Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lahden muuttoliike vuonna 2013

Lahden kaupunki

Lahden muuttoliike vuonna 2013

Tiedote.
Julkaistu: 25.09.2014 klo 11:36
Julkaisija: Lahden kaupunki

Selvityksen kohteena ovat Lahden ja muiden kuntien välisen muuttoliikkeen vaikutukset Lahden väestörakenteeseen. Maahan- ja maastamuuttajat jäävät siis tarkastelun ulkopuolelle, koska heistä saadut taustiedot eivät ole kattavia. Tiedot ovat pääasiassa vuodelta 2013, paitsi pääasiallista toimintaa ja tuloja koskevat tiedot ovat vuodelta 2011.

Vuonna 2013 muista kunnista muutti Lahteen 5 553 henkilöä ja Lahdesta muutti muihin kuntiin
5 498 henkilöä. Kuntien välinen muuttoliike kasvatti siten kaupungin väkilukua vuoden aikana 55 henkilöllä. Muuttovoitto putosi jyrkästi, sillä viitenä edellisenä vuonna muuttovoittoa muista kunnista oli saatu 417-477.

Vaikutus väestörakenteeseen

Lahden saamasta muuttovoitosta huolimatta alle 25-34 -vuotiaiden ja 45–64 -vuotiaiden asukkaiden määrä pieneni.  Aktiivisimpia muuttajia ovat 15-24 -vuotiaat nuoret aikuiset, joiden määrä kasvoi eniten muuttoliikkeen seurauksena.

Vuonna 2011 sekä tulo- että lähtömuuttajista lähes puolet oli työllisiä, joiden määrä kasvoi muuttoliikkeen seurauksena runsaalla sadalla henkilöllä. Eniten kasvoi kuitenkin opiskelijoiden määrä (208 henkilöä), mikä näkyy myös muissa muuttoliikkeen vaikutusta väestörakenteeseen koskevissa taulukoissa.  Eläkeläistenkin lisäys oli noin sata henkilöä. Sen sijaan lasten määrä laski edellisvuosien tapaan.

Vuonna 2011 Lahteen muuttaneiden keskimääräiset valtionveronalaiset vuositulot olivat liki 200 euroa suuremmat kuin Lahdesta muuttaneiden vuositulot. Tulomuuttajien tulokertymä oli yli kahdeksan miljoonaa euroa suurempi kuin lähtömuuttajien.

Muuttoliikkeen myötä etenkin alle 22 000 euroa vuodessa ansaitsevien asukkaiden määrä kasvoi,
mikä johtuu ainakin osittain opiskelijoiden suuresta tulomuutosta. Kaikkein suurituloisimpia eli yli 52 000 euron vuosituloihin yltäviä työllisiä asukkaita tuli kaupunkiin lisää 38 henkilöä.  Heistä työllisiä oli 26.

Suurituloisten työllisten muuttovoittoa saatiin Helsingin seutukunnalta 38 henkilöä, joista 13 tuli Helsingistä, 11 Vantaalta ja viisi Espoosta.  Suurituloisia työllisiä Lahti puolestaan menetti eniten Hollolaan (16 henkilöä) ja Tampereelle (11 henkilöä). Naapurikuntiinsa Lahti menetti yhteensä 15 hyvätuloista työllistä.

Muuton suunta

Lahden muuttoliike on vilkkainta pääkaupunkiseudun, Lahden kaupunkiseudun kuntien ja Tampereen kesken.

Lahteen muutettiin vuonna 2013 eniten Hollolasta, Helsingistä, Nastolasta, Orimattilasta ja Heinolasta. Lahdesta puolestaan muutettiin eniten Helsinkiin, Hollolaan, Nastolaan, Orimattilaan ja Tampereelle. Muuttovoittoa Lahti sai eniten Hollolasta, Nastolasta, Heinolasta, Asikkalasta ja Mäntsälästä.  Muuttoliikkeen seurauksena Lahti menetti eniten asukkaita Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun.

Vuonna 2013 Lahti sai muuttovoittoa kaikista sen naapurikunnista yhteensä 168 henkilöä. Kaupunkiseudun ulkopuolisista Päijät-Hämeen kunnista Lahti sai muuttovoittoa yhteensä 87 henkilöä.

Lähtömuuttajia pääkaupunkiseudulle oli yhteensä runsas 1 200 ja tulomuuttajia liki 900 henkilöä, joten Lahden muuttotappioksi jäi  367 henkilöä. Muuttoliike Helsingin, Espoon ja Kauniaisten kanssa oli negatiivinen, mutta Vantaalta Lahti sai muuttovoittoa.

Päijät-Hämeen ja pääkaupunkiseudun ulkopuolisista Suomen kunnista Lahteen muuttaneita oli 167 henkilöä enemmän kuin lähtömuuttajia.

Lisätietoja:
tutkija Irja Henriksson
irja.henriksson@lahti.fi 
p 050 398 5148

 

Liitetiedostot

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Metropolialueella sijaitsevassa Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs