Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Kaupungit ja kunnat » Kotitalouden materiaalikulutuksen arvioimiseen julkaistu laskuri

Lahden kaupunki

Kotitalouden materiaalikulutuksen arvioimiseen julkaistu laskuri

Tiedote.
Julkaistu: 22.09.2016 klo 09:09
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahdessa on käynnistynyt Tonni lähti -haaste, joka tarjoaa lahtelaisille uusia näkökulmia luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseen. Nyt oman kotitalouden materiaalikulutuksen voi selvittää Suomen oloihin kehitetyllä laskurilla. Laskuri löytyy osoitteesta http://niisku.lamk.fi/~matlaskuri.

Keskivertosuomalaisen kotitalouden vuotuinen materiaalijalanjälki eli luonnonvarojen kulutus on nyt n. 40 tonnia henkeä kohden. Maapallomme luonnonvarojen kestävän käytön kannalta kulutus saisi olla 8 tonnia, jotta luonnonvaroja riittäisi koko maailman väestölle.  Tonni lähti -haasteella (www.tonnilahti.fi) kerätään käytännön tekoja 1000 kg eli tonnin materiaalinkulutuksen vähentämiseksi yhdessä vuodessa. Muutos kohti 8 tonnin kestävää elämäntapaa on mahdollinen, kun se tehdään tonni kerrallaan.

Myönteisiä vaikutuksia ihmisten arkeen

Materiaalijalanjälki koskee kaikkia elämänalueita: asumista, ruokaa, liikkumista/liikennettä, kotitalouden hankintoja, vapaa-ajan viettoa, harrastuksia ja matkailemista.  Resurssiviisauden myötä syntyy kokonaan uusia liiketoimintamalleja, jotka käyttävät aikaisempaa selvästi vähemmän luonnonvaroja. Tuotteita korvataan palveluilla, tavaroita lainataan ja jaetaan, energiaa tuotetaan uusiutuvista luonnonvaroista ja tuotantoa hajautetaan.

Jos esimerkiksi joka päivä korvaa 2,5 kilometrin automatkan töihin/harrastuksiin/oppilaitokselle kävelyllä, lähtee materiaalijalanjäljestä tonni vuodessa ja kaupan päälle saa ilmaista liikuntaa.

Punaisen lihan terveysvaikutuksista keskustellaan nykyään paljon. Jos viikoittain korvaa puoli kiloa naudanlihaa broilerilla, kalalla tai kasvispihveillä, pudottaa vuositasolla tonnin materiaalijalanjäljestä.  

Mitkä tahot ovat kehittäneet

Tonni lähti -haasteen taustalla ovat Lahden ammattikorkeakoulu, Lappeenrannan teknillisen yliopiston Lahden yksikkö, Lahden kaupunki, Päijät-Hämeen jätehuolto, Lahden seudun kehitys LADEC sekä asiantuntijana toimiva D-Mat.

Materiaalilaskurin on saksalaisesta laskurista Suomen oloihin soveltanut D-Mat ja sen teknisestä toteutuksesta on vastannut LAMKin Tekniikan ala.  

Lisätietoja:
Saara Vauramo, Lahden kaupunki
0447161585

Michael Lettenmeier, D-mat
0405412876

Mika Kylänen, Lahden ammattikorkeakoulu
0447081464   

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva lähes 120 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs