Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lahden tulevaisuusilta houkutteli yleisöä keskustelemaan uudesta yleiskaavasta

Lahden kaupunki

Lahden tulevaisuusilta houkutteli yleisöä keskustelemaan uudesta yleiskaavasta

Tiedote.
Julkaistu: 25.11.2015 klo 18:53
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin järjestämä tulevaisuusilta keräsi kymmeniä kaupunkilaisia keskiviikkona 25.11.2015 klo 17 pääkirjaston auditorioon. Yleiskaava-arkkitehti Johanna Palomäki kertoi Lahden yleiskaavaehdotuksesta ja siitä, millainen suunta yleiskaavassa ollaan ottamassa kaupungille.

Yleisökommenteissa kiitettiin hyviä kokemuksia asukkaiden mahdollisuudesta osallistua ja vaikuttaa yleiskaavaehdotuksen suunnitteluun. Lahden yleiskaavaehdotuksen laatimiseen on osallistunut kymmeniä asiantuntijoita ja yli sata asukasta. Lahti on Suomen kaupungeista ainoa, jossa yleiskaava on jatkuvasti käynnissä oleva, valtuustokausittain tavoitevaiheesta hyväksymisvaiheeseen etenevä prosessi.

Yleiskaava on koko kaupungin kattava yleispiirteinen maankäytön suunnitelma. Yleiskaavassa päätetään maankäytön aluevarauksista ja liikenteen pääverkosta sisältäen sekä pyörä- että autoliikenteen.

Yleiskaavaehdotusta esitellessään Johanna Palomäki nosti esille merkittävimpiä muutoksia edelliseen yleiskaavaan verrattuna.  Yksi niistä on Hennalan kasarmialueen muuttaminen asumisen ja elinkeinoelämän alueeksi sekä virkistyskäyttöön. Toinen merkittävä muutos on pyöräilyn pääreittien uudistaminen pyöräilyn ja kävelyn kehittämissuunnitelman 2025 mukaisesti. Kolmas muutos on Pesäkallion luonnonsuojelualueen laajentaminen ja uuden Viuhan luonnonsuojelualueen merkitseminen yleiskaavaan valmisteilla olevan perustamispäätöksen mukaisesti.                                   

Yleiskaavan vaikutukset arvioitu

Yleiskaavaehdotuksen valmistelutyöhön kytkeytyi vaikutusten arviointiprosessi, johon osallistui useita kymmeniä asiantuntijoita kaupungin eri toimialoilta sekä ulkopuolelta. Keskeisen tuloksen mukaan tiivis ja eheä kaupunkirakenne vaikuttaa myönteisesti kaikkiin arvioituihin teemoihin: palveluverkkoon, kävelyyn ja pyöräilyyn, lapsiystävällisyyteen sekä kaupunkitalouteen.

Millaisessa kaupungissa sinä asut vuonna 2025?

Yleiskaavaehdotus sisältää vision kaupungin julkisista palveluista. Yleiskaavassa ei päätetä palveluiden sisällöstä vaan tarkoitus on herättää keskustelua yleiskaavan tasolla jatkosuunnittelua varten. Visio on luettavissa selostuksesta, joka sisältää tarinan siitä, millainen Lahti on tulevaisuudessa (http://lahdenvuosi.fi/yleiskaava).

Tilaisuuden lopuksi keskustelu kääntyi siihen, miten uutta Lahtea ja sen tulevaisuutta lähdetään kaavoittamaan. Nyt julkisesti nähtäville tuleva yleiskaavaehdotus koskee vain vanhan Lahden aluetta. Uutta Lahtea lähdetään suunnittelemaan heti kuntaliitoksen toteuduttua vuodenvaihteessa.

Lahden yleiskaavaehdotus on julkisesti nähtävänä 26.11.2015–15.1.2016 välisenä aikana Lahti-Pisteessä (pääkirjaston aulassa osoitteessa Kirkkokatu 31), lähikirjastoissa ja kaupungin verkkosivuilla (www.lahti.fi/yleiskaava).

Lisätietoja

Yleiskaava-arkkitehti Johanna Palomäki
p. 050 518 4445, johanna.palomaki@lahti.fi

www.lahti.fi/yleiskaava
http://lahdenvuosi.fi/yleiskaava

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs