Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kouluun ilmoittauduttiin ja painotettuun opetukseen haettiin sähköisesti

Lahden kaupunki

Kouluun ilmoittauduttiin ja painotettuun opetukseen haettiin sähköisesti

Tiedote.
Julkaistu: 03.02.2014 klo 09:52
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin kouluissa ensi elokuussa 2014 koulutiensä aloittaa yli 980 ekaluokkaista, mikä on nelisenkymmentä enemmän kuin elokuussa 2013. Heistä yli 80 % ilmoitettiin kouluun sähköisesti Wilma-järjestelmän kautta.

Aktiivisimmat sähköisen ilmoittautumisen käyttäjät löytyvät tällä kertaa itäiseltä oppilasalueelta (85 %). Alhaisin alueellinen sähköinen ilmoittautumisluku oli 73 % keskustan oppilasalueella. Viitisenkymmentä ekaluokkalaisista ilmoitettiin paikan päällä siinä lähikoulussa, josta ekaluokkalainen koulupaikkaa haki. Henkilökohtainen ilmoittautuminen kouluissa oli mahdollista tunnin ajan torstaina, kun varsinainen sähköinen ilmoittautuminen päättyi keskiviikkona.

Koulutulokaspostin saaneista ekaluokkalaisista sadan tilannetta vielä selvitetään. Osa heistä on hakenut koulunkäynnin lykkäämistä vuodella, osa hakee erityisluokalle tai yksityiseen kouluun. Osa on mahdollisesti kaupungista pois muuttaneita.

Tiirismaan englanninkielisille luokille hakijoita on yhteensä 29, joista ensisijaisia ovat englanninkielisen esikoulun oppilaat. Lahden ruotsinkieliseen kouluun hakijoita on 10.

Seuraavaksi ilmoittautumiset tarkistetaan sekä suunnitellaan oppilaiden sijoittuminen ja luokkien muodostuminen alueiden kouluihin. Koulun rehtori tekee oppilaaksi ottamisesta päätöksen, jonka huoltajat saavat maaliskuun loppuun mennessä. Myöhemmin keväällä uudet ekaluokkalaiset huoltajineen kutsutaan omaan kouluun tutustumistilaisuuteen.


Koulutulokkaista 64:llä on kahden maan kansalaisuus

Oppilaiden kansalaisuudet jakautuvat 33 eri maan kesken: suomalaisten jälkeen selvästi suurimmat ryhmät ovat venäläiset ja virolaiset. Muita kansalaisuuksia on tasaisemmin yksittäisiä oppilaita.

Tulevista ekaluokkalaisista vieraskielisiä on lähes 80. Koulutulokkaiden joukossa puhutaan 20 eri äidinkieltä. Näistä suomen jälkeen selkeästi eniten on venäjää äidinkielenään puhuvia. Venäjän jälkeen suurimmat ryhmät ovat arabiaa, kurdia ja viroa äidinkielenään puhuvat.


Englannin- ja ruotsinkielistä esiopetusta

Englanninkieliseen eskariin hakijoita on viitisenkymmentä, joista 22 tulee valituksi kielellistä lahjakkuutta mittaavan soveltuvuuskokeen avulla. Esiopetuksen Lahden ruotsinkielisessä koulussa aloittaa kuusitoista lasta. Muilta osin kaupungin esiopetukseen hakijoiden määrät selviävät helmikuun kuluessa.


Yli 460 oppilasta haki painotettuun opetukseen

Liikunta, musiikki sekä luonnontiede ja matematiikka (Luma) kiinnostivat hakijoita eniten. Liikuntaan ensisijaisena hakutoiveena haki yhteensä yli 200 oppilasta, musiikkiin yli 130 oppilasta ja Lumaan lähes 60 oppilasta. Myös muihin painotuksiin hakijoita oli sen verran, että ryhmät saataneen muodostettua.

Painotettuun opetukseen haettiin ensimmäistä kertaa sähköisesti. Painotettuun haki yli 460 oppilasta. Heistä kolmisensataa on menossa 7. luokalle ja loput 3. luokalle. Toisen hakutoiveen esitti lähes 60 oppilasta, joista viitisenkymmentä on menossa 7. luokalle ja kymmenkunta 3. luokalle. Ensimmäisen hakutoiveen esittäneistä lähes 80 oli Lahden kaupungin koulujen ulkopuolelta, toisen hakutoiveen esittäneistä kymmenkunta.


Kolmannella luokalla englantia, saksaa tai ruotsia
 
Tulevasta 980 kolmasluokkalaisesta A1-kielenä englannin opiskelun aloittaa 815 oppilasta. Muun A1-kielen valinneita on tänä vuonna reilut 140: eniten saksan kieltä, sitten ruotsia ja venäjää. Ranskan kielen ja myös kahden saksan kielen ryhmän osalta ryhmien muodostumista vielä selvitetään. Kieliryhmän perustamiseen tarvitaan vähintään kaksitoista oppilasta.

Lisätietoja: Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen, puh. 044 716 1328
___________
INFO 
Alakoulut oppilasalueittain
Lahti on jaettu viiteen oppilaaksiottoalueeseen. Oppilaan kotiosoite kertoo, mihin oppilasalueeseen hän kuuluu. Lähikoulu on jokin oppilaan kotipaikan mukaisen oppilasalueen kouluista, mutta ei välttämättä aina se lähin koulu.

Keskustan alue
Harju, Vuorikatu 29
Möysä, Hiljankuja 6
Tiirismaa, englanninkieliset luokat, Ursankatu 4
Lahden ruotsinkielinen koulu, Teinintie 4
Lotila, Vuoksenkatu 9 (Anttilanmäen toimipiste 1-2 lk)

Pohjoinen alue
Kivimaa, Lahdenkatu 62
Mukkula, Lippokatu 1
Itäinen alue
Ahtiala , Purorinteenkatu 4
Kunnas, Opinkatu 4
Karisto, Karistonkatu 213
Myllypohja, Vanha Ahtialantie 93

Eteläinen alue 
Laune, Ajokatu 167
Länsiharju, Helsingintie 52
Liipola-Kaikuharju, Ostoskatu 3
Renkomäki, Orimattilankatu 93

Läntinen alue
Jalkaranta, Sarvikuja 1
Kärpänen, Kasakkamäentie 1 (Metsäkankaan toimipiste 1-2 lk)
Kasakkamäki, Sävelkatu 2 

___________
INFO 
Painotetun opetuksen tarjonta 
Taide Kivimaan peruskoulu (3. lk)
Käsityö Launeen peruskoulu (3. lk)
Musiikki Lotilan peruskoulu (3. lk), Tiirismaan peruskoulu (7. lk)
Luonnontiede ja matematiikka (Luma) Länsiharjun peruskoulu (3. lk), Salpausselän peruskoulu (7. lk)
Liikunta Mukkulan peruskoulu (3. ja 7. lk), Salpausselän peruskoulu (7. lk) 
Kuvataide Kärpäsen peruskoulu (7. lk)
Luova työskentely Salinkallion peruskoulu (7. lk)

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs