Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lappeenrannan peruskoulujen ratkaisukeskeinen toimintakulttuuri pääsi koulua uudistavien innovaatioiden joukkoon

Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan peruskoulujen ratkaisukeskeinen toimintakulttuuri pääsi koulua uudistavien innovaatioiden joukkoon

Tiedote.
Julkaistu: 27.04.2016 klo 12:15
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan peruskoulut on ilmoitettu mukaan HundrED - 100 Koulua -hankkeeseen, jonka tavoitteena on auttaa Suomea pysymään opetuksen mallimaana myös tulevaisuudessa. HundrED-hankkeessa haastatellaan kansainvälisiä koulutusasiantuntijoita ja kerätään koulua uudistavia innovaatioita eri puolilta maailmaa.

Lappeenrannan kaupungin perusopetusjohtaja Mari Routti on ehdottanut koulua uudistavaksi innovaatioksi ratkaisukeskeisen toimintakulttuurin kehityshankkeeseen, jota on toteutettu Lappeenrannan peruskouluissa jo vuodesta 2008 alkaen. HundrED-hankkeen esimerkkikoulu on Joutsenon koulu, jossa ratkaisukeskeinen toimintakulttuuri on maastoutettu erityisen systemaattisesti ja laajasti koko koulun toimintaan. 

Lappeenrannan kaupungin peruskoulujen opettajista jo noin 70 prosenttia on suorittanut laajan ratkaisukeskeisyyteen perehdyttävän koulutuksen. Kaikki esimiehet on koulutettu ratkaisukeskeisyyden soveltamiseen esimiestyössä. 

– Panostamalla laajaan henkilöstön kouluttamiseen ja ratkaisukeskeisen toimintakulttuurin vaalimiseen olemme saavuttaneet hyviä tuloksia, jotka näkyvät vuorovaikutuksessa oppilaiden, huoltajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Lisäksi ratkaisukeskeinen toimintakulttuuri on edistänyt koulujen uudistumiskykyä. Mottomme onkin, että ”Kaiken voi ratkaista”, kertoo Routti. 

Ratkaisukeskeisyys on käytännön strategia, joka antaa välineitä toimia ongelmatilanteissa ja kehittämistyössä. Ratkaisukeskeisyyden periaatteiden mukaan asioita ei oleteta, vaan niistä otetaan selvää. Kiinnitetään huomioita siihen, miten asioista ja ihmisistä puhutaan. Huomioidaan myös, että kaikki vaikuttaa kaikkeen, jolloin voimme saada muutoksia aikaan esimerkiksi toisen ihmisen käyttäytymisessä muuttamalla omaa käyttäytymistämme. 

Perusopetusjohtaja Mari Routin mukaan ratkaisukeskeisyys tarkoittaa käytännössä sitä, että käytetään enemmän aikaa ratkaisujen pohtimiseen kuin ongelman käsittelyyn, ja muutetaan ongelmat tavoitteiksi. 

– Nostamme voimavarat ja toiveikkuuden keskipisteeseen ja tiedostamme, että kehitys tapahtuu pienin askelin. Arvostamme keskustelukumppania ja viljelemme myönteisyyttä, luovuutta, leikillisyyttä ja huumoria niin keskusteluissa kuin omassa ajattelussamme. Ongelmiin on olemassa monia vaihtoehtoisia ratkaisuja, luettelee Routti. 

HundrED - 100 Koulua -hankkeessa haastatellaan 100 kansainvälistä koulutusasiantuntijaa ja kerätään 100 koulua uudistavaa innovaatiota eri puolilta maailmaa. Hanke huipentuu sataan konkreettiseen kokeiluun, jotka toteutetaan suomalaisissa kouluissa lukuvuonna 2016–2017. HundrED - 100 Koulua on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. 

Koulujen opetussuunnitelma uudistuu syksyllä 2016 ja se antaa kouluille nykyistä enemmän vapautta. Hanke rohkaisee kaikkia Suomen kouluja kokeilemaan entistä rohkeammin uusia tapoja oppia ja opettaa. 100 Koulua -hankkeesta syntyy verkkopalvelu, kirja, dokumenttielokuva sekä kansainvälisten seminaarien sarja. Hankkeessa kertynyt oppi ja parhaat menetelmät annetaan lahjana kaikille maailman opettajille.
  

Lisätietoja

Perusopetusjohtaja Mari Routti, puh. 040 837 2646

mari.routti@lappeenranta.fi  

Joutsenon koulun rehtori Heikki Laivamaa, puh. 0400 505 642

heikki.laivamaa@lappeenranta.fi  

Hankkeen vastuuhenkilö Joutsenon koulussa

Kehittäjäopettaja Satu Harjunen, puh. 040 833 0940

satu.harjunen@lappeenranta.fi 

Lisätietoa hankkeesta https://hundred.fi/fi

 

 

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs