärjestelmän tarkoituksena on taata kuntien vastuulla olevien julkisten palvelujen järjestäminen ja niiden rahoitus koko maassa. Järjestelmä uudistetaan hallitusohjelman mukaisesti osana kuntauudistusta.

Uudistuksella pyritään selkeyttämään vanhentunutta ja monimutkaista valtionosuusjärjestelmää.

Pohjana uusin tutkimustieto

Ehdotuksessa valtionosuusjärjestelmää yksinkertaistetaan vähentämällä merkittävästi laskentakriteerejä sekä poistamalla niistä päällekkäisyyksiä ja porrastuksia. Nykyjärjestelmässä kriteereitä on lähes 50, kun uudessa järjestelmässä niitä olisi 11.

Valtionosuudet määräytyvät tulevaisuudessakin pitkälti kunnan väestön ikärakenteen ja sairastavuuden perusteella. Kriteerien sisältöjä kuitenkin uudistetaan ja päivitetään. Uusien laskentaperusteiden pohjana on uusin tutkimustieto, joka on saatu Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä Valtion taloudelliselta tutkimuskeskukselta.

Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2014. Uusi järjestelmä tulisi käyttöön vuonna 2015. Ehdotukseen sisältyy siirtymäaika, jolla on tarkoitus lieventää kuntien välisiä muutoksia.

Selvitysmiehen luonnos hallituksen esitykseksi valtionosuusjärjestelmän uudistamisesta lausunnoille kuntiin (Tiedote 4.2.2014)

Lisätietoja:

Selvitysmies Arno Miettinen, puh. 02955 30440
Finanssineuvos Markku Nissinen, puh. 02955 30314
Neuvotteleva virkamies Arto Salmela, puh. 02955 30377

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs