Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kuntien uudet ja laajenevat tehtävät rahoitetaan täysimääräisesti valtionosuuksilla vuodesta 2016

Valtiovarainministeriö

Kuntien uudet ja laajenevat tehtävät rahoitetaan täysimääräisesti valtionosuuksilla vuodesta 2016

Tiedote.
Julkaistu: 15.09.2014 klo 15:27
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Hallitus on antanut eduskunnalle 15. syyskuuta esityksen kuntien uusien ja laajenevien tehtävien rahoituksesta. Vuonna 2016 kuntien uudet tehtävät ja velvoitteet rahoitetaan täysimääräisesti valtionosuuksilla. Päätös koskee vuoden 2013 kehyspäätöksen jälkeen annettuja tehtäviä. 

Tällä hetkellä kuntien uusien tehtävien rahoituksesta puolet katetaan valtionosuuksilla. Mikäli kunnille esitetään vuoden 2015 aikana uusia tehtäviä ja velvoitteita, koskee täysimääräinen valtionosuus myös niitä.  

– Olen erittäin tyytyväinen nyt tehtyyn päätökseen, jolla turvataan kunnille annettavien uusien tehtävien ja velvoitteiden rahoitus. Vastedes valtion on korvattava kunnille annettavista tehtävistä aiheutuvat menot täysimääräisesti. Uskon, että tämä saattaa osaltaan hillitä kunnille annettavien tehtävien määrää, ministeri Risikko toteaa.

– Olen seurannut huolestuneena kuntien peruspalvelujen valtionosuuksien vähenemistä. Tällä tehtävien rahoittamista koskevalla päätöksellä vahvistetaan kuntien rahoitusasemaa uusien tehtävien ja velvoitteiden osalta ja helpotetaan osaltaan valtionosuusprosentin alenemisen vaikutusta kuntatalouteen, ministeri sanoo.

Kuntien peruspalvelujen valtionosuusprosentti alenee 25,42 prosenttiin vuonna 2015. Nykyinen valtionosuusprosentti on 29,57. Osa vähennyksestä liittyy vuoden 2015 alusta voimaan tulevaan valtionosuusuudistukseen. 

Valtionosuusprosentin pienenemiseen vaikuttavat myös aiemmissa kehyspäätöksissä tehdyt valtionosuuden leikkaukset, ammattikorkeakoulujen rahoitusuudistukseen liittyvä vähennys ja kevään 2014 kehyspäätöksen sopeutustoimet.

Valtionosuusjärjestelmän uudistus

Lisätietoa

ylijohtaja Päivi Laajala, puh. 02955 30026
finanssineuvos Markku Nissinen, puh. 02955 30314
neuvotteleva virkamies Arto Salmela, puh. 02955 30377

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs