Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Koululaisten Yrityskylä kevätlukukaudeksi Lahteen

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT

Koululaisten Yrityskylä kevätlukukaudeksi Lahteen

Tiedote.
Julkaistu: 15.12.2014 klo 10:16
Julkaisija: Taloudellinen tiedotustoimisto TAT

Maailman parhaana palkittu suomalainen koulutusinnovaatio, Taloudellisen tiedotustoimiston TATin kehittämä Yrityskylä toimii kevätlukukauden 2015 Lahdessa. Toukokuun loppuun mennessä Yrityskylässä vierailee liki 2 800 oppilasta Päijät-Hämeestä, Kouvolasta, Riihimäeltä ja Mäntsälästä. Opintokokonaisuudessa koululaiset tutustuvat työelämään, yrittäjyyteen ja yhteiskuntaan. Kylä toteutetaan yhdessä Lahden kaupungin kanssa.

Lahden kaupunki halusi lähteä mukaan Yrityskylään, koska se oli etsinyt jo parin vuoden ajan toimivaa ratkaisua koulujen yrittäjyyskasvatukseen ja sen kehittämiseen. Pontimena toimi myös Yrityskylän keräämä myönteinen palaute niistä kaupungeista, joissa kylä oli vieraillut aikaisemmin.

– Oppilaiden aktiivisuus ja toiminnallisuus korostuvat Yrityskylässä. Elinvoimaisessa ja lapsiystävällisessä kaupungissa jokaisen lapsen ja nuoren kasvupolkuun kuuluu käsitys itsestä vastuullisena toimijana yhteisössään. Tekemisen ja oppimisen intoa voidaan vahvistaa Yrityskylän kaltaisten myönteisten kokemusten kautta, toteaa Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen.

– Iloitsen, että Päijät-Hämeen ja lähiseutujen kunnat haluavat kehittää yrittäjyyskasvatusta. Paikalliset yritykset osoittavat aitoa halua auttaa koululaisia, jotta nämä pääsevät tutustumaan työelämään ja yrittäjyyteen lähietäisyydeltä. Yrityskylässä opitaan myös oman talouden hallintaa, joka on välttämätön kansalaistaito, sanoo Yrityskylän toiminnanjohtaja Tomi Alakoski.

Vahva paikallinen yrittäjähenki näkyy Mannerheiminkatu 13:een rakennettavan Lahden Yrityskylän yhteistyökumppaneissa. Lahden Tilikeskus Oy, Lahden Keskusapteekki, Vääksyn Lääkärikeskus, Kuljetusliike Helokivi Oy, Osuuskauppa Hämeenmaa, Stala Oy ja Stalatube Oy ovat mukana oppimisympäristössä.  

Yrityskylän yhteistyökumppaneiden joukkoon kuuluvat myös muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriö, STEK, Tevella Oy, Yksityisyrittäjäin säätiö, Suomen Metsäsäätiö, Metsämiesten Säätiö, Nordea, ISS Palvelut Oy, KESKO ja Martela.

Jo 70 000 kuudesluokkalaista vieraillut Yrityskylissä

Yrityskylä on suomalainen konsepti, joka on saanut runsaasti kansainvälistä tunnustusta. Muun muassa World Innovation Summit for Education (WISE) palkitsi sen hiljattain maailman parhaana koulutusinnovaationa. Vuonna 2013 Euroopan komissio palkitsi Yrityskylän yrittäjämäisen ajattelun edistämisestä.

Yrityskylä-opintokokonaisuudessa kuudesluokkalaiset perehtyvät ensin koulussa oman opettajan johdolla talouden ja työelämän perusasioihin. Opinnot huipentuvat vierailuun pienoiskaupungiksi rakennettuun kylään, jossa oppilaat työskentelevät omissa ammateissaan, saavat palkkaa sekä toimivat kansalaisina ja kuluttajina. Yrityskylässä on tilat vähintään 15 yritykselle sekä julkisille palveluille, muun muassa kaupungintalolle.

Lukuvuonna 2014–2015 valtaosa Suomen kuudesluokkalaisista vierailee joko alueellisessa tai valtakunnallisesti kiertävässä Yrityskylässä. Näillä näkymin kiertävä kylä päättää toimintansa kevätlukukauden jälkeen Lahteen. Kiertue käynnistyi vuonna 2011 ja se on käynyt kaikkiaan yhdeksässä kaupungissa.

– Kiertävä Yrityskylä on antanut kaupungeille ja kunnille kokemuksen oppimisympäristöstä ja luonut pohjaa useampivuotisille alueellisille kylille. Nytkin toivon, että Päijät-Häme tulisi kevään jälkeen mukaan johonkin alueelliseen Yrityskylään, Tomi Alakoski sanoo.

Alueelliset kylät toimivat tällä hetkellä Helsingissä, Espoossa, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjanmaalla, Itä-Suomessa ja Oulussa. Koko olemassaolonsa aikana Yrityskylissä on vieraillut jo 70 000 oppilasta.


Lisätietoja:

Yrityskylä
Tomi Alakoski
Toiminnanjohtaja
puh. 040 501 5307
tomi.alakoski(a)tat.fi

Lahden kaupunki
Lassi Kilponen
Opetus- ja kasvatusjohtaja
puh. 044 716 1328
lassi.kilponen(a)lahti.fi


Taloudellinen tiedotustoimisto TAT rakentaa Suomea, jonka yrityksillä on osaavat työntekijät ja rohkeutta menestyä. TATiin kuuluvat myös Finnfacts ja T-Media.
www.tat.fi
www.yrityskyla.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs