Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lähivuosien liikunta- ja kulttuuripoliittiset linjausehdotukset luovutettu kaupunginhallituksen käsittelyyn

Lahden kaupunki

Lähivuosien liikunta- ja kulttuuripoliittiset linjausehdotukset luovutettu kaupunginhallituksen käsittelyyn

Tiedote.
Julkaistu: 19.05.2014 klo 15:42
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin sivistystoimialan Liikunta ja kulttuuri -vastuualueen lähivuosia koskevat liikunta- ja kulttuuripoliittiset linjausehdotukset ovat valmiina kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Liikunta- ja kulttuuripoliittiset linjaukset on valmisteltu Lahden kaupungin talousarvion 2014 ja taloussuunnitelman 2014–2016 kirjauksen mukaisesti: 
Liikunta- ja kulttuurilautakunnan organisoimana laaditaan liikunta- ja kulttuuripoliittiset linjaukset, jotka ohjaavat kaupungin liikunta- ja kulttuuripanostuksia ja – painotuksia 2010-luvun loppuun asti. Tavoitteena ovat tasapainoiset liikunta- ja kulttuuripalveluiden tarpeeseen, kaupungin kehittämistavoitteisiin ja käytettävissä oleviin resursseihin perustuvat linjaukset, jotka tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäviksi.”

Esitys pitää sisällään kolme koko vastuualuetta koskevaa päälinjausta.  

1.Tuet tapahtumille ja taiteen vapaan kentän ammattilaisille 
Tavoitteena on toimijoiden kannalta selkeä ja tasavertainen järjestelmä, jossa on yhtenäiset hakuajat, kriteeristö sekä velvollisuus selvittää saatu ja käytetty tuki. Kun kaikkia ja kaikkea ei voi eikä kannata tukea entiseen malliin, tehdään valinnat yhteisesti sovitun kriteeristön mukaan.  

2. Tilat ja rakentaminen 
Tilat saadaan tehokkaampaan käyttöön paremman yhteistyön avulla (keinoina tilapooli, yhteinen tilavarausjärjestelmä, sopimusten avaaminen ja uudelleen neuvottelut). Kaupungin kannalta on kokonaistaloudellista hyödyntää ensi sijassa omistuksessaan olevia tiloja vuokrattujen tilojen sijaan. Yhteistyötä ja vuorovaikutusta on lisättävä eri tahojen kesken kustannustehokkuuden aikaansaamiseksi ja toimintojen järkevöittämiseksi. Tavoitteena on, että kussakin tilassa tehtäisiin ensisijaisesti sitä, mihin se on suunniteltu.

Linjataan myös, että Kaupunkikonsernin rahoituksen piirissä toimivien, liikunta- ja kulttuuritoimintaa, -palveluja ja -tiloja tarjoavien ja tuottavien organisaatioiden (joilla on mahdollisesti keskenään sopimuksia tai muita intressejä) tulee yhteisesti toimien välttää kilpailevaa toimintaa sekä toisilleen haittaa aiheuttavien toiminnallisten ja taloudellisten päätösten tekemistä tilojen käytön ja vuokrauksen sekä tuotannollisten ja taiteellisten asioiden osalta.

3. ”Työssäkäyvä liikunnan ja kulttuurin harrastaja” 
Työssäkäyvän liikunnan ja kulttuurin harrastajan omavastuuosuutta saamistaan palveluista lisätään koko vastuualueella. Näin pyritään säilyttämään erityisryhmien palvelut, esim. lastenkulttuuri ja junioritaksat. Aikuisen harrastajan omavastuuosuutta lisätään ja harrastamisen tukemista vähennetään.

Linjauksissa on myös tulevan päätöksenteon pohjaksi vaihtoehtoisia tehostamis- ja säästötoimenpiteitä, jotka koskevat kaikkia vastuualueen toimijoita; Liikuntapalveluita, Kaupunginteatteria, Kaupunginorkesteria, Kaupunginmuseota ja Yhteisiä palveluita/Kulttuurikeskusta. 

Lisätietoja
Lahden kaupungin sivistystoimiala, Liikunta ja kulttuuri –vastuualue
Tommi Lanki, vastuualuejohtaja, puh. 050 5594 145

palveluyksiköiden johtajat:
teatterinjohtaja Ilkka Laasonen
intendentti Teemu Kirjonen
museonjohtaja Timo Simanainen

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs