Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kuntakokeilut tukevat kuntien velvoitteiden vähentämistä

Valtiovarainministeriö

Kuntakokeilut tukevat kuntien velvoitteiden vähentämistä

Tiedote.
Julkaistu: 03.09.2014 klo 13:24
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Kuntien velvoitteiden vähentämistä tuetaan kuntakokeiluilla. Valtio vähentää kokeilukuntien velvoitteita ja keventää ohjauskäytäntöjä, ja kunnat voivat nykyistä vapaammin kehittää poikkihallinnollisia toimintamalleja kuntalaisten tarpeiden perusteella.

Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman tavoitteen mukaan kuntien tehtäviä ja velvoitteita vähennetään niin paljon, että kunnat säästävät miljardi euroa vuodessa. Tämän tavoitteen toteutumisen tueksi käynnistetään kuntakokeiluja. Kokeiluihin osallistuu 16 kuntaa tai selvitysalueen kuntaryhmää, yhteensä 56 kuntaa.

Valtiovarainministeriö on valmistellut kuntakokeiluista lakiluonnoksen (hallituksen esitys laiksi kuntien velvoitteiden ja ohjauksen vähentämistä ja monialaisten toimintamallien tukemista koskevista kokeiluista). Hallinnon ja aluekehityksen ministerityöryhmä (Halke) puolsi keskiviikkona 3. syyskuuta lakiluonnoksen viemistä valtioneuvoston käsiteltäväksi.

- Tehtävien ja velvoitteiden vähentäminen on osoittautunut ennakoitua vaikeammaksi. Kuntakokeiluilla voidaan madaltaa kynnystä tähän ja kokeilla ensin, miten asiat onnistuvat uudella tavalla. Kokeilukunnat saavat vapaammat kädet toimia, kun valtio vähentää lakisääteisiä velvoitteita ja keventää suositusten ohjausta. Kokeilukauden päättyessä vuonna 2016 arvioidaan, miten kokeiltuja ratkaisuja voitaisiin vakinaistaa ja laajentaa kaikkiin kuntiin, sanoo liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko.

Kokeiluissa on mukana kuusi toimintamallia:

  • Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli: Kunnat voivat osin yhdistää asiakkaan palvelusuunnitelmia eri palvelualoilta, niin että asiakas saa yhteisen suunnitelman tarvitsemistaan palveluista. Kunnat voivat hyödyntää kokeilusäännöksiä asiakkaan tietojen käsittelystä.
  • Koulutuspalvelut: Selvitysaluekunnat tekevät yhteistyötä esimerkiksi oppilaitosverkon hyödyntämisessä.
  • Kuntien toiminnan valvonta: Yksityiskohtaisten suositusten ja ohjeiden soveltamiskäytäntöjä kevennetään. Palvelun onnistumista arvioidaan asiakkaan näkökulmasta.
  • Asumispalvelut: Kokeilussa kevennetään ohjausta, joka tuo kunnille kustannuspaineita, ja edistetään uusien toimintamallien kehittämistä. Tämä koskee esimerkiksi tilasuosituksia. Palveluja arvioidaan asiakkaan näkökulmasta.
  • Kuntien ja Kelan yhteistyö: Vantaan kaupunki ja Kela laajentavat yhteistyötään toimeentulotukipalveluissa. Palveluissa voidaan hyödyntää kokeilusäännöksiä asiakkaan tietojen käsittelystä.
  • Nuorisotakuu: Kunnat ja TE-keskukset parantavat yhteistyötään keskinäisin sopimuksin, jotta nuoria pystytään palvelemaan paremmin ja tehokkaammin.

Hallituksen esitys kuntakokeiluista on tarkoitus antaa eduskunnalle syyskuussa. Laki olisi voimassa vuoden 2015 alusta vuoden 2016 loppuun saakka.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Silja Hiironniemi, puh. 02955 30220

Projektipäällikkö Sonja Manssila, puh. 02955 30534

Erityisavustaja Antti Häkkänen, puh. 02955 30228

etunimi.sukunimi@vm.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs