Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kupittaan lintulammikoille kesäasukkaat

Turun kiinteistöliikelaitos

Kupittaan lintulammikoille kesäasukkaat

Tiedote.
Julkaistu: 27.05.2016 klo 15:08
Julkaisija: Turun kiinteistöliikelaitos

Kupittaanpuiston virkistysalueen lintulammikoilla on valmistauduttu lintujen, vuohien ja kanien vastaanottamiseen. Lammikot on pesty ja niiden vesi vaihdettu. Katetun lintutarhan kattovaijerit kiristetään lauantaina ja samalla tarhaan tuodaan kanoja ja riikinkukkoja. Seuraavana muuttokuormassa ovat myskisorsat sekä muita lintuja. Vuohitarhan vuohet ja kesyhanhet saapuvat viimeisessä muuttoerässä keskiviikkona eläintenhoitajien aloittaessa työt.

Siihen, mitkä yksilöt pääsevät kesätarhalleen muuttamaan, vaikuttaa kolme seikkaa: sukupuoli, ikäjakauma ja lajien keskinäinen toimeen tuleminen. "Vuodenajatkin vaikuttavat siihen, miten eri yksilöt ja lajit tulevat keskenään toimeen”, kertoo Ville Roivainen Hillfingaanista. Turun kaupungin eläintenhoitaja Roivainen hoitaa eläimiä ympäri vuoden kotonaan Koski TL:ssä.

Tänä kesänä lintulammikoille muuttavista eläimistä harvinaisimpia ovat Himalaya Monal-fasaani sekä musta riikinkukko, molemmat ainoita lajinsa edustajia Suomessa. Erittäin harvinaisia ovat myös Wallich-fasaanit, joiden kutsuhuuto muistuttaa auton varashälytintä. Neljä punakaulahanhea ovat maailmanlaajuisesti uhanalaista lajia. Samat yksilöt viettivät viime kesänkin Kupittaalla.

Riikinkukkoja tarhaan muuttaa kymmenisen kappaletta. Täyspitkä pyrstö voi olla vain yhdellä riikinkukolla ja tänä kesänä pitkäpyrstöinen riikinkukko on musta väriltään. Riikinkukot muuttavat kanojen kanssa hanhitarhaan, jossa on kattoverkko. Kanoja on useita eri lajeja, lähinnä pieniä ja keskisuuria vähälukuisen lajinsa edustajia.

Suurimmasta osasta tarhojen asukkaita on tietoa aitaan kiinnitetyissä kylteissä.

Tänä kesänä pääsee seuraamaan poikasten kehittymistä

Moni lintulammikoilla vieraillut muistelee erityisesti vuohia. Aiempina kesinä tarhalla viettäneistä vuohista Ollos palaa kahden kilinsä kanssa. Kun viime kesän asukas, harmaa Laku-pukki otetaan mukaan, onkin koko vuohiperhe koossa. ”On varmasti iso ilo monille tarkkailla vuohiperheen elämää”, arvelee Roivainen.

Eläintenhoitajien iloksi hanhenpoikaset ovat juuri kuoriutuneet. Hanhiemot poikasineen muuttavat hanhitarhaan heti, kun se avautuu, ja kaupunkilaiset pääsevät seuraamaan poikasten kehittymistä aikuisikään.

Kiitoksia lintulammikoilla vieraileville

Turkulaiset ovat valveutuneita eläinten ystäviä: ”Viime vuosina ei ole ollut minkäänlaista häiriköintiä vaan porukka käyttäytyy tosi fiksusti”, kiittelee Ville Roivainen. Hän iloitsee huomatessaan, miten eläintenhoitajan ohjeita ja tarinoita kerrotaan eteenpäin ja turistejakin opastetaan auliisti. Kukaan ei enää esimerkiksi ruoki eläimiä. Ihmiset pitävät lintulammikoita osana yhteistä olohuonetta, ja käyttäytyvät sen mukaisesti.

Vuohille pyritään tuomaan joka aamu tuoreita oksia. Oksat jätetään nippuihin aidan ulkopuolelle ja koska eläimiin suhtaudutaan asiallisesti, on oksia nykyään lupa syöttää vuohille.

”Olemme kasvattaneet ja hoitaneet eläimet itse ja siksi ne ovatkin meille eläintenhoitajille perheenjäseniä, omia persooniaan. Meidän on helppo hoitaa eläimiä rennolla asenteella, koska turkulaiset ovat sisäistäneet, että Turussa eläimistä huolehditaan. Jos joudumme piipahtamaan pois alueelta, voimme luottaa siihen, että eläinten perään katsotaan. Jos hätätilanne sattuu, meille kyllä ilmoitetaan”, kertoo Roivainen. Eläintenhoitajat haluavatkin kiittää kaupungin asukkaita siitä, että ilmoitustaululla olevaan puhelinnumeroon soitetaan vain hätätilanteissa.

Lisätietoa: eläintenhoitaja Ville Roivainen, Hillfingaan, puh. 040-9372650 (jos puheluun ei heti vastata, jätä tekstiviesti)

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs