Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Lahden Aikuissosiaalityön sähköinen vuosiraportti ePos julkaistaan Lahden kaupungintalolla 24.11.2016 klo 13.30

Lahden kaupunki

Lahden Aikuissosiaalityön sähköinen vuosiraportti ePos julkaistaan Lahden kaupungintalolla 24.11.2016 klo 13.30

Tiedote.
Julkaistu: 23.11.2015 klo 16:10
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungintalolla 24.11.2016 klo 13.30 alkavassa tilaisuudessa julkaistaan Lahden Aikuissosiaalityön ensimmäinen sähköinen vuosiraportti, ePos.

Some ja sähköinen raportti tiedon tuottamisen välineinä

Uuden, huhtikuussa voimaantulleen sosiaalihuoltolain yhtenä tavoitteena on lisätä hyvinvointiin vaikuttavien seikkojen huomiointia päätöksenteossa. Laissa määritellään, että sosiaalityössä on tuotettava tietoa asiakkaiden tarpeista päätöksenteon tueksi.

Lahdessa päätettiin vastata lain tuomiin uusiin haasteisiin tuottamalla tietoa eri kanavia käyttäen ja sosiaalista mediaa hyödyntäen. Perinteiset vuosiraportti -tyyppiset paperijulkaisut koettiin raskaiksi, hitaiksi ja kankeiksi. Niinpä Aikuissosiaalityölle avattiin Twitter -tili (https://twitter.com/SosiaaliLahti) sekä perustettiin blogi (http://lahdenaikuissosiaalityo.blogspot.fi/), jota ylläpitävät Aikuissosiaalityön työntekijät. Lisäksi päätettiin julkaista Aikuissosiaalityön sähköinen vuosiraportti, ePos, jossa kerrotaan kuvin ja tarinoin sosiaalityön arjesta ja asiakkaista.

Tiedä enemmän, luule vähemmän

Sote tiivistyy keskusteluissa helposti pelkäksi terveydenhuolloksi. Mikäli sosiaalityöstä ylipäätään puhutaan, se mielletään rahan jakamiseksi, juoppojen hyysäämiseksi ja lasten huostaanotoiksi. Todellisuudessa Aikuissosiaalityön tehtäväkenttiä ovat muun muassa köyhyys, työttömyys, yksinäisyys ja syrjäytymisen ehkäisy. Sosiaalityöllä on suuri merkitys kuntalaisten hyvinvoinnin lisäämisessä sekä huono-osaisuuden vähentämisessä ja ehkäisemisessä.

Salassapitosäännökset sitovat sosiaalityöntekijöitä niin, ettei yksittäisistä asiakkaista saa puhua. Pulmana on kuitenkin ollut se, että sosiaalityöntekijät ovat vaienneet silloinkin, kun heillä olisi mahdollisuus ottaa asioihin kantaa yleisellä tasolla. Tästä johtuen sosiaalityössä kertynyttä tietoa ei ole ollut mahdollista hyödyntää tukena kuntalaisten palvelujen suunnittelussa.

Mitä verorahoilla tehdään Aikuissosiaalityössä?

Lahden Aikuissosiaalityössä oli vuonna 2014 kaikkiaan 3000 asiakaskäyntiä ja Aikuissosiaalityön nettomenot olivat n. 3,5 miljoonaa euroa. Vastaavasti joidenkin arvioiden mukaan yhden nuoren syrjäytyminen maksaa yhteiskunnalle noin miljoona euroa. Voidaan siis ajatella, että sosiaalityöhön sijoitetut verorahat tuottavat itsensä moninkertaisina takaisin ehkäisemällä nuorten syrjäytymistä tai katkaisemalla syrjäytymiskehityksen sekä lisäämällä kuntalaisten osallisuutta ja hyvinvointia.

Lisätietoja

Aikuissosiaalityön päällikkö Tarja Laukkanen
Lahden Aikuissosiaalityö
p. 050 539 1647
tarja.laukkanen@lahti.fi

Johtavat sosiaalityöntekijät
Lahden Aikuissosiaalityö

Tuula Carroll, p. 044 416 3498, tuula.carroll@lahti.fi

Kaisa Hujanen, p. 050 398 7637, kaisa.hujanen@lahti.fi

Taina Nurmikumpu, p. 050 398 7473, taina.nurmikumpu@lahti.fi   

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs