Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lahden muuttoliikkeen vaikutus väestörakenteeseen vuonna 2014

Lahden kaupunki

Lahden muuttoliikkeen vaikutus väestörakenteeseen vuonna 2014

Tiedote.
Julkaistu: 20.08.2015 klo 15:06
Julkaisija: Lahden kaupunki

Muuttoliikettä selvitettäessä tulee kunnan tulo- ja lähtömuuttajien määrän lisäksi tarkastella myös muuttajien demografisia ja taloudellisia ominaisuuksia, sillä muuttoliike muuttaa myös jonkin verran kunnan väestörakennetta ja vaikuttaa siten sen elinvoimaisuuteen.


Vuonna 2014 tulomuuttajia muista kunnista oli 5 597 ja lähtömuuttajia muihin kuntiin 5 297. Nettomaassamuutto oli siten 303 henkilöä.

Lahden muuttoliike on vilkkainta pääkaupunkiseudun, Lahden kaupunkiseudun kuntien, Heinolan, Kouvolan ja Tampereen kesken. Muuttovoittoa Lahti sai eniten Heinolasta, Nastolasta ja Kouvolasta. Muuttoliikkeen seurauksena Lahti menetti eniten asukkaita Helsinkiin ja Tampereelle. Lahden muuttovoitto naapurikunnista oli yhteensä 161 henkilöä ja kaupunkiseudun ulkopuolisista Päijät-Hämeen kunnista 136 henkilöä. Muuttotappio pääkaupunkiseudun kuntiin oli 326 henkilöä. Pääkaupunkiseudun ulkopuolisilta Helsingin seutukunnalta Lahti sai muuttovoittoa yhteensä 102 henkilöä. Eniten muuttovoittoa Helsingin seutukunnalta tuli Mäntsälästä, Nurmijärveltä, Järvenpäästä, Keravalta ja Tuusulasta.


Muuttoliikkeen seurauksena alle 10 -vuotiaiden ja 20-34 -vuotiaiden määrä pieneni. Eniten kasvoi 15-24 -vuotiaiden ja yli 45 -vuotiaiden määrä. Perusasteen ja korkea-asteen koulutuksen saaneen väestön määrä kasvoi, mutta keskiasteen tutkinnon suorittaneiden määrä väheni. Vuodessa korkeasti koulutettuja yli 45-vuotiaita muutti Lahteen yli 60 enemmän kuin täältä pois.  

Vuoden 2012 muuttoliikkeen seurauksena kaupunki sai lisää lähes 300 opiskelijaa ja runsas sata työllistä ja vain alle 30 työtöntä. Eläkeläisten määrä kasvoi lähes sadalla henkilöllä. 

Sekä tulo- että lähtömuuttajien keskimääräinen tulotaso oli alhaisempi kuin kaupungin koko väestön. Poikkeuksen tekivät vanhimmat ikäluokat.  Yli 65 -vuotiaiden tulomuuttajien keskimääräinen vuositulo oli liki 12 000 euroa suurempi kuin lähtömuuttajien ja yli 14 000 euroa suurempi kuin koko väestön vuositulo. Muuttoliikkeen seurauksena 32 000-52 000 vuodessa ansaitsevien määrä kasvoi 50 henkilöllä samoin kuin yli 52 000 vuodessa ansaitsevien määrä. Muuttovoittoa hyvätuloisista työllisistä Lahti sai eniten Vantaalta, Hämeenlinnasta, Orimattilasta, Kotkasta ja Espoosta.


Tulo- ja lähtömuuttajien vaikutusta Lahden väestörakenteeseen on käsitelty tuoreimman käytettävissä olevan tilastotiedon perusteella. Muuttajia koskevat taustiedot ovat pääasiassa vuodelta 2014. Vain pääasiallista toimintaa ja tuloja koskevat tiedot ovat vuodelta 2012.

Lisätietoja:
Irja Henriksson
Tutkija
irja.henriksson@lahti.fi
p. 050 398 5148
Lahden kaupunki
www.lahti.fi

 

Liitetiedostot

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta. Uudessa Lahden kaupungissa asukkaita on noin 120 000.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs