Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lappeen päiväkoti on palkittu vuoden 2015 ”Ilo kasvaa liikkuen” -ohjelman varhaiskasvatusyksikkönä

Lappeenrannan kaupunki

Lappeen päiväkoti on palkittu vuoden 2015 ”Ilo kasvaa liikkuen” -ohjelman varhaiskasvatusyksikkönä

Tiedote.
Julkaistu: 08.10.2015 klo 14:50
Julkaisija: Lappeenrannan kaupunki

Valtakunnallisessa Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmassa on ensimmäistä kertaa palkittu Vuoden ”Ilo kasvaa liikkuen” varhaiskasvatusyksikkö. Tunnustus on myönnetty Lappeen päiväkodille Lasten liikuttajan laivaseminaarin yhteydessä 4.10.2015. 

Tunnustuksen avulla halutaan tuoda esille sitä arvokasta työtä, jota tehdään varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin kehittämiseksi ja lasten liikkumisen lisäämiseksi. Tunnustuksen hakuun osallistui 17 ohjelmassa mukana olevaa varhaiskasvatusyksikköä tai perhepäivähoitajaa ympäri Suomen. 

”Ilo kasvaa liikkuen” -ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on mahdollisuus liikkumiseen ja liikunnan iloon päivittäin. 

Vuoden 2015 teemana on ollut lasten osallisuus liikkumisen näkökulmasta. Lappeen päiväkodissa osallisuus on näkynyt ja toteutunut monin eri tavoin. Niin lapset kuin lasten vanhemmat ovat olleet alusta asti mukana tekemässä liikunnan vuosisuunnitelmaa. Lasten ideoista on suunniteltu liikuntatuokioita ja lasten itse keksimistä liikuntaleikeistä on valmisteilla oma liikuntakirja. Lapset ovat myös valinneet mieleisiä liikuntavälineitä päiväkotiin. 

Lappeen päiväkodin johtaja Heli Puhakainen on halunnut vahvistaa sekä henkilökunnan osaamista että osallisuutta kehittämistyössä. Osaaminen näkyy vasutyöryhmissä, joita ovat Liikkuminen, Leikkiminen ja Taiteellinen. Työryhmät vahvistavat osaamisen jakamista, yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä lapsien ja työyhteisön hyväksi. 

− Kun sain tiedon siitä, että päiväkotimme on valittu Ilo kasvaa liikkuen varhaiskasvatusyksiköksi, olin todella tyytyväinen. Olen ylpeä meidän työntekijöistä, jotka jaksavat innostua, tehdä monenmoista ja kuulla lasten ajatuksia ja ideoita, iloitsee Puhakainen. 

Ilo kasvaa liikkuen -ohjelman myötä Lappeen päiväkodissa lasten ja myös aikuisten liikkuminen on lisääntynyt ja lähiympäristön liikkumismahdollisuudet sekä päiväkodin sisätilat on otettu entistä paremmin käyttöön. Myös ilmapiiri liikkumista kohtaan on muuttunut sallivammaksi; liikuntaa harrastetaan melkein missä vaan sisälläkin. 

− Liikunta on lisääntynyt pienin askelin ja se näkyy päiväkodin arjessa. Iloiset pienet liikkujat antavat parasta palautetta päivittäin, toteaa Puhakainen. 

Ilo kasvaa liikkuen

”Ilo kasvaa liikkuen” -ohjelma on suunniteltu osaksi varhaiskasvatuksen arkea. Se tukee käytännönläheisesti Vasun, varhaiskasvatuslain, varhaiskasvatuksen liikunnan suositusten sekä uusien esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden toteuttamista. 

Ohjelman taustalla on moniammatillisen asiantuntijaverkoston perustaminen vuoden 2012 alussa. Sen tehtäväksi määriteltiin valtakunnallisen, yksinkertaisen ja helposti toteutettavan varhaiskasvatuksen liikkumis- ja hyvinvointiohjelman rakentaminen. Verkoston työtä on ohjannut alusta lähtien kokeilemisen, yhdessä tekemisen ja onnistumisen ilo. Verkoston tekemä työ on osa laajempaa kansallista hyvinvointiohjelmaa. 

Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmaa on ollut rakentamassa iso joukko sisältöosaajia sekä verkosto- ja kehittämistyön osaajia. Myös lasten ja vanhempien ääntä on kuultu verkostotyön eri vaiheissa. Ohjelmaa on pilotoitu sadoissa päiväkodeissa ja kaikki työkalut on kokeiltu käytännössä, jolloin niitä on pystytty kehittämään saatujen kokemusten mukaan. 

Varhaiskasvatuksen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma perustuu viiteen pääteemaan:

1. Lapsella on joka päivä oikeus liikkumiseen ja liikunnan iloon.

2. Varhaiskasvattajan tulee mahdollistaa riittävä fyysinen aktiivisuus jokaiselle lapselle jokaisena päivänä.

3. Varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin muutos liikuntamyönteiseksi tapahtuu sitovalla normiohjauksella.

4. Pedagoginen osaaminen ja johtajuus on nostettava keskiöön.

5. Liikkeelle on annettava tilaa.
 

Lisätietoja:

Lappeen päiväkodin johtaja Heli Puhakainen puh. 040 192 3990
heli.puhakainen@lappeenranta.fi

 

Lisätietoja valinnasta

Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry
Asiantuntija, varhaiskasvatuksen liikunnallistaminen Heli Ketola puh. 044 576 6067
heli.ketola@valo.fi

Liitetiedostot

Lappeenranta on kansainvälinen yliopisto- ja matkailukaupunki logistisesti merkittävällä alueella Kaakkois-Suomessa, EU:n ja Venäjän rajalla. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT), innovatiivinen toimintaympäristö, osaava työvoima ja hyvät verkostot helpottavat kansainvälisen liiketoiminnan aloittamista ja laajentamista noin 73 000 asukkaan kaupungissa. Lappeenrannan saavutettavuus on erinomainen kansainvälisen lentokentän ansiosta. Saimaan rannalla sijaitsevassa kaupungissa arvostetaan ympäristön puhtautta ja asuinalueiden viihtyisyyttä. www.lappeenranta.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs