Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kotkan Kantasataman uudistaminen etenee - kaavaluonnos kaupungin käsittelyyn ja kaupunkilaisten keskusteluun

Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö

Kotkan Kantasataman uudistaminen etenee - kaavaluonnos kaupungin käsittelyyn ja kaupunkilaisten keskusteluun

Tiedote.
Julkaistu: 02.12.2014 klo 17:00
Julkaisija: Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö

Kotkan Kantasatamaan on suunnitteilla koko perheen ajanvietekeskus. Useita vaiheita käsittävä hanke yhdistää ostosmahdollisuudet, uudet hotellit, monipuolisen ravintolatarjonnan, kulttuurin, viihteen ja matkailun, mahdollisesti myös asumisen, kaikki sataman historiaa ja perinteitä kunnioittaen.

Kantasataman uudistamishankkeesta vastaa kansainvälinen kiinteistö- ja aluekehityksen asiantuntijayritys GVA Sawyer. Rakentaminen on tarkoitus aloittaa kesällä 2015, ja ensimmäisen vaiheen, laajamittaisen ja uudenlaisen outlet-keskuksen, arvioidaan valmistuvan viimeistään kesään 2017 mennessä.

Aivan kaupungin keskustassa sijaitsevan alueen kehittäminen edellyttää muutoksia asemakaavaan. Kaavaluonnos esiteltiin tänään tiistaina 2.12. kaupunginvaltuustolle, kaupunkisuunnittelulautakunnalle ja median edustajille.

Erikoiskaupan keskittymä ja saumaton osa kaupungin ydinkeskustaa

Kaavaluonnoksessa satama-alue on osittain muutettu liikerakennuskortteleiksi, joihin sijoittuisi Kantasatamaan suunniteltu ajanvietekeskus. Siihen tulee merkkituotteiden outlet-myymälöiden keskittymä, ravintoloita ja hotelleja.

Alueelle on osoitettu rakennusoikeutta myös meri- ja maakuntamuseon laajentamista, asuinkerrostaloja sekä vierasvenesatamaa ja pysäköintilaitoksia varten. Satamakäyttökin säilyy Kantasataman tärkeänä osana. Ajanvietekeskus ulottuisi Merikeskus Vellamon viereltä Itälaiturille saakka kattaen myös sataman kaupungin puoleiset tausta-alueet.

Uusi Kantasatama yhdistyy entistä kiinteämmin kaupunkikeskustaan. Suunnitelman tärkeä osa on rantapromenadi. Suuri osa aiemmin suljetusta satama-alueesta avautuu kaupunkilaisille, ja Meripäivätkin voidaan edelleen järjestää Kantasatamassa.

Alue tarjoaa mahdollisuudet joukkoliikenteen kehittämiseen – jo nyt sekä lähijunan seisake että paikallisbussien taukopaikka sijaitsevat aivan alueen vieressä. Kaavaluonnoksessa parannetaan myös sataman ja Kotkamillsin liikenneyhteyksiä ja alueiden yleistä logistiikkaa.

Ympäristöasiat otetaan Kantasataman kehittämisessä huolellisesti huomioon. Ympäristöohjelman keskeinen työkalu on eurooppalainen kestävän aluesuunnittelun BREEAM Communities -sertifikaatti, joka arvioi erityisesti suurten aluekokonaisuuksien vaikutukset ympäristöön, talouteen ja yhteiskuntaan. Puuarkkitehtuuri saa näkyvän osan.

Rakentaminen käyntiin kesällä 2015

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee kaavaluonnosta 9.12.2014. Luonnos tulee nähtäville 15.12.2014–20.1.2015 Kotkan kaupungin verkkosivuille osoitteeseen www.kotka.fi/kaavoitus ja kaupungintalolla kaavoituksen tiloihin os. Kustaankatu 2, 4. kerros.

Tammikuussa 2015 järjestetään kaupunkilaisille ja muille kiinnostuneille vuorovaikutustilaisuuksia, joihin halutaan avointa ja monipuolista keskustelua, uusia ideoitakin. Myös avoinkotka.fi -verkkopalvelussa voi tutustua luonnokseen ja keskustella siitä.

Erilaisista vaikutusmahdollisuuksista tulee vielä jatkossa lisää tietoa. Palaute otetaan huomioon uudessa asemakaavaehdotuksessa, jota kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee helmikuussa 2015. Ehdotus tulee nähtäville helmi-maaliskuussa 2015. Alustavan aikataulun mukaan kaupunginhallitus ja -valtuusto päättävät kaavasta huhtikuussa 2015.

Hankkeen ensimmäisen vaiheen rakennusluvan hakeminen on mahdollista asemakaavan saatua lainvoiman, jolloin rakennustyöt voisivat alkaa jo kesällä 2015.

Suuri merkitys seudun taloudelle

GVA Sawyerin toimitusjohtaja Cameron Sawyerin mukaan ensimmäisen vaiheen investointi on noin 200 miljoonaa euroa. Sen rakentaminen työllistää noin tuhat henkilöä. Ensimmäisen vaiheen toiminnan alettua se työllistää pysyvästi noin 700 henkilöä. Keskuksen yhteenlasketun liikevaihdon arvioidaan olevan noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Kantasataman kehittämisestä ja rahoituksesta vastaa GVA Sawyerin vetämä kansainvälinen ryhmä, johon kuuluu myös Euroopan johtava, viihtyisien outlet-kauppakeskusten kehittäjä, brittiläinen Milligan.

Hanke tukee Kotkan-Haminan seudun elinkeinorakenteen uudistumista, ja vaikuttaa merkittävästi työllisyyteen. Se on seudun kuntataloudelle tuntuva piristys ja tuo noin seitsemän miljoonan euron verotulot. Tämä käy ilmi Oxford Researchin 2014 elo-syyskuussa tekemästä tutkimuksesta, jossa kartoitettiin hankkeen aluetaloudellisia vaikutuksia. Kantasataman uudistaminen ja kehittäminen vahvistavat koko Etelä-Kymenlaakson kauppaa.

Kotkan keskeinen sijainti hyvien liikenneyhteyksien varrella pääkaupunkiseudun ja Venäjän välissä tuo Kantasataman helposti matkailijoiden saavutettaville. Parhaillaan selvitetään myös Kotkan ja Pietarin välisen risteilyreitin mahdollisuuksia. Kotkan kaupunki ja Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor ovat tiiviisti mukana Kantasatama-hankkeen valmistelussa.

Lisätietoja:

toimitusjohtaja Hannu Karavirta, Cursor Oy, puh. 040 190 2501

kaupunginjohtaja Henry Lindelöf, Kotkan kaupunki, puh. 05 2341

kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen, Kotkan kaupunki, puh. 0400 760 284

Palaute ja näkemykset kaavaluonnoksesta:

asemakaava-arkkitehti Marja Kukkonen, Kotkan kaupunki, puh. 040 7236 112, marja.kukkonen@kotka.fi

kaavoitusarkkitehti Patricia Broas, Kotkan kaupunki, puh. 040 6471 539, patricia.broas@kotka.fi

Paikallisten yritysten yhteydenotot:

projektipäällikkö Petra Cranston, Cursor Oy, puh. 040 190 2529, petra.cranston@cursor.fi

Liitteenä:

Havainneskissi, kuva: AHR

Kantasatama-yleissuunnitelma, kuva: AHR

Kantasatama-yökuva, kuva: AHR

Liitetiedostot

Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö vastaa Kotkan, Haminan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden kuntien yritysneuvonnasta ja toteuttaa seudun elinkeinokehittämishankkeita. Cursor palvelee Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle asettuvia yrityksiä liiketoiminnan perustamis- ja kehittämisasioissa. Toimipisteemme sijaitsevat Kotkassa Eagle-talossa E18-tien varrella ja Haminan keskustassa Raatihuoneentorilla. Cursorin omistavat seudun kunnat (Kotka, Hamina, Pyhtää, Virolahti ja Miehikkälä) yhdessä alueen teollisuusyritysten ja rahoituslaitosten kanssa.

www.cursor.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs