Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Launeen koulu on korjattavissa, ratkaisu osana Lahden palveluverkkosuunnitelmaa

Lahden kaupunki

Launeen koulu on korjattavissa, ratkaisu osana Lahden palveluverkkosuunnitelmaa

Tiedote.
Julkaistu: 05.02.2014 klo 16:00
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin tilaama tutkimus Launeen koulun toistuvien sisäilmaongelmien syistä ja koulurakennuksen korjaustoimenpiteistä on valmistunut. Liikuntahallin osalta tutkimukset ovat viimeistelyvaiheessa. Tutkimusselostusta ja sen liitemateriaalia tullaan vielä erikseen täydentämään.

Vahanen Oy:n selvityksen mukaan Launeen koulun sisäilman laatua heikentäneet tekijät ovat tavanomaisia, mutta runsaslukuisia ja laajoja. Vastaavia ongelmia on onnistuneesti korjattu useissa rakennuksissa. Asiantuntijaselvitys vahvistaa, että Launeen koulu on korjattavissa ja tilojen sisäilman laatu saadaan hyväksi.

Suurimpina sisäilman laatua heikentävinä tekijöinä ovat olleet puutteellisesti toteutetut maanvastaiset rakenteet, ulkoseinärakenteiden kosteusvauriot ja useiden vesivahinkojen aiheuttamat vauriot. Ongelmien vaikutusta on lisännyt ilmanvaihdon ja tuuletusjärjestelmien aiheuttama suuri alipaine koulun sisätiloissa. Selvityksessä todetaan, että koulurakennuksessa työskennelleiden kokemalle oireilulle on löydetty varsin hyvät syy-yhteydet. Sisäilman laatua on heikentänyt myös rakennuksen korjausten aikaiset epäpuhtaudet, ts. puutteellinen suojaustaso.

Viimevuosien korjauksissa on tehty paljon oikeita toimenpiteitä, mutta kaikkia ongelmatekijöitä ei ole saatu hallintaan. Nyt valmistuneen selvityksen pohjalta pystytään tarvittaville korjaustoimille laatimaan kustannusarvio, jonka perusteella voidaan päättää jatkotoimenpiteistä.

- Päätökset Launeen koulurakennuksen tulevaisuudesta edellyttävät hankesuunnitelmatasoista tarkastelua korjausrakentamisen laajuudesta ja kustannuksista. Tutkimustuloksiin perustuva valmistelu aloitetaan välittömästi. Hankesuunnittelu kytketään samalla myös alkuvuoden aikana toteutettavaan sivistystoimialan palveluverkkosuunnitteluun ja sen yhteydessä tehtävään päätökseen Launeen koulun asemasta palveluverkossa, toimitilajohtaja Mauri Koistinen toteaa.

Pääosin 1960-luvulla rakennettu Launeen koulu on joutunut laajan perusparannuksen ja merkittävien korjaustöiden kohteeksi viimeisen vuosikymmenen aikana. Koulusta on korjattu mm. vesikatot, parannettu talotekniikkaa ja ilmanvaihtoa, uusittu sisäpinnat ja rakennettu kaksi laajennusosaa. Korjaustöistä huolimatta sisäilman laatu rakennuksessa ei ole parantunut ja koulutyö on siirretty lähes kokonaan väistötiloihin.

Tutkimuksen yhteenveto liitteenä. Koulurakennusta koskeva laaja tutkimusselostus (luonnos) julkaistaan kaupungin internet-sivustolla (www.lahti.fi) torstaina 6.2.2014 ja täydennetty lopullinen raportti myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Lisätietoja:
kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, 050 63 895
toimitilajohtaja Mauri Koistinen, 050 65 862, Lahden Tilakeskus

Liitetiedostot

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Metropolialueella sijaitsevassa Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs