Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lahden kaupunki muistuttaa kuntalaisia rokotusten tärkeydestä

Lahden kaupunki

Lahden kaupunki muistuttaa kuntalaisia rokotusten tärkeydestä

Tiedote.
Julkaistu: 06.10.2015 klo 14:00
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala käynnistää marraskuussa terveystiedotuskampanjan, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta influenssasta sekä pneumokokkibakteerin aiheuttamista taudeista. 50 vuotta täyttäneille postitettavissa terveystiedotteissa kerrotaan influenssan ja pneumokokkitautien ennaltaehkäisystä.

Rokottaminen on yksi parhaista keinoista torjua vakavia infektioita

Kun ikää karttuu, elimistö ei pysty enää puolustautumaan taudinaiheuttajia vastaan yhtä tehokkaasti kuin nuorempana. Tämä korostaa sairauksien ennaltaehkäisyn merkitystä.

Influenssa on nimenä tuttu, mutta se sekoitetaan usein tavalliseen nuhakuumeeseen eli flunssaan. Influenssa on kuitenkin flunssaa huomattavasti ärhäkämpi tauti. Vakavimmillaan influenssa voi johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan.

65 vuotta täyttäneiden, pienten lasten ja raskaana olevien riski sairastua influenssaan on korkea, vaikka he olisivatkin terveitä. Lisäksi riskiryhmiin kuuluvien riski sairastua vakaviin jälkitauteihin on korkea. Riskiryhmiin kuuluvat iästä riippumatta sydän- ja verisuonitauteja, diabetesta, keuhkosairauksia, maksa- ja munuaistauteja sairastavat sekä potilaat, joiden vastustuskyky on sairauden tai sen hoidon vuoksi heikentynyt.

Lisäksi potilas- ja hoivatyötä tekevä terveys- ja sosiaalialan henkilöstö ja alan opiskelijat saavat maksuttoman influenssarokotuksen. Ottamalla rokotteen influenssaa vastaan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö ei ainoastaan suojaa itseään influenssalta vaan suojaa myös ikääntyneitä ja sairaita, joilla influenssarokotusten teho jää heikoksi. Henkilökunnan rokotukset vähentävät kuolleisuutta etenkin pitkäaikaislaitoksissa ja ikääntyneiden vuode- sekä vanhainkotiosastoilla.

Influenssarokote tulee uusia joka vuosi.

Pneumokokkiriskiä voi pienentää

Pneumokokki on monelle vieras taudinaiheuttaja. Kyseessä on bakteeri, joka on merkittävin vakavien bakteeritulehdusten aiheuttaja Suomessa. Lievimmillään pneumokokki aiheuttaa ikäviä, mutta suhteellisen harmittomia tauteja kuten poskiontelotulehduksia ja korvatulehduksia. Tietyissä olosuhteissa pneumokokkibakteeri voi aiheuttaa vakavia tauteja. Aikuisilla tavallisin pneumokokin aiheuttama vakava tauti on keuhkokuume.

Riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin kasvaa iän myötä. Riskiä voi pienentää ottamalla rokotuksen, lopettamalla tupakoinnin, käyttämällä alkoholia kohtuudella, muistamalla käsihygienian sekä perussairauksien hyvällä hoidolla. 

Tiedotuskampanjan tavoitteena on kertoa kuntalaisille, että niin influenssa kuin pneumokokkitauditkin ovat suhteellisen yleisiä ja vakavia, ja että niiltä kannattaa suojautua. Rokotusten avulla tartuntataudit vähenevät ja hoitokulut pienenevät. Parhaimmillaan rokotteen avulla voidaan välttää laitostumiskierre, joka ikääntyneellä saattaa alkaa esimerkiksi keuhkokuumeesta.

Influenssa- ja pneumokokkirokotteita on käytetty jo pitkään

Kansallisen rokotusohjelman kausi-influenssarokotteita on käytetty jo vuosikymmeniä. Influenssarokote on maksuton kaikille yli 65-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville ja heidän läheisilleen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstölle.

Pneumokokkirokotteet ovat myös olleet käytössä pitkään. Niitä on annettu lapsille ja aikuisille ympäri maailman useita satoja miljoonia annoksia. Pneumokokkirokote on omakustanteinen ja vaatii reseptin. Jos haluaa itselleen pneumokokkirokotuksen, on ensin soitettava omalle terveysasemalle ja tarkastettava rokotustarpeensa. Mikäli lääkäri katsoo rokotteen tarpeelliseksi ja kirjoittaa reseptin, rokotteen voi noutaa apteekista ja varata ajan omalta terveysasemalta influenssa- ja pneumokokkirokotteen ottamiseen.

Mikäli haluat selvittää rokotustarpeesi pneumokokkitauteja vastaan soita Terveysneuvoon

p. 03 4108 9420, pääterveysaseman asiakkaat p. 03 4108 9425, ma–to klo 7.30–16, pe 7.30–15.

 

Kausi-influenssa ja pneumokokkirokotukset lähiklinikoilla, pääterveysasemalla ja Terveyskioskilla (vk 48)

23.–26.11. klo 9–15
27.11. klo 9–14

ja lisäksi Terveyskioskilla

7.–11.12. klo 9–17
12.12. klo 9–15
14.1. klo 9–17
16.1. klo 9–15

Opiskeluterveydenhuolto 23.–27.11. klo 8–11.

Koululaisilla rokotus edellyttää vanhempien yhteydenottoa kouluterveydenhuoltoon.

Äitiys- ja lastenneuvolassa: Koko rokotuskauden ajan neuvola-asiakkaat, lapset, raskaana olevat ja perheenjäsenet, saavat kausi-influenssarokotteet ajanvarauksella tai vastaanoton yhteydessä omasta neuvolasta. Ajanvarausaika puhelimitse on klo 12–13.

Sen lisäksi järjestetään yleiset rokotustilaisuudet ilman ajanvarausta:

ma 23.11. klo 12–18 Launeen neuvolassa
ke 25.11. klo 12–18 Ahtialan neuvolassa
to 26.11. klo 12–18 Keskustan ja Metsäkankaan neuvoloissa

Lisäksi neuvolaikäisten rokotuksia annetaan lauantaina 12.12.2015 ja 16.1.2016 klo 9–15 Terveyskioskissa. Kaksivuotiaille lapsille kausi-influenssarokote annetaan tänä vuonna nenäsumutteena.

 

Lisätietoa antaa:

Jukka Majuri, tartuntataudeista vastaava lääkäri
Lahden kaupunki, Sosiaali- ja terveystoimiala

      

         

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta. Uudessa Lahden kaupungissa asukkaita on noin 120 000.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs