Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lahti pitää sote-uudistusta hyvin tarpeellisena ja kannattaa vastuukuntamallia

Lahden kaupunki

Lahti pitää sote-uudistusta hyvin tarpeellisena ja kannattaa vastuukuntamallia

Tiedote.
Julkaistu: 07.03.2014 klo 09:14
Julkaisija: Lahden kaupunki

Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän loppuraportti on lausuntokierroksella kunnissa. Lahden kaupunginhallitus käsittelee lausuntoa 10.10.2014.

Lahti haluaa parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen laatua ja tuottavuutta sote -rakenneuudistuksessa. Kaupungin lausunnossa sote -rakenteesta todetaan, että asiakkaiden kannalta palvelujen järjestämisessä on mahdollista päästä nykyistä parempaan lopputulokseen.

Sote -rakenteen loppuraportissa ehdotettu vastuukuntamalli on Lahden kaupungin mielestä kuntayhtymämallia selkeämpi ja yksinkertaisempi. Kunnan kannalta hallinnon ohjaus ja päätöksenteko on yksinkertaisinta toteuttaa vastuukuntamallilla. Viidelle erityisvastuualueelle kaavaillut tehtävät tulisi antaa valtakunnalliselle toimijalle, kuten sosiaali- ja terveysministeriölle sekä sote -alueille.  Sote -alue voisi hoitaa erityisvastuualueille kaavaillut selvitystehtävät, kuten työvoimatarpeeseen, henkilöstöön ja väestön hyvinvointiin liittyvät asiat. Kokonaisuuden kannalta olisi selkeää, jos palveluiden järjestämisvastuu olisi kokonaan sote -alueella ja ns. perustason alue toimisi tuotantoyksikkönä.

Sosiaali- ja terveysalueiden aluejakoa ja lukumäärää ei tule lausuntoesityksen mukaan asettaa yksinomaan erikoissairaanhoidon tarpeiden näkökulmasta vaan huomioon tulee ottaa sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuus. Rakenteen tulisi mahdollisimman pitkälle mahdollistaa kansalaisten hyvinvoinnista vastaavien palveluiden horisontaalinen integraatio peruskunnan sisällä. Lahden kaupunki ei voi pitää palveluiden kokonaisuuden hallinnan eikä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien kannalta perusteltuna ratkaisuja, joissa yli 100 000 asukkaan kaupunki ei voisi olla suoraan vastuussa asukkaidensa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä.

Ministeriön asettama sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän loppuraportissa todetaan lakiuudistuksen pääperiaatteet. Uudistus perustuu Kataisen hallitusohjelmaan ja sen linjauksiin. Raportti sisältää säädökset sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja rahoittamisesta. Lakiuudistuksen keskeinen sisältö on, että sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään pääsääntöisesti sote- alueilla. Loppuraportti on lakiesitys ja se annetaan eduskunnalle kevätistuntokaudella. Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2015 alusta.

Kuntien lausunnot kerätään 13.3. mennessä ja ne huomioidaan raportin viimeistelytyössä. Lain vahvistamisen jälkeen kuntia kuullan sote -alueiden ja perustason alueiden sekä erityisvastuualueiden muodostamisesta.

Kaupunginhallituksen lausuntoesitys on esityslistan liitteenä.

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Metropolialueella sijaitsevassa Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs