Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lahden kaupungin talousohjelma tuo odotettua paremman tuloksen

Lahden kaupunki

Lahden kaupungin talousohjelma tuo odotettua paremman tuloksen

Tiedote.
Julkaistu: 22.01.2015 klo 09:00
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupunki on onnistunut talouden tasapainottamisessa. Konsernipalvelujohtaja Mika Mäkisen mukaan tilikauden 2014 ylijäämäksi on alustavan arvion mukaan tulossa yli 18 milj. euroa. Talousarviossa oli tulokseksi arvioitu puolen miljoonan euron alijäämä. Talouden tasapainottuminen perustuu useisiin toimenpiteisiin, merkittävänä pitkävaikutteisena tekijänä on henkilöstön vähentäminen.

– Ellemme olisi tarttuneet talouteen ripeillä toimenpiteillä, meidän tuloksemme olisi jäänyt 10 milj. euroa miinukselle, konsernipalvelujohtaja muistuttaa vuoden 2013 heikosta tuloksesta.

Lahden kaupungilla on edelleen sopeuttamistarvetta vaikeassa kuntatalouden tilanteessa. Mäkisen arvion mukaan kaupungin käyttötaloudesta pitää vielä karsia vähintään 30 milj. euroa kahden seuraavan vuoden aikana. Rakenteelliset uudistukset toimintatapoihin ja palveluverkkoon ovat välttämättömiä.

– Henkilöstövähennykset pienentävät myös tulevien vuosien sopeuttamistarvetta, siihen eivät vaikuta kertaluonteiset tulot kuten konserniyhtiöiden järjestelyt, sanoo Mäkinen. Kaupungin palvelut järjestetään uudelleen niin, että palvelutarpeisiin pystytään vastaamaan pienemmällä henkilöstömäärällä.

Lahden kaupunki on vähentänyt henkilöstöä vuoden 2014 kuluessa 300 työntekijällä, joista vakinaisia on ollut kolmannes. Jatkossa, vuodesta 2015 vuoteen 2017, henkilöstösuunnitelma arvioi vähennykseksi yli 300 työntekijää. Toteutettavat järjestelyt perustuvat mahdollisimman pitkälti luonnolliseen vaihtuvuuteen ja sisäisiin siirtoihin, näin vältytään lomautuksilta ja irtisanomisilta.

– Tähän saakka vaikutus palveluihin on ollut vähäinen, eri toimipisteiden aukioloaikoja ja toimintatapoja on tarkistettu, sanoo Mika Mäkinen. Toimipisteiden määrää on kuitenkin vähennettävä. Hyvä avaus on Jalkarantaan ja Liipolaan tulevat monitoimitalot, joiden suunnittelussa kaupunkilaiset ovat olleet aktiivisesti mukana.

Lahden kaupunki on kahden viimeisen vuoden aikana tarkistanut myös verotuloa. Tuloveron korotuksen vaikutus budjettiin on vuosittain 12 milj. euroa ja kiinteistövero 5 milj. euroa. Mäkinen muistuttaa, että kaupunki on menettänyt valtionosuuksia noin 26 milj. euroa vastaavana aikana.

– Yksi terveen talouden mittareista on tilikauden ylijäämä. Lahdessa sen tulisi olla pysyvästi keskimäärin 25 milj. euroa, joka varmistaisi vuosikatteen kaupungin investointien tasolle, sanoo konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen.

Lahden taloussuunnittelu perustuu pitkäjänteiseen kestävään kehittämiseen. Kustannuksia pitää pystyä karsimaan pysyvästi, vähentämällä kiinteitä kuluja niin hallinnossa, palveluissa kuin tilakustannuksissakin. Kaupungin henkilöstö on ollut hyvin mukana tasapainotustoimissa.

 

Lisätietoja:

konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen
050 556 9815

 

 

 

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs