Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lahti ja Nastola yhdistyvät 1.1.2016

Salpausselän kuntajakoselvitys

Lahti ja Nastola yhdistyvät 1.1.2016

Tiedote.
Julkaistu: 26.01.2015 klo 19:35
Julkaisija: Salpausselän kuntajakoselvitys

Lahti ja Nastola ovat hyväksyneet kuntajakoselvittäjä Rolf Paqvalinin esittämän yhdistymissopimuksen 26.1.2015. Lahden kaupunginvaltuusto oli päätöksessä yksimielinen ja Nastolan kunnanvaltuusto äänesti uuden kunnan muodostamisen puolesta äänin 22-21. Lahden ja Nastolan kunnat lakkaavat ja tilalle perustetaan uusi Lahden kaupunki vuoden 2016 alusta.

Kuntien yhdistäminen on suuri päätös. Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran mukaan on ymmärrettävää, että ratkaisun suhteen on ollut epäilyjä ja sen hyöty on asetettu kyseenalaiseksi. Myllyvirta korostaa, että valtuustojen päätösten jälkeen on tärkeää, että kannattajat ja vastustajat ryhtyvät yhdessä sitä toteuttamaan, erilaisia näkemyksiä kunnioittaen.

Lahden ja Nastolan yhdistymisen arvioidaan tuovan hallinnossa 4 milj. euron vuotuiset säästöt, ja uuden kaupungin investointikulut vähenevät arviolta 5 milj. euroa. Uusi kaupunki saa valtion yhdistymisavustusta neljä miljoonaa euroa. Olennaisimmat vaikutukset tulevat kuitenkin alueen elinvoiman kasvuna, parempana yhdyskuntarakenteena ja alueiden hyödyntämisenä sekä palvelutuotannon yhteensovittamisessa saatavina hyötyinä.

Edellytykset vahvaan kasvuun

Kuntajaon muutoksen tarkoituksena ja taloudellisena perusteena on vahvistaa Lahden alueen elinvoimaisuutta, kilpailukykyä ja vetovoimaa. Laajentuva, 120 000 asukkaan Lahden kaupunki on entistä vakuuttavampi elinkeinopolitiikassa ja luo alueelle uuden kasvun kierteen: yritystoimintaa, työpaikkoja ja asutusta.

– Suuremmalla kaupungilla on entistä paremmat edellytykset turvata alueen kehitys ja hyvinvointi kaupunkiseutujen välisessä kiristyvässä kilpailussa, sanoo kaupunginjohtaja Myllyvirta.

Nykyinen palvelutaso säilyy

Lahden ja Nastolan yhdistymissopimuksessa on linjattu uudelle Lahden kaupungille nykyinen palvelutaso ilman veronkorotuksia. Uusi kaupunki pyrkii toimimaan 20,25 prosentin kunnallisverolla ainakin vuoteen 2020.

Lahden ja Nastolan yhdistymissopimusta lähtee toteuttamaan 13-jäseninen yhdistymishallitus, jonka kokoonpanosta on tarkoitus päättää kummankin kunnan valtuustojen kokouksissa 9.2.

Yhdistymissopimuksessa on Nastolan alueella vahva asema uuden kunnan kehittämisessä.

– Hyvät palvelut ja niiden saatavuus ovat kuntalaisille keskeinen asia. Uudella Lahdella on mahdollisuus hyödyntää Nastolan käytäntöjä palvelujen järjestämisessä edullisella tavalla, toteaa kunnanjohtaja Pauli Syyrakki. Nastolan aluejohtokunta seuraa palveluiden laatutasoa ja asukastyytyväisyyttä alueellaan.

Tavoitteena koko kaupunkiseudun tiiviimpi yhteistyö

Kuntajakoselvittäjä Rolf Paqvalin ehdotti Lahden ja Nastolan yhdistymisen lisäksi Hämeenkosken liittymistä Hollolaan. Hämeenkosken ja Hollolan valtuustot päättivät yksimielisesti liittymisen puolesta. Tehtyjen yhdistymispäätösten jälkeen on välttämätöntä tiivistää koko kaupunkiseudun yhteistyötä, jossa uuden Lahden ja Hollolan lisäksi olisivat mukana Orimattila sekä mahdollisesti Kärkölä ja Asikkala. Maakunnan kattava yhteistyö tulee tiivistymään eri toimialoilla, esimerkiksi uusien sosiaali- ja terveydenhuollon mallien muodostamisessa.

Lisätiedot:
kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta, 050 638 95 ja kunnanjohtaja Pauli Syyrakki, 0400 616 204

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs