Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lahden seudun ympäristökatsaus 2014 julkaistaan Maailman ympäristöpäivänä

Lahden kaupunki

Lahden seudun ympäristökatsaus 2014 julkaistaan Maailman ympäristöpäivänä

Tiedote.
Julkaistu: 03.06.2015 klo 13:25
Julkaisija: Lahden kaupunki

Hollolan, Lahden ja Nastolan yhteisen ympäristökatsauksen tarkoitus on välittää valittujen mittareiden avulla tietoa alueen ympäristön tilasta. Vuoden 2014 erityispiirteistä voi nostaa esiin LaBio-biokaasulaitoksen käyttöönoton. Se oli merkittävä suomalaisen, jäteperäisen energian käyttöönotto, joka auttaa siirtymisessä entistä enemmän uusiutuvaan energiaan ja ilmastotavoitteiden saavuttamiseen.

Toinen vuodesta 2014 esiin nostettava asia on ympäristötiedon levittämisen ja asukasosallistumisen kasvu. Sekä Ympäristöneuvonnan että Maankäytön tilaisuuksia on pidetty edeltäviä vuosia enemmän, sosiaalinen media on otettu tehokkaasti käyttöön, lapsiin on kiinnitetty huomiota ja hankintoja on kehitetty. Myös asukaskohtaiset kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet. Jatkossa vaarana on, että kulutuksen ja liikenteen kasvu syövät hyödyn energiatehokkuuden paranemisesta. Asukasta kohden lasketut kokonais-CO2-ekv-päästöt ovat vähentyneet vuosina 1990-2013 17,5 % (EU-tavoite -20% vuoteen 2020 ja Lahden strategiassa oma tavoite -50 % vuoteen 2025).

Kuntaliitospäätösten myötä vuosi 2014 merkitsi myös monen muutoksen alkua kuntaorganisaatioissa, niiden tehtävissä ja myös ympäristöhallinnossa.

Lahden kaupungin virastojen ja laitosten jätemäärä on jatkanut vähenemistään, samoin asukaskohtainen loppusijoitettavan yhdyskuntajätteen määrä koko PHJ:n alueella. Lämmön ja sähkön ominaiskulutukset ovat kaupungin omissa toimitilakiinteistöissä edelleen vähentyneet; energiatehokkuustoimet ovat purreet. 

Työtä riittää

Suojelualueiden määrä kuntien pinta-aloista on hienoisesti kasvanut. Suojeltavien rakennusten määrä on hieman noussut. Perinnemaisemien ha-määrä on pysynyt samana monta vuotta. Sen sijaan asemakaavamääräyksillä suojeltujen arvokkaiden tonttien lukumäärä on kääntynyt laskuun.

Pohjavesien suojelussa ja etenkin vesistöjen kunnossa on mittareiden valossa vielä paljon tehtävää, mutta suunta on oikea.

Tehtävää siis riittää edelleen. Kuntaliitoksista ja organisoitumisen muutoksista huolimatta luonto ja päästöt ilmaan, veteen tai maahan eivät välitä ihmisten luomista hallinnollisista rajoista: Salpausselkä, pohjavedet, Vesijärvi ovat jatkossakin yhteisesti vastuullamme. Niiden suojelua ja hoitoa tulee jatkaa asukkaittemme hyvinvoinnin turvaamiseksi ja tulevien sukupolvien elinolosuhteiden hyvänä säilyttämiseksi!

Verkkojulkaisu perjantaina, esittelytilaisuus lauantaina

Hollolan, Lahden ja Nastolan yhteinen ympäristökatsaus vuoden 2014 ympäristötoimista ja ympäristön tilan muutoksesta julkaistaan Lahden seudun ympäristöpalvelujen verkkosivuilla Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2015.

Lauantaina 6.6.2015 Ympäristökatsausta esitellään Vesijärven satamassa, paikalle tulee yhteisen ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron ja ympäristöjohtaja Kari Porra. Jaossa on painotuoretta Lahden seudun ympäristökatsausta. Katsauksen esittelyn jälkeen alkaa Joukossa on Voima -tapahtuma, ks. https://www.facebook.com/events/1450596058572961/.

Aika: la 6.6. klo 9.30–10.00, tapahtumapaikka: Vesijärven satama, Satamakatu, Makasiinirakennus

Lisätietoja:
ympäristöjohtaja Kari Porra (kari.porra@lahti.fi) 050 559 4050
kestävän kehityksen koordinaattori Eira Rosberg (eira.rosberg-airaksinen@lahti.fi) 044 416 3499.

 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta. Uudessa Lahden kaupungissa asukkaita on noin 120 000.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs